Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

The Falcao Experiment

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Det känns som en Håkan Hellström-låt, men kan lika gärna vara storyn om Manchester United (Football Club) och Radamel Falcao Garcia Zarate. För oavsett hur mycket vi misstror pampar och Glazyrer har jag svårt att tro att det var så här de hade tänkt sig att det skulle se ut.
För så här ser colombianens facit ut efter över tre månader i England:
Skärmavbild 2014-12-05 kl. 15.19.33
284 minuters fotboll. 1 mål. Och det här är ingen James Wilson eller Javier Hernandez, hemvävd eller fynd, som vi snackar om. Det är en av världens mest fruktade anfallare, en forward som de senaste åren smällt in mål lika ofta som spelare fått en ny tid på Carringtons rehabavdelning. Han kostar United – i förlängningen dig och mig – pengar. Mycket pengar. Hundratals miljoner i låne- köpesumma och x antal nollor i lönespecifikationen varannan vecka. Strikers av den kalibern tenderar att vara dyra i drift.
Att han så här långt får anses vara ett fiaskolåneköp – för det är han – är inget mysterium vi behöver älta. Han är inte tillbaka efter korsbandsskadan, han har skadad sig igen (som man ofta gör efter cruciates) och har bara startat tre matcher hittills. Den stora frågan är istället vad vi kan förvänta oss att siffrorna landar på när december blivit maj. Och där skulle vi behöva forskare med expertis på just Falcao själv.
Men en amatör som jag tror fortfarande att det finns möjligheter att det kan bli succé till slut. Inte bara för det faktum att han varit den han varit utan för att knäskador inte alltid behöver hindra spelare från att vara det dom varit. Det är bara att ta en viss Henrik Larsson som exempel även om kraven på honom inte var lika höga när hans korsband fick för sig att dela på sig. Han var i ett annat skede av karriären då. För att Radamel ska bli en fruktad hit man igen finns det ett par essentiella krav för att det ska bli verklighet:
1) Skadorna måste upphöra/knät ska inte sabba möjligheterna för 2) mer.
2) Om 1) slår in så måste grabben få 10-15 matcher i rad för att visa exakt vad han går för 2014-15.
Embed from Getty Images
Jag tycker mig ha skönjt den store spelaren vid några tillfällen hittills, i rörelserna, i envisheten och i förmågan att veta var bolluslingen ska hamna. Han ser inte ut att vara påverkad av sin tidigare knäskada – hur han skulle se ut om han var det, vet jag dock inte – och får han bara ett gäng 90-minutare under bältet spelar han i ett tillräckligt bra lag för att hitta nätet igen. Självförtroende är en åtråvärd egenskap och det spelar ingen roll hur bra man varit en gång, har man varit så allvarligt skadad som Falcao finns säkerligen tvivlen också hos honom om han kan komma tillbaka på allvar. Att han är närmare de 30 – alternativt över dem – spelar ingen roll rent fysiskt, men det är ingen bra kombo då anfallare har en tendens att peaka tidigare än andra kategorier fotbollsspelare.
Det ryktas att van Gaal inte är nöjd med det han fått se av colombianen hittills och med tanke på att Robin van Persie är den enda riktigt direkta (Rooney ska ju som bekant alltid spela) konkurrenten till Falcao så blir det problematiskt. Å andra sidan spelar RvP på lånad tid sedan lång tid tillbaka och får Radamel bara grepp om förstastrikerplatsen tror jag inte att han släpper den, oavsett RvP:s och LvG:s förhållande. Den äldre av holländarna är inte dummare än att han är pragmatisk och spelar den i bäst form. Men det får inte dröja för länge, för av vad jag förstått är det ”bara” knäproblem som kan hindra en permanent deal med Monaco i sommar. Och att lägga ut ytterligare 500 mille på en bänkspelare känns – fortfarande, trots att det är nya tider – aningen överdrivet till och med för United. Även om Radas swagger är värd sin vikt i guld. Det var länge sedan vi hade den typen av spelare i klubben om vi är så fräcka att vi räknar bort Büttner.
Om nu Falcao kan ha problem med att hitta touchen och självförtroendet på planen så kan jag inte tänka mig att han utanför densamma skulle få för sig att uttala sig någonting om någonting sådant. Därför kan det säkert börjat muttras åtminstone från hans ”team” om det blir bänken även mot Southampton och sedan Liverpool. Speciellt efter två matcher på bänken efter senaste comebacken. Däremot tror jag faktiskt att det är större chans att han finns med i startelvan mot Brendan Rodgers än mot LvG:s ärkefiende på sydkusten.
* Att döma av era röster här intill så har ni fortfarande Falcao före RvP i era anfallspar. Gillar’t.
* Med en spelfri helg för dörren innebär det både möjligheter för fler skador och fler läkedagar. LvG berättade i dag att Rooney är tillbaka på måndag, Evans är beredd medan Ángelito inte tänker spela.
Mer om detta i helgen.