Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Newcastle United

På Old Trafford firas julen på Annandagen då United tar emot Newcastle i en klassisk drabbning. Louis van Gaals segersvit tog slut förra helgen och nu ligger fokus på att starta en ny.

Manchester United

Efter 1-1 mot Aston Villa förra helgen så är United ute efter en hemmaseger mot Newcastle för att kickstarta en ny segersvit. En bra period över jul och nyårsmatcherna skulle med all säkerhet krympa avståndet till toppduon och utöka avståndet ned till de jagande lagen. Men det är tre tuffa matcher, hemmamatchen mot Newcastle följt av resor till Tottenham och Stoke, tre lag som varit i bra form på sistone.

I truppen är bara Chris Smalling redo för spel igen jämfört med förra veckans trupp, vilket bör innebära ett liknande lag som mot Villa. Saknaden av både Fellaini och Herrera innebär att det med all sannolikhet blir trebackslinje igen. Inte med stor optimism då United inte verkligen imponerat i någon match med det systemet och de två bästa insatserna, mot QPR och Hull, har kommit med fyrbackslinje och mittfältsdiamant. Med detta i åtanke tror jag att vi får se detta lag. David De Gea är lika självskriven mellan stolparna som vanligt och försvaret tar ut sig självt genom att vara friska och Jones, Smalling och Evans får starta. Valencia och Young agerar wing-backs medan Michael Carrick flyttas upp på mittfältet. Sedan engelsmannen var tillbaka i startelvan har United vunnit sex matcher och kryssat en så hans återkomst har varit oerhört viktig. Wayne Rooney har stått för två fina insatser på mittfältet i följd och lär fortsätta centralt. Juan Mata startar som 10:a, spanjoren har assisterat eller gjort mål i tre av sina fyra senaste hemmamatcher (undantaget är matchen mot Hull där han var bland lagets bästa) och har fått förtroende från van Gaal på slutet så känns högaktuell. På topp har van Persie varit bra på slutet och Falcao nätade senast, så dessa herrar bör spela.

Det stora frågetecknet är om Angel Di Maria är redo att starta. Argentinaren är lagets bästa spelare och är självklart given om han är 100%, men om han ska spela så blir det antingen på Matas bekostnad eller någon av anfallarnas, då det inte är aktuellt med någon mittfältsdiamant antar jag eftersom Carrick-Di Maria-Mata-Rooney är extremt offensivt, men man kan ju hoppas i alla fall. Di Maria såg riktigt pigg ut direkt när han kom in mot Villa och fick spela centralt, medan han försvann helt när han flyttades ut på kanten. Förhoppningsvis har van Gaal nu förstått att argentinaren inte är en ytter utan en central spelare.

Adnan Januzaj har varit i frysboxen sedan hemmasegern mot Crystal Palace och har knappt spelat någonting, men bör få speltid under de närmaste matcherna och kan vara en överraskning i startelvan. James Wilson är också med i snacket om en startplats, men där är någon av bortamatcherna mer aktuellt, då United lär satsa på kontringar åtminstone mot Tottenham.

Möjlig startelva (3-4-1-2): De Gea; Jones-Smalling-Evans; Valencia-Carrick-Rooney-Young; Mata; van Persie-Falcao

Newcastle United

Newcastle har imponerat under säsongen och placerar sig bland annat ovanför Liverpool i tabellen på en niondeplats. Senast föll laget i det hyperviktiga derbyt mot Sunderland och stod för en slätstruken insats, så de lär vara ordentligt revanschsugna. Vilken arena är då bättre att besöka än Old Trafford? Faktum är att Newcastle har väldigt svag form totalt sett med bara en seger på sina senaste fem matcher. Den enda segern kom däremot mot Chelsea, så det finns kvalité i laget. Den dåliga formen kan delvis förklaras med en hel del skador på startspelare, men de hade ett starkt lag senast och kommer få ihop ett starkt lag på annandagen också.

Spelare att se upp med är fransmannen Moussa Sissoko som kommer hota United med sina kraftfulla löpningar med och utan boll centralt, bäste målskytten Demba Papiss Cissé och Ayoze Perez. Spanjoren Perez kom i somras från Tenerifé i Spanien och har på slutet varit i hyfsad form. Han var lagets bäste spelare mot Sunderland och utmärkte sig med sin fina teknik och sina snabba dragningar som lurade gamle United-backen Wes Brown ett flertalet gånger.

Louis van Gaal ställs även mot en av sina adepter i holländska landslaget då hans VM-högerback Daryl Janmaat värvades till Newcastle i somras. Janmaat har snabbt ersatt Arsenal-flyttade Mathieu Debuchy i startelvan och har genomgående varit en av lagets bästa spelare hittills under säsongen.

Möjlig startelva (4-4-1-1): Alnwick; Janmaat-S. Taylor-Coloccini-Dummett; Gouffran-Anita-Colback-Ameobi; Sissoko; Perez

Historik

Newcastle United är en av de klassiska engelska klubbarna och var regelbundet med i toppfyra i början av 2000-talet och deltog i Champions League. Historiskt sett har United föga oväntat plusstatistik mot skatorna, men de senaste åren har Newcastle tagit en del skalper mot mesta mästarna. Ifjol vann Newcastle på Old Trafford med 1-0, medan United vann uppe på St James’ Park med 4-0 efter mål av Juan Mata (2), Javier Hernandez och Adnan Januzaj.

För två år sedan möttes lagen också på annandagen i en klassiker som till slut slutade 4-3 till United efter en episk vändning där United låg under med både 0-1, 1-2 och 2-3 innan Javier Hernandez kunde avgöra matchen på tilläggstid. Vi får hoppas på något liknande på fredag!

Matchinformation

Manchester United
Newcastle United
Turnering: Premier League, omgång 18
Tid: Fredagen den 26 december 2014, 16.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Mike Jones
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador Blind (knä, januari), Lingard (knä, inget datum), Thorpe (skadad, inget datum)
Tveksamma Fellaini (sjuk), Herrera (muskelskada), Rojo (lår), Shaw (vrist), Smalling (ljumske)
Avstängda
Position 3:e | 9-5-3 | 30-18 | 32
Bästa målskytt Van Persie (7)
Disciplin 31 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V22/11Arsenal(B, PL)2-1
V29/11Hull(H, PL)3-0
V2/12Stoke(H, PL)2-1
V12/8Southampton(B, PL)2-1
V14/12Liverpool(H, PL)3-0
O20/12Aston Villa(B, PL)1-1

Newcastle United

Skador Aarons (hamstring, inget datum), De Jong (lårmuskel, mitten januari), Elliott (höft, mitten januari), Good (ljumske, inget datum), Krul (vrist, mitten januari), Obertan (höft, inget datum), Santon (knä, mitten januari), R Taylor (knä, nyår)
Tveksamma Abeid (vrist)
Avstängda Tiote (en match)
Position 9:e | 6-5-6 | 18-23 | 23
Bästa målskytt Cisse (7)
Disciplin 34 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F29/11West Ham(B, PL)0-1
O2/12Burnley(B, PL)1-1
V6/12Chelsea(H, PL)2-1
F13/12Arsenal(B, PL)1-4
F17/12Tottenham(B, LC)0-4
F21/12Sunderland(H, PL)0-1

United mot Newcastle

Totalt 15981-37-41311-229
Ligan 15073-37-40284-219
Hemma 7848-20-10180-86
FYRA SENASTE MÖTENA
V2012-10-07(B, PL)3-0
V2012-12-26(H, PL)4-3
F2013-12-07(H, PL)0-1
V2014-04-05(B, PL)4-0
SENASTE HEMMAMATCHER
O2011-11-26(H, PL)1-1
V2012-09-26(H, LC)2-1
V2012-12-26(H, PL)4-3
F2013-12-07(H, PL)0-1

Domare: Mike Jones

M
PL 2014/151026111
PL 2013/141855023
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

Allt om matchen »