Inför: Manchester United – Liverpool

Tabelltrean Manchester United tar i morgon emot Liverpool (tabellnia) på Old Trafford. I dagsläget skiljer det sju poäng mellan lagen och en förlust för bortalaget hade varit tung. Tidigare i veckan åkte Liverpool ut ur CL efter 1-1 på Anfield mot Basel. Förutsättningarna är något annorlunda än hur de såg ut den 16 mars 2014, då bortalaget vann motsvarande möte med 0-3 efter att ha blivit tilldelade inte mindre än tre straffsparkar totalt. Den gången såg bortalaget oslagbara ut och på väg mot sin första ligatitel sedan innan Sveriges förbundskapten i fotboll, Olle Nordin, åkte till fotbolls-VM Italien med Sveriges lag.

Manchester United

Louis van Gaal meddelade på fredagens presskonferens att United har fyra skador för tillfället: Blind, Di Maria, Shaw och Smalling. Förvisso har Rafael och Jones tränat lätt med laget, men ingen av dem lär vara aktuella för något annat än en eventuell bänkplats. United kom undan med blotta förskräckelsen i måndagens bortamatch mot Southampton. Utan en klinisk RvP hade laget troligen förlorat matchen och det rättvist. Förvisso kanske United nu har lite av den tur de inte hade tidigare under säsongen. Spelsystemet i den matchen var till en början 3-5-2, men ändrades efterhand till 4-4-2. Många hoppas nog att LvG vidhåller 4-4-2 till söndagens match. Särskilt då motståndarna kan visa sig farliga på kontringar, inte minst genom vindsnabbe Sterling. En förväntad startelva kan vara: DDG-Valencia-Rojo-Evans-Young (McNair)-Januzaj-Carrick-Herrera (Mata)-Fellaini-Rooney-RvP. Det är som alltid omöjligt att tänka ut hur LvG resonerar, men i backlinjen kan ett alternativ till Young som vänsterback vara att flytta ut Rojo som VB och placera McNair som MB. På mittfältet torde holländaren vilja ha lite fart varför Januzaj möjligen kan starta på någon kant. I övrigt är nog Carrick, Fellaini och Herrera de som startar i övrigt. Rooney och RvP startar med all sannolikhet. En potentiell bänk kan inkludera Lindegaard, Rafael, Falcao, McNair (Young), Wilson, Fletcher och Perreira.

Möjlig startelva: DDG-Valencia-Rojo-Evans-Young (McNair)-Januzaj-Carrick-Herrera (Mata)-Fellaini-Rooney-RvP.

Liverpool

Liverpool har hittills haft en bedrövlig säsong. Uttåget ur CL manifesterar detta, i en överkomlig grupp. Brendan Rodgers managerade förra säsongen ligans/Europas bästa anfall i Suaréz/Sturridge, men detta radarpar splittrades under sommaren och den senares tillvaro har präglats av ständeliga skador. Få kunde ana vilken betydelse de hade, tillsammans med en Gerrard i toppslag. Av de åtta spelare som Rodgers inhandlade för £ 117 000 000 är det få som imponerat. Till deras försvar skall sägas att en del varit skadade. Möjligen kan Rodgers starta med en 4-5-1-uppställning på söndag med följande spelare: Mignolet-Johnson-Skrtel-Lovren-Moreno-Henderson-Allen-Gerrard-Lucas-Sterling-Lambert. Ett alternativ är att spela Lallana strax bakom Lambert istället för Lucas. Balotelli är åter från skada och har enligt uppgift tränat i veckan. En bänkplats för italienaren är nog mer troligt än en startplats. Brassen Coutinho är en joker och kan mycket väl starta på någon kantposition. Rodgers lär oavsett system, men i förhållande till form och avstånden mellan lagen vara nöjd med en poäng från denna match. Inför matchen har han talat om att det är bästa möjliga tidpunkt att möta United. Detta mot bakgrund av möjligheten att bryta två trender, Uniteds positiva och Liverpools negativa.

Möjlig startelva: Mignolet-Johnson-Skrtel-Lovren-Moreno-Henderson-Allen-Gerrard-Lucas-Sterling-Lambert.

Historik

United har vunnit tio av de senaste 12 PL- och cupmötena på Old Trafford, även om den sista matchen lagen emellan innebar en 0-3-förlust. Totalt sett har lagen spelat 190 tävlingsmatcher, där United har 75 vinster och Liverpool 64.

Matchinformation

Manchester United
Liverpool
Turnering: Premier League, omgång 16
Tid: Söndagen den 14 december 2014, 14.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Martin Atkinson
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador Blind (knä, mitten/slutet decemer), Jones (benhinneinflammation, ev. 20 december), Lingard (knä, inget datum), Shaw (vrist, jul/nyår), Smalling (ljumske, jul), Thorpe (skadad, inget datum)
Tveksamma Di Maria (hamstring, inget datum),Rafael (muskelskada)
Avstängda
Position 3:e | 8-4-3 | 26-17 | 28
Bästa målskytt Van Persie (6)
Disciplin 26 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F 2/11 Manchester city (B, PL) 0-1
V 8/11 Crystal Palace (H, PL) 1-0
V 22/11 Arsenal (B, PL) 2-1
V 29/11 Hull (H, PL) 3-0
V 2/12 Stoke (H, PL) 2-1
V 12/8 Southampton (B, PL) 2-1

Liverpool

Skador Flanagan (knä, inget datum), Suso (ljumske, jul), Sturridge (lår, januari)
Tveksamma Balotelli (ljumske), Toure (ljumske)
Avstängda
Position 9:e | 6-3-6 | 19-19 | 21
Bästa målskytt Gerrard, Sterling (3)
Disciplin 29 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F 23/11 Crystal Palace (B, PL) 1-3
O 26/11 Ludogorets (B, CL) 2-2
V 29/11 Stoke (H, PL) 1-0
V 2/12 Leicester (B, PL) 3-1
O 6/12 Sunderland (H, PL) 0-0
O 9/12 Basel (H, CL) 1-1

United mot Liverpool

Totalt 190 75-51-64 261-245
Ligan 162 63-44-55 224-214
Hemma 90 46-27-17 149-84
FYRA SENASTE MÖTENA
V 2013-01-13 (H, PL) 2-1
F 2013-09-01 (B, PL) 0-1
V 2013-09-25 (H, LC) 1-0
F 2014-03-16 (H, PL) 0-3
SENASTE HEMMAMATCHER
V 2012-02-11 (H, PL) 2-1
V 2013-01-13 (H, PL) 2-1
V 2013-09-25 (H, LC) 1-0
F 2014-03-16 (H, PL) 0-3

Domare: Martin Atkinson

M
PL 2014/15 12 47 1 0 2
PL 2013/14 28 88 1 2 9
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

Allt om matchen »


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS