Matchrapport: Manchester United – Southampton 0-1

Embed from Getty Images

Manchester United förlorade med 1-0 mot Southampton på Old Trafford efter en mycket trist tillställning. Uniteds förlustfria svit bröts stannade därmed på elva matcher. Tadic gjorde segermålet för Southampton, som i och med segern passerade United i tabellen.

På många sätt var det en match som var identisk med mötet i Southampton för en dryg månad sedan. Hemmalaget dominerade, men hade svårt att skapa målchanser. Bortalaget gjorde mål och vann.

Louis van Gaal valde en relativt väntad startelva. Daley Blind gjorde comeback efter skada och gick in till vänster i trebackslinjen. Offensivt spelade Mata och Rooney bakom anfallarna Di Maria och Van Persie. Överraskningen var att Van Gaal inte ens hittade en plats på avbytarbänken för Radamel Falcao. Plats fanns däremot för inte mindre än tre försvarare i Blackett, Evans och McNair. Fellaini fick också plats på bänken efter skadefrånvaro.

I Southampton var det en överraskning i startelvan då Ronald Koeman valde att bänka Tadic till förmån för precis inlånade Elia.

Den första halvleken var lös. Mållös, chanslös, fantasilös, tempolös, energilös. United hade bollinnehavet, Southampton visade varför man har släppt in klart färst mål i ligan. Anmärkningsvärt var att egentligen bara att Southampton tvingades byta in Gardos istället för skadade Alderweireld och att Bertrand blev varnad. Ja, möjligen kan vi addera lite småkäbbel mellan Van Persie och Wanyama om vilket lag som skulle få bollen efter Southamptons byte.

Gästerna tog över i inledningen av andra halvlek men skapade egentligen ingenting. Uniteds trebackslinje såg solid ut. Så sakteliga återgick matchen till att vara en kopia av den första halvleken.

Matchen skulle förändras efter en timme. Van Gaal tvingades byta ut Van Persie, som var skadad. Herrera kom in, vilket betydde att Rooney flyttade upp på topp. Koeman ville också byta, men Tadic hade slarvat bort benskydd och tröja så bytet fördröjdes några minuter. Van Gaal passade då på att byta ut Shaw. Blackett kom in och tog Blinds plats i backlinjen medan Blind tog över Shaws vingbacksplats.

Några minuter efter den tre bytena skulle matchens enda mål komma. Blackett vann en nickduell mot Pelle men vann den så att Southampton fick bollen i bättre position. Blackett hamnade sedan bakom resten av backlinjen, vilket gästerna utnyttjade då Tadic fick bollen i en position där han borde ha varit offside. Uniteds tre försvarare, samt den defensiva mittfältaren Carrick gick nu på Tadic, medan Pelle och Ward-Prowse lämnades fria. Självklart lyckades Tadic vinna situationen då han spelade ut bollen till Pelle som var fri med De Gea. Här kunde inte ens De Gea rädda, men Pelles avslutningen var inte bättre än att den gick i stolpen. Returen rullade retfullt till Tadic, ignorerad av Carrick och Herrera, som behärskat satte bollen i nät. En uppvisning i förvirrat försvarsspel av United. Min bestämda uppfattning är att målet aldrig hade blivit om Blind hade varit kvar i backlinjen.

Efter målet svarade Van Gaal – till allas stora glädje – med att byta in Fellaini till förmån för Di Maria. Taktiken lyckades överraskande bra, då Southampton fokuserade på att plocka bort Fellaini, vilket gav Mata fria ytor i straffområdet. Mata fick inte mindre än tre bra skottchanser, tre gånger sköt han utanför. Minst ett mål borde han ha gjort.

Embed from Getty Images

United fick en extra chans av domaren som fick för sig att det var lämpligt med fem tilläggsminuter, när det hade varit rimligare med tre. Inkonsekvensen i tilläggstid i den här matchen i relation till tilläggstiden i bortamatchen mot Aston Villa är förbluffande. Jag kan köpa att domarna missar någon frispark här och där och att det som är en varning i en match bara är en tillsägelse i en annan. Men det finns inget som helst försvar till att tilläggstiden inte är konsekvent. Nu spelade det ingen roll den här gången, United hade kunnat spela en timme till utan att göra mål och Southampton tilläts ändå maska bort halva tilläggstiden.

Det räcker nu, 3-5-2 funkar inte

Totalt var det en bedrövlig insats av United. Defensivt såg det förvisso bra ut, förutom vid det insläppta målet. Blind slarvade en hel del i passningsspelet men han förbättrade backlinjen med sitt positionsspel och sin förståelse för när det är läge att gå framåt. När Blind lämnade backlinjen blev det omedelbart förvirrat och gör åtminstone tre ordentliga fel (nick till motståndare, positionen som upphäver offsiden och oförmågan att upptäcka att Pelle var fri) i situationen som leder till målet.

Offensivt var det mycket sämre. Jag tror inte att 3-5-2 nödvändigtvis är bättre eller sämre än någon annan formation. Men Uniteds tillämpning av 3-5-2 fungerar inte.

Ett halvår senare är backarna fortfarande osäkra i positionsspelet defensivt. Men igen är det värre offensivt. Backarna får väldigt mycket boll och det är väldigt olyckligt då de inte alls är bollskickliga. Bollen spelas runt och runt, motståndarna får tid på sig att inta sina positioner och då är deras uppgift enkel. Snabba omställningar? Icke-existerande.

Ingen av vingbackarna är bekväm i sin roll. Young är den som har varit bäst, men han är för svag defensivt. Valencia gör det okej, men är alldeles för enkelspårig. Shaw ser mest förvirrad ut. Och när vingbackarna väl lyckas offensivt så blir de alldeles för isolerade på kanten.

Carrick gör sitt jobb, men mittfältstrion – Carrick, Mata och Rooney på slutet – dominerar sällan. Mata och Rooney får för lite bollar, de får bollar i fel positioner och det slutar ofta med att de tvingas spela bollen hemåt eller i sidled.

Di Maria kan fungera som anfallare – som mot Arsenal, när United kan spela på kontring. Men mestadels är det bortkastad talang att använda Di Maria på topp. Han är den som ska slå chanspassningarna, inte den som ska springa på chanspassningar. I kategorin driva bollen framåt är Di Maria överlägsen i den här truppen. Som anfallare utnyttjas inte den egenskapen.

Jag vill se United spela en snabb, energisk, aggressiv och kreativ fotboll. Den fotboll som United spelar just nu är inget av det. Ge upp 3-5-2 och öka tempot!

Matchinformation

Manchester United 0
Southampton 1
Turnering: Premier League, omgång 21
Tid: Söndagen den 11 januari 2015, 17.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 75 395
Domare: Phil Dowd

Matchhändelser

35 Ryan Bertrand
58 Robin van Persie
69 Dusan Tadic 0-1
70 Dusan Tadic
75 Graziano Pelle
76 Michael Carrick

Manchester United

De Gea
Jones, Smalling, Blind
Carrick
Valencia, Mata, Rooney, Shaw
Van Persie, Di Maria

Herrera för Van Persie (61)
Blackett för Shaw (64)
Fellaini för Di Maria (72)

Avbytare: Valdes, Evans, McNair, Wilson

Southampton

Forster
Clyne, Fonte, Alderweireld, Bertrand
S Davis, Wanyama, Schneiderlin
Ward-Prowse, Pelle, Elia

Gardos för Alderweireld (21)
Tadic för Elia (63)
Reed för S Davis (80)

Avbytare: K Davis, Long, Isgrove, Targett

Allt om matchen »


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS