Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Stoke City – Manchester United

United reser till Stoke på nyårsdagen för att inleda Premier League-spelet 2015. Det är en tuff match som väntar United mot ett motstånd präglat av både gamla United- och Barcelona-adepter.

Manchester United

United kryssade borta mot Tottenham i söndags och får alltså tufft motstånd på bortaplan igen. Trots kort vila sen segern mot Newcastle så gjorde United en bra match på White Hart Lane men var väldigt ineffektiva framför mål vilket ledde till att matchen slutade mållöst. Mot Stoke lär en del förändringar i elvan vara aktuella men systemet lär vara kvar. Trots att Luke Shaw och Rafael är tillbaka i spel så tror jag att van Gaal fortsätter med 3-5-2-formationen i en svår bortamatch. Det är dock värt att minnas tillbaka en månad i tiden när United hemmaslog Stoke med 2-1 och dominerade matchen, med fyrbackslinje och mittfältsdiamant. Jag hade förmånen att finnas på plats för den matchen och Stoke vållade inte några större problem för United-försvaret, undantaget slutminuternas dramatik.

Hur som helst, Rafael kom in för Valencia i paus senast och bör starta som wing-back ute till höger, medan Ashley Young fortsätter till vänster då Shaw inte lär vara redo att starta. Om Young orkar vill säga, annars kommer Shaw in. De tre mittbackarna bör rimligen vara Phil Jones, Chris Smalling (tillbaka senast) och Jonny Evans. Tre spelare som definitivt fixar fysiska Stoke-anfallare som Crouch och Walters.
På mitten fortsätter Michael Carrick och Wayne Rooney tillsammans med Uniteds bästa spelare i London, Juan Mata. Engelsmännen är självklara både på egen form och brist på alternativ, och spanjoren var exceptionell senast och med bättre skärpa i avsluten från Falcao och van Persie så hade han haft två eller tre assist. Längst fram så lär van Persie vara given men Falcao såg trög ut i andra halvlek senast och kan möjligen ersättas av James Wilson som bör vara fräsch samt vållade Stoke stora problem på Old Trafford med sin snabbhet.

En spelare jag inte nämnt är David De Gea men han är så given som man kan bli mellan stolparna. Han gjorde det han skulle mot Tottenham och lär få en del att göra även på Britannia Stadium.

Trolig startelva: De Gea; Jones-Smalling-Evans; Rafael-Carrick-Rooney-Mata-Young; van Persie-Wilson.

Stoke City

Stoke har varit stabila som vanligt i ligan i år. Laget som tränas av Mark Hughes parkerar precis under den övre halvan av tabellen på en elfte plats, något som får ses som normalt med tanke på truppen laget har. Laget har också tagit ett par skalper, precis som man brukar. Först och främst så besegrade man Manchester City på bortaplan med 1-0 efter mål av gamle United-forwarden Mame Biram Diouf. Sen körde man över Arsenal hemma på Britannia i en match som visserligen slutade 3-2, men där Stoke var klart bättre och manglade gästerna i första halvlek.

Den enskilt viktigaste spelaren att se upp med för United är gamle Barcelona-talangen Bojan Krkic. Det är svårt att förstå att den gamle supertalangen nu återfinns i Stoke City, då det faktiskt bara är 4 fyra och ett halvt år sedan han höll Zlatan Ibrahimovic utanför Pep Guardiola’s Barcelona-elva men fotbollsvärlden är underlig i bland. Efter en liten acklimatiserings period i inledningen av säsongen så har spanjoren nu verkligen tagit fart och är utan tvekan Stokes bästa spelare. Han inspirerade laget till en fin bortaseger mot Tottenham där han var målskytt samt gjorde också mål i den där segern mot Arsenal som nämndes högre upp, och var Stokes bästa spelare mot United på Old Trafford. Han kommer att spela i en nummer tio-roll bakom anfallaren, förmodligen Crouch eller Diouf, och det blir viktigt för Michael Carrick att stänga den ytan så inte Bojan får tid på sig framför Uniteds mittbackar.

Andra spelare United-fansen lär känna igen är United-produkten Ryan Shawcross, högerbackskrigaren Phil Bardsley (också från Uniteds akademi), Liverpool-floppen Charlie Adam och gamle Manchester City-stjärnan (!) Stephen Ireland.

Trolig startelva: Begovic; Bardsley-Shawcross-Wilson-Pieters; Walters-Cameron-N’Zonzi-Ireland; Bojan; Crouch.

Historik

United har bara förlorat en match mot Stoke sedan de tog steget upp till Premier League 2008, men det var också senaste matchen lagen emellan på Britannia när Stoke vann med 2-1. Det var lagets första seger mot United sen mitten 1980-talet så det hör inte till vanligheterna att man lyckas vinna mot mesta mästarna från Manchester. Senast lagen möttes var på Old Trafford för en månad sedan då United vann med 2-1 efter ett ledningsmål av Marouane Fellaini följt av en kvittering av Steven N’Zonzi innan Juan Matas frisparksmål avgjorde matchen i den andra halvleken.

Matchinformation

Stoke City
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 20
Tid: Torsdagen den 1 januari 2015, 13.45
Plats: Stoke City Stadium, Stoke
Domare: Michael Oliver
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador Blind (knä, ev. 4/1), Di Maria (bäcken, inget datum), Fellaini (sjuk, inget datum), Lingard (knä, inget datum), Rojo (lår, ev. 4/1), Thorpe (skadad, inget datum)
Tveksamma Herrera (muskelskada), Januzaj (sjuk), Valencia (ljumske)
Avstängda
Position 3:e | 10-6-3 | 33-19 | 36
Bästa målskytt Rooney, Van Persie (8)
Disciplin 36 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V 2/12 Stoke (H, PL) 2-1
V 12/8 Southampton (B, PL) 2-1
V 14/12 Liverpool (H, PL) 3-0
O 20/12 Aston Villa (B, PL) 1-1
V 26/12 Newcastle (H, PL) 3-1
O 28/12 Tottenham (B, PL) 0-0

Stoke City

Skador Moses (lår, mitten januari), Odemwingie (knä, juni), Sidwell (knä, mitten januari), Teixeira (fot, inget datum)
Tveksamma Bardsley (vad), Bojan (hamstring), Ireland (knä)
Avstängda
Position 11:e | 7-4-8 | 21-23 | 25
Bästa målskytt Diouf (5)
Disciplin 43 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F 2/12 Manchester United (B, PL) 1-2
V 6/12 Arsenal (H, PL) 3-2
O 13/12 Crystal Palace (B, PL) 1-1
F 22/12 Chelsea (H, PL) 0-2
V 26/12 Everton (B, PL) 1-0
V 28/12 West Brom (H, PL) 2-0

United mot Stoke

Totalt 101 42-32-27 155-120
Ligan 83 37-25-21 134-99
Borta 49 14-16-19 57-73
FYRA SENASTE MÖTENA
V 2013-10-26 (H, PL) 3-2
V 2013-12-18 (B, LC) 2-0
F 2014-02-01 (B, PL) 1-2
V 2014-12-02 (H, PL) 2-1
SENASTE BORTAMATCHER
O 2011-09-24 (B, PL) 1-1
V 2013-04-14 (B, PL) 2-0
V 2013-12-18 (B, LC) 2-0
F 2014-02-01 (B, PL) 1-2

Domare: Michael Oliver

M
PL 2014/15 14 57 2 0 6
PL 2013/14 27 96 1 2 6
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

Allt om matchen »