Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Darren Fletcher klar för West Brom

Efter 20 år, 342 matcher, 24 mål och fyra ligatitlar är Darren Fletchers tid i Manchester United över. Mittfältaren skrev på deadline day på ett 2,5 år långt kontrakt med West Bromwich Albion.

Darren Fletcher

Namn: Darren Barr Fletcher.
Född: Den 1 februari 1984, i Dalkeith, Skottland.
Längd/vikt: 184 cm/74 kg.
Position: Mittfältare.
Till United: Den 3 juli 2000, egen junior.
Lämnade United: Den 2 februari 2015, för West Bromwich Albion (fri transfer).
Karriär: Manchester United (2003-2015, 342 matcher/24 mål), West Bromwich Albion (2015-).
Landskamper/mål: 66/5 (Skottland).
Titlar med United: Premier League (2007, 2008, 2009, 2011), Champions League (2008), klubblags-VM (2008), FA-cupen (2004), ligacupen (2006, 2010), Community Shield (2003, 2007, 2008, 2010).
Övriga titlar: -.

Darren Fletcher var bara elva år gammal är han scoutades av Manchester United och blev en del av klubbens ungdomsakademi. Tidigt stod det klart att han var en mycket talangfull spelare. I maj år 2000 ville Sir Alex Ferguson ta ut Fletcher till truppen till ligamatchen mot Aston Villa, vilket skulle ha gjort Fletcher till den yngsta spelaren i Uniteds historia. Premier Leagues regelverk tillät dock inte Fletcher att spela för United då han bara hade ett kontrakt som skolpojke.

Sommaren år 2000 skrev han på sitt första kontrakt med Manchester United och när han fyllde 17 år i februari 2001 skrev han under sitt första proffskontrakt med United. Den förmodade debuten i United dröjde dock, till stor del på grund av skadeproblem.

Fletcher jobbade sig igenom detta och kunde göra a-lagsdebut den 12 mars 2003 i Champions League-matchen mot Basel. Säsongen 2003/04 etablerade han sig i a-laget med totalt 35 matcher, varav 26 från start. Han gjorde sitt första mål för United i 2-0-segern mot Middlesbrough på nyårsdagen 2005.

I sin tidiga karriär spelade Fletcher oftast högerytter, men det var ingen tvekan om att hans bästa position var som central mittfältare.

Sin bästa tid i karriären hade Darren Fletcher säsongerna 2008/09 till 2010/11 då han var given på det centrala mittfältet och hjälpte United till två ligatitlar och två Champions League-finaler. Han missade dock finalen 2009 då han var avstängd efter en felaktig utvisning i semifinalen mot Arsenal. Han har ändå en Champions League-medalj i prisskåpet då han var avbytare i finalen mot Chelsea 2008.

Fletcher var på väg att på allvar etablera sig som en mittfältare av högsta klass. Då kom sjukdomen som förstörde allt. Hösten 2011 blev han sjuk och vägen tillbaka var lång och svår. Bara att bli tillräckligt frisk för att leva ett drägligt liv var en utmaning, men Fletcher ville mer än så och kom tillbaka som professionell fotbollsspelare.

Darren Fletcher var en spelare som oftast var som bäst i de största matcherna. Till trots för stora skade- och sjukdomsproblem kan han se tillbaka på en fantastisk tid i Manchester United. Han var en av de goda och förhoppningsvis får han en bra avslutning på karriären i West Brom. Det förtjänar han.

Fletcher har skrivit på för 2,5 i West Brom och han kommer, precis som i United, att spela i tröja nummer 24.

Det känns fantastiskt,” säger Fletcher efter övergången.

Det här är en fantastisk ny utmaning för mig i min karriär. Jag har spenderat min karriär i Manchester United och det är allt jag någonsin har känt till. Men jag kände att det var den rätta tiden att flytta och jag är inte sentimental om att göra det. Jag har givetvis fantastiska minnen men nu är jag en West Bromwich Albion-spelare och jag kan inte vänta på att få komma igång.

Alla som har varit involverade i att få till det här avtalet har varit fantastiska. Och en stor anledning till att jag är här är huvudtränaren. Han har imponerat på mig från den första minuten. När någon visar hur mycket de vill ha dig är det en fantastisk känsla.

Vi tackar Darren Fletcher för hans tid i Manchester United och önskar honom all lycka i framtiden.