Matchrapport: Southampton – Manchester United 1-2

United tog på måndagskvällen en väldigt viktig trepoängare mot Southampton efter att inte presterat alls vad man kan förvänta sig. Koeman tycker att Southampton förtjänade seger, och jag kan inte säga emot. Det är just därför denna segern är så viktigt. Robin van Persie blev matchhjälte med två mål, varav ett var en ren bjudning.

Det var inte skönspel United bjöd på när man gästade St Mary’s Stadium. Det var ingen säker defensiv och heller ingen gnistrande offensiv. Trots allt detta lyckades man vinna och säkra ligaposition nummer tre till åtminstone nästa omgång. Uniteds mest framträdande spelare var van Persie, de Gea samt Carrick, och de enda som på riktigt påverkade spelet på ett positivt sätt. Spelare som Fellaini, Valencia, Rojo, Mata… listan kan göras lång över spelare som definitivt underpresterade. Men man lyckades, vilket fortfarande är overkligt.

Första halvlek

Matchen började på ett relativ lugnt sätt, med ett United som tog kommando. Bortalaget kom dock inte till några vidare lägen utan det första riktiga läget i matchen tillföll istället Shane Long och Southampton. Long var med på ett inlägg efter ett inkast och men nickade över målet. Young som försvarade var inte med på noterna, och Long kom en bra bit högre upp än engelsmannen.

United skulle dock ta ledningen i matchen. Rooney fick bollen och slog en löpboll till sig själv precis över mittplan, men fick inte riktigt tag på bollen. Det fick däremot lagkapten Fonte som enkelt skulle slå den tillbaka till Forster i målet. Passningen blev dock väldigt lös och van Persie var snabbt framme och snodde bollen och la den sedan mellan Forsters ben för att ge United ledningen.

United säsong 2014/15 har kantats av skador i mångtal, och denna match skulle inte vara något undantag. Redan efter 16 minuter skulle Chris Smalling vara tvungen att gå av, efter något som såg ut att vara en ljumskskada. Skadan var Uniteds 44:e sedan Louis van Gaal tog över. Ersättare var Johnny Evans som gjorde sin första A-lagsmatch på över två månader.

Efter Uniteds mål blev man mer och mer tillbakapressade, och det var tydligt att de tre mittbackarna inte hittade sina positioner. Detta gällde såväl med Smalling som med Evans.

Southampton pressade nu mer och mer, och United hade stora svårigheter att styra någon typ utav spel. Spelet började och slutade ofta hop Michael Carrick.

Efter några försök att göra mål skulle the Saints tillslut få göra sitt mål. Det var Tadic som sköt ett skott som inte blockerades tillräckligt bra som Graziano Pellè kunde stöta in väldigt enkelt, med en de Gea som gjorde allt för att stoppa bollen.

Bara några minuter senare skulle även Long få en möjlighet efter att ett inlägg inte tas bort ordentligt. Detta skott hamnade dock utanför, till alla Unitedsupportrars lättnad.

Southamptons press och Uniteds oförmåga att komma framåt i plan tvingade van Gaal till ett andra byte i första halvlek. Paddy McNair fick gå ut och Ander Herrera tog plats på mittfältet.

In på tilläggstid fick van Persie en boll precis utanför straffområdet till vänster och drar på med ett stenhårt skott. Skottet går precis utanför krysset, och holländaren skulle få vänta med att ljubla en ytterligare gång.

Andra halvlek

Man hade kunnat önska sig att United skulle spela upp sig något i andra halvlek, men att säga att så var fallet vore att ljuga. Andra halvlek var fortfarande präglad av press från hemmalaget och slarvigt spel från United. En Mata som inte synts till i första halvlek var borta även i andra, Fellaini var tillbaka i samma form som under förra året med många bortslagna passningar.

I centrum stod återigen Pellè. Först så kom han till avslut efter att ha fått ett superbt instick ifrån Tadic, men skottet hamnade över målet. Senare skulle han få ytterligare ett läge när han sköt ett hårt skott på de Gea.

Mellan detta skulle dock van Persie slutställa matchresultatet efter att United fått en frispark. Lagkapten Rooney var först rasande, liksom undertecknad själv, när domare Friend blåste av för frispark när United hade en klar fördel av läget och skulle kunna få flertalet spelare fria. Rooney måttade då ansatsen till vänster i planen och när Young sedan stod för sitt karaktäristiska hopp över bollen, vilket nog fick hela Southampton att fokusera på annat än just bollen, slog Rooney en boll mot bortre stolpen. Bollen gick förbi alla spelare förutom van Persie som då enkelt touchade in bollen bredvid en hyfsat felpositionerad Forster. 2-1 och slutresultatet var ett faktum.

Falcao fick inte komma in på planen denna match, då van Gaal varken ville byta ut van Persie eller Rooney samtidigt som han ville förstärka defensiven. Valet föll därför på att i slutminuterna byta ut Mata till förmån för Fletcher, samtidigt som holländaren kunde slösa lite tid.

Fyra minuter blev tilläggstiden, och efter att domaren blåst av såg United väldigt lättade ut över att ha lyckats ta sin femte seger i rad.

Reflektioner

När ska detta dåliga spel ta slut? När ska van Gaal välja att spela ett rakt 4-4-2-spel? Det är få av många frågor som uppstår efter denna matchen. Jag väljer istället att inte svara på dessa alls idag, utan istället fokusera på det ”positiva”.

United har lyckats ta fem segrar i rad utan att ha presterat riktigt bra i någon match. Tre av lagen heter Hull, Crystal Palace och Stoke vilka inte borde vara för svåra att slå, men de övriga två är Arsenal samt Southampton som ändå är rejäla motståndare. Detta är väl något som är positivt? Jag tänker mig tillbaka till Sir Alex’s tid och känner mig något nöjd över detta. Jag vill även dela det vår eminente bloggare Mats skrivit, som beskriver situationen så väl:


Länk till twitter.

Hur som helst är jag nöjd över vinsten, men orolig inför framtiden. Det kommer att komma utmaningar där United inte kan vinna med dåligt spel. Jag hoppas att van Gaal hunnit räta till skutan på riktigt fram tills detta.

Matchinformation

Southampton 1
Manchester United 2
Turnering: Premier League, omgång 15
Tid: Måndagen den 8 december 2014, 21.00
Plats: St Mary’s Stadium, Southampton
Publik: 31 420
Domare: Kevin Friend

Matchhändelser

12 0-1 ROBIN VAN PERSIE
31 1-1 GRAZIANO PELLE
71 1-2 ROBIN VAN PERSIE
Assist: Rooney
89 SADIO MANE
90+2 WAYNE ROONEY
90+4 JOSE FONTE

Manchester United

De Gea
Valencia, McNair, Smalling, Rojo, Young
Carrick
Fellaini, Mata
Van Persie, Rooney

Evans för Smalling (18)
Herrera för McNair (39)
Fletcher för Mata (89)

Avbytare: Lindegaard, Januzaj, Falcao, Wilson

Southampton

Forster
Clyne, Fonte, Yoshida, Bertrand
S Davis, Wanyama
Long, Tadic, Mane
Pelle

Hesketh för Tadic (70)
Mayuka för Long (79)

Avbytare: K Davis, Gardos, Isgrove, Reed, Targett

Allt om matchen »


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS