Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

FA-cupen: Preston eller Sheffield United vid avancemang

Åttondelsfinalerna i FA-cupen lottades på måndagskvällen. För Manchester United väntar en bortamatch mot antingen Preston North End eller Sheffield United om man lyckas besegra Cambridge United i omspelet på Old Trafford.

FA-cupen, omgång 5

  • Crystal Palace – Liverpool eller Bolton Wanderers
  • Arsenal – Middlesbrough
  • Aston Villa – Leicester City
  • West Bromwich Albion – West Ham United
  • Bradford City – Sunderland eller Fulham
  • Blackburn Rovers – Rochdale eller Stoke City
  • Derby County – Reading
  • Preston North End eller Sheffield United – Cambridge United eller Manchester United

Matcherna ska spelas helgen 24-25 januari.

När det gäller omspelet mot Cambridge är det nu bestämt att den matchen kommer att spelas tisdagen den 3 februari, med avspark 20.45.

Vi är nu framme vid den femte omgången i FA-cupen, tillika åttondelsfinal. Efter chockförluster för Chelsea och Manchester city är nu United, tillsammans med Arsenal, favoriter att vinna cupen i år.

United har i cupen vunnit med 2-0 borta mot Yeovil och spelade i fredags 0-0 mot Cambridge.

För tredje omgången i rad väntar en bortamatch mot motstånd från en lägre division. Både Preston och Sheffield United håller till i League One, där Preston ser ut att i sämsta fall klara en playoffplats medan Sheffield United för närvarande är en poäng från playoffplats, men med matcher till godo.

Precis som mellan United och Cambridge krävs det omspel mellan Preston och Sheffield United för att avgöra vilka som går vidare. Då lagen möttes i Preston blev det 1-1. Preston tog ledningen genom Gallagher men gästerna kvitterade genom De Girolamo mitt i andra halvlek.

Preston inledde cupen med 3-0 borta mot Havant & Waterlooville, innan Shrewsbury och Norwich besegrades på hemmaplan.

Cupexperterna Sheffield United, som var i semifinal förra året, inledde cupspelet med att besegra Crewe efter omspel. Man följde upp detta med en enkel seger mot Plymouth. I omgång 3 stod man för en mindre skräll då man enkelt vann med 3-0 mot QPR på bortaplan. Sheffield United spelar på onsdag semifinal i ligacupen och har på vägen dit bland annat vunnit mot West Ham och Southampton. Cupexperter, som sagt.

Senaste gången United mötte Preston var så länge sen som 1972, då United vann på bortaplan i FA-cupen. Lagen har mötts i FA-cupen sju gånger (totalt nio matcher), United har gått vidare fem gånger och Preston två. Preston var ju en storklubb en gång i tiden, vilket förklarar att lagen faktiskt har mötts så många gånger som 75, med 31 segrar för United mot 22 för Preston.

Senaste matchen mot Sheffield United var då de var uppe i Premier League säsongen 2006/07. United vann då med 2-0 hemma och 2-1 borta. Wayne Rooney gjorde tre av United mål i de två mötena och Michael Carrick fyllde på med ett. Totalt har det blivit 92 matcher mellan klubbarna, 43 segrar för United och 34 för Sheffield. I FA-cupen har det varit fyra möten, samtliga i början på 1990-talet (1990, 93, 94 och 95). United har tre segrar och en förlust.

Annars noterar vi att minst två Premier League-lag (tre om Liverpool skräller och vinner i omspelet mot Bolton) kommer att försvinna i åttondelsfinalerna.

Exakt matchdatum vet vi förstås ännu inte. Det brukar dröja några dagar tills tevebolagen har plockat fram de matcher de ser som mest intressanta. Vi vet dock att Uniteds match nästan alltid väljs ut för tevesändning.