Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

What a difference a few numbers make

Embed from Getty Images
Manchester United kom till spel med det här i bagaget: Mål i tre av de senaste tolv halvlekarna. Det hade gått så långt att till och med fansen på arenan uppmanat Louis van Gaal att byta taktik, vilket Den Envise helst av allt i hela världen absolut inte ville lyssna till. Men ibland finns det inget annat att göra än att lyssna till pöbeln.
I eftermiddag valde nederländaren att starta med 4-4-2 och efter 45 minuters spel hade tre bollar ramlat in bakom världens äldste Leicestermålvakt. Detta efter diverse vackra insatser från flera av våra superstjärnor.
Det räckte.
Resten av matchen mot ligajumbon glömmer vi.
Exceptionellt:

 • Daley Blinds första halvlek var exakt en sådan halvlek man vill se från en spelare som Daley Blind. Två assists och det var inte första gången han gick fram och bröt strax innan han serverade RvP. Han läser spelet snabbare än du och jag läser text-tv när United spelat.
 • Daley Blinds 90 minuter var totalt sett också briljanta. Fick Carricks frånvaro att smärta lite mindre. För mig får Blind gärna spela in sig där under våren om han ska fortsätta så här. Har han samma fotbollshjärna som Carrick?

Förstklassigt:

 • Robin van Persies offsideavslut i nätet. Halvvolleyn där är svår, men det såg enkelt ut.
 • Falcaos orädsla att kasta sig in i två Leicesterbackar och styra in tvåan. Härlig instinkt!
 • Adnan Januzajs självförtroende växte och växte i takt med att minuterna gick och det är så här vi vill se kosovalbanbelgaren: Självsäker, utmanande, snabb och oväntad. Tyckte han agerade mer moget än tidigare också. Att han vann flest luftdueller av samtliga spelare på planen var lika häftigt som det var överraskande.
 • 5-3-2 till 4-4-2 blev inte en så enorm omställning om vi tittar bollinnehavsmässigt. Där såg det nästan lika överlägset ut som tidigare, men jag tycker faktiskt att vi kan hitta en skillnad: Det kändes farligare med 4-4-2, det gick snabbare till offensiv planhalva, omställningarna kom lättare under slutet av första halvlek och spelarna verkade onekligen mycket mer bekväma. Nu måste väl Den Envise inse att United bör använda sig av 4-4-2 eller 4-3-3 i matcher man förväntar sig att äga och eventuellt köra 5-3-2 i möten med Arsenal eller Chelsea på bortaplan?
 • Att båda anfallarna gjorde mål igen! I love it!

Också strongt:

 • Marcos Rojo lyckades eliminera hotet från Ulloa nästan hela matchen. Jag gillar Rojo, även om jag fortfarande är osäker på att han är en mittback som verkligen ska starta i framtidens ”världens bästa lag”. Å andra sidan var Carles Puyol ordinarie i Barcelona i flera år.
 • Luke Shaw är en bra mycket bättre vänsterback än wingback. Ge honom och Januzaj ett par år tillsammans och vi kan ha en av Europas mest fruktade vänsterkanter.
 • Angel Di Maria var inte i tidig höstform, men han var mer i form än han varit den senaste månaden. Tyvärr har han skjutit 16 skott i rad i ligan utan att göra mål, vilket ju inte är riktigt okej.

Inte ok:

 • Markeringsspelet vid reduceringen. Vad hände där? Shaw och Rojo på samma gubbe? Var Cambiasso Rooneys gubbe? Var spelarna lika förvirrade av bytena som vi fans?
 • Apropå Wayne Rooney så har karln inte gjort en enda godkänd insats under 2015. Helt bedrövligt.
 • Att vi fortfarande inte har en riktig högerback i startelvan. Helt obegripligt.
 • Ibland såg spelet ut precis som med 5-3-2-3-5-2: Phil Jones får bollen, Phil Jones springer framåt med bollen, Phil Jones passar fel, Leicester bryter, Leicester passar fel, United får bollen, United börjar om på egen planhalva, Phil Jones får bollen, Phil Jones … Samtidigt måste det vara rätt jobbigt för Leicester att aldrig få grepp om spelet.
 • Andra halvlek var lite för mycket av det gamla, dock. Spel bakåt, spel i sidled. Men det förlåts mycket enklare med 3-0 i ryggen än 0-0 eller 0-1.

Frågorna:

 • Hur mycket tänker Louis van Gaal se till att vi får för Ander Herrera? Är det möjligt att få åtminstone 200 mille? Från vilka i så fall?
 • Rafael da Silva? Inte ens i 18-mannatruppen i dag. Inte skadad mig veterligen.
 • Bytena? Först RvP mot McNair? Sen Valencia mot Mata? Jag må vara feberförvirrad, men vad var poängen med dessa skiften? Utan att överdriva kan jag påstå att United såg aningen sämre ut efteråt.

Finally:

 • Ha överseende med mig om jag missat någon eller några situationer: Dels har jag 39 graders feber och dels har jag – precis som många av er – kämpat med diverse streams under eftermiddagen. Helt otroligt att man inte 2015 kan med en enkel knapptryckning köpa en match med världens största klubb i världens största sport.
 • United avslutade i alla fall matchen med fyra tonåringar på planen: James Wilson, Adnan Januzaj, Luke Shaw och Paddy McNair.
 • David De Gea räddade inte ett enda av Leicesters sex skott på honom under säsongen 2014-15. Unikt i Unitedhistorien?
 • Varför hade Phil Jones petats från uppgiften vid hörnorna?
 • Gillar att LvG valde att ställa över Fellaini en dag som denna. Känns som att mycket var vunnet bara på detta beslut.
 • Inga ytterligare skador?! Otroligt skönt.
 • Jag trodde verkligen att jag hade ordnat det med TV3 + från Danmark, men danskarna visade sig bara vara stripteaseraktiga. Direkt innan avspark gjorde de sig av med oss svenskar och tvingade ut oss i cyperspace. Det är sanslöst att man ska behöva på ett olagligt sätt försöka leta rätt på en match med världens största klubb i världens största sport. Har vi verkligen inte kommit längre?