Matchrapport: Manchester United – Liverpool 3-0

Flexible och duktige Carrick fick spela mittback i ett slags 3-5-2-system när United i går slog Liverpool med 3-0 på Old Trafford. Målen gjordes Rooney, Mata och van Persie, men det var de Gea som efter matchen fick stora rubriker. Spanjoren storspelade och tog alla bortalagets nio avslut på mål, varav ett antal var goda målchanser.

United fick starta matchen med Jones bredvid Carrick och Evans i backlinjen. Rojo hade skadat sig innan matchen och den rostige Jones fick en tuff uppgift att hantera Sterling. På kanterna spelade Young och Valencia. Därmed tog Fellaini en mer tillbakadragen roll bakom Rooney och Mata på det centrala mittfältet. I anfallet fick Wilson chansen (istället för Falcao) bredvid RvP. För bortalaget tog Rodgers beslutet att bänka den hårt ansatte Mignolet till förmån för Jones.

Bortalaget inledde matchen bäst och pressade United högt upp i banan. I den 12 minuten slog Lallana en fin boll i djupled mot Sterling. Engelsmannen kunde emellertid inte överlista de Gea som räddade med vänsterbenet. I denna situation hade inte Jones kontroll över skicklige Sterling. 25 sekunder senare stod det 1-0 till United. Valencia stormade efter benparaden upp längs högerkanten och tunnlade Allen, samtidigt som nämnde Lallana agerade statist. Rooney, som gjort en jättelöpning från eget straffområde, kunde omarkerad bredsida in 1-0 i Jones vänstra hörn. På repriserna syns tydligt att Coutinho slarvar enormt i sin markering av Rooney och agerandet är inget annat än pojklagsmässigt.

I den 23 minuten lurade Sterling den matchotränade Jones enkelt med en fint och kom i fritt läge mot de Gea, till vänster i straffområdet. Spanjoren stod emellertid upp länge och täckte av alla ytor. Avslutet räddade han med höger handske vid den vänstra stolpen. En räddning av hög klass. En dryg kvart senare dribblade Young sig fram längs vänsterkanten, vände upp i vanlig ordning och slog ett inlägg mot det centrala straffområdet. RvP kunde nicktoucha bollen lätt innan Mata vräkte sig fram vid den bortre stolpen och nickade in 2-0. Repriserna visar tydligt att Mata är offside. En stor miss av domare Atkinson, vilken i övrigt inte alls var konsekvent i utdelandet av gult kort. Bortalaget kom några gånger lindrigt undan medan United fick gula kort för liknande förseelser (totalt 4-3 i gula kort).

I paus bytte Rodgers ut Lallana mot Balotelli Strax efter paus slog Evans ett pass som Carrick missbedömde. Resultatet blev att Sterling kom fri med De Gea. Spanjoren uppträdde emellertid kallt och stod på sina ben och kunde med sin högerfot avvärja ännu ett skott från engelsmannen. United kontrade kort därefter och efter att Wilson, Mata och RvP spelat fram Rooney kunde engelsmannen inte överlista Jones. I den 66 minuten kunde Sterling slå ett fint pass mot Balotelli, men italienarens avslut kunde reflexräddas av de Gea upp mot ribban och ut. Uniteds försvar uppträdde passivt och Sterling skulle aldrig ha fått slå passet i första läget. Några minuter senare kunde United göra 3-0 i en snabb omställning. Mata fann Rooney ute till vänster. Engelsmannens pass, mot RvP i straffområdet, slogs bort av Lovren i mittförsvaret. Rensningen var dålig och bollen kom ut till Mata. Spanjoren överraskade alla genom att slå bollen till höger mot RvP. Holländaren kunde ensam slå in bollen i tomt mål efter att Jones var helt ställd. United bytte i samband med detta ut Wilson till förmån för Herrera och några minuter senare byttes även Rooney ut mot Falcao.

I den 82 minuten räddade de Gea åter ett avslut från Balotelli. Italienaren skott var inte det bästa, men de Gea var omutlig denna söndagseftermiddag. Två minuter senare fann inbytte Markovic nämnde Balotelli med en fin djupledsboll, men de Gea räddade åter med sitt högerben och genom det faktum att han stod upp och väntade ut skottet. United hade ett par minuter från slutet chansen att göra 4-0 genom RvPs fina aktion mot Touré. Skottet räddades snygg av Jones, strax under ribban. Falcao fick chansen att göra mål genom en frispark, men tillslaget blev lamt och returen kunde colombianen inte förvalta. Ett par minuter för full tid bytte LvG in McNair mot trötte Jones. Kul för McNair som byttes ut tidigt i matchen mot Southampton förra måndagen.

Sammantaget gör United inte en av sina bättre insatser under säsongen (6-9 i avslut på mål, 11-19 i skott) och nog räddas laget ett antal gånger av en bländande de Gea. Å andra sidan gör United två av tre mål genom snabba omställningar och känns genomgående tyngre i matchen. Förutom de Gea skall framförallt Rooney och Carrick berömmas. Den förra gör en riktigt stark match som innermittfältare och slitvarg. Den senare skall ha beröm för sin säkerhet i passen (över 90 % till rätt adress), flexibilitet och positionsspel. Fellaini gör förvisso ett antal bra brytningar under matchen, men hans passningsspel för fortfarande alldeles för svagt för att det totalt sätt skall vara en bra insats. RvPs form tycks i stegrande och detta märks i det faktum att holländaren inte tappar boll i så många situationer. Han uppträder med en pondus av 2013. Unge Wilson löpte mycket under matchen, men fick inga direkt bollar och hamnade inte i några heta situationer. Oerhört glädjande är det att LvG vågar satsa på en egen produkt i en match av denna dignitet.

Matchinformation

Manchester United 3
Liverpool 0
Turnering: Premier League, omgång 16
Tid: Söndagen den 14 december 2014, 14.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 75 331
Domare: Martin Atkinson

Matchhändelser

5 MAROUANE FELLAINI
12 1-0 WAYNE ROONEY
Assist: Valencia
21 PHIL JONES
29 JOE ALLEN
37 JONNY EVANS
40 2-0 JUAN MATA
Assist: Van Persie
43 WAYNE ROONEY
71 3-0 ROBIN VAN PERSIE
Assist: Mata
74 MARIO BALOTELLI
84 STEVEN GERRARD

Manchester United

De Gea
Jones, Carrick, Evans
Valencia, Fellaini, Rooney, Young
Mata
Van Persie, Wilson
Herrera för Wilson (71)
Falcao för Rooney (78)
McNair för Jones (89)
Avbytare: Lindegaard, Januzaj, Fletcher, Blackett

Liverpool

Jones
Johnson, Skrtel, Lovren
Henderson, Gerrard, Allen, Moreno
Coutinho, Sterling, Lallana
Toure för Johnson (26)
Balotelli för Lallana (46)
Markovic för Moreno (68)
Avbytare: Mignolet, Lambert, Leiva, Can

Allt om matchen »


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS