Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Manchester United – Cambridge United 3-0

Embed from Getty Images

Manchester United är klara för åttondelsfinal i FA-cupen. Detta efter gårdagens bekväma 3-0-seger mot Cambridge United. Mata, Rojo och Wilson gjorde målen för United och segern var egentligen aldrig hotad.

Nu väntar en bortamatch mot Preston North End för United och normalt sett ska avancemang till kvartsfinalen vara en formalitet. Det är som bekant alldeles för länge sedan United vann FA-cupen men förutsättningarna är utmärkta i år. Detta då lag som Chelsea, Manchester city, Southampton, Tottenham och Everton redan är utslagna.

Minut för minut

 • 1 minut, stolpskott Cambridge:
  Det höll på att bli en mardrömsstart då Daley Blind passade fel och Elliott bjöds på ett friläge. Elliott gör det han ska men hans avslutning är inte tillräcklig bra och går stolpe ut istället för i mål.
 • 25 minuter, MÅL UNITED:
  United tar ledningen genom efter ett läckert anfall. McNair driver fram bollen på högerkanten och spelar till Mata i mitten, som direkt spelar den vidare till Di Maria på vänsterkanten. Di Maria lyckas med inlägget och hittar Fellaini vid den bortre stolpen och Fellaini gör sin grej och Mata stormar in i boxen trycker in bollen.
 • 30 minuter, målchans United:
  McNair är nära att göra mål men hans kompis McGeehan blockerar skottet som såg ut att ha lämnat målvakten chanslös.
 • 32 minuter, MÅL UNITED:
  United gör 2-0 genom Rojo och matchen är effektivt över. Di Maria slår en hörna till Fellaini som tar emot och skjuter. Skottet blockeras och bollen går till Van Persie, som med en vacker yttersida lägger bollen på Rojos skalle och det är en smal sak för Rojo att nicka in den i mål.
 • 40-70 minuter, Cambridge försöker:
  Cambridge huffar och puffar och hotar med ett par hörnor och några skott som i knapp styrfart rullar förbi ett par meter vid sidan om De Geas stolpar. Deras bästa chans stoppas av en linjedomare som kastar upp en offsideflagga när en anfallare har en fri löpväg, men det kändes aldrig speciellt farligt.
 • 43-68 minuter, chanser för United:
  I samma period har United istället åtskilliga kvalificerade målchanser. Bland annat borde Van Persie ha gjort minst ett mål och både Rooney och Di Maria tvingar målvakten till bra räddningar.
 • 73 minuter, MÅL UNITED:
  Inhopparen Wilson skjuter 3-0. Herrera, också inhoppare, hittar Wilson som tar emot bollen och skojar lite med backarna innan han avlossar ett lågt och hårt skott i fel hörn för målvakten. Ett utmärkt fotbollsmål.
 • 90+3 minuter, målchans Cambridge:
  Cambridge får en sista chans att få med sig ett tröstmål, som för dem nog hade känts som minst en halv seger, men McGeehan skjuter en bit utanför.

Gedigen insats

Överlag är det en gedigen insats av Manchester United, där alla spelare står för åtminstone en godkänd insats. Efter en tämligen bedrövlig insats i Cambridge var United mer fokuserade och mer på tårna den här gången. Jag muttrade en del när jag såg laguppställningen men prestationen var bra.

Fortfarande är det för många sidledspassningar i backlinjen för min smak men igår kväll hade spelarna oftast blicken framåt. Det var också en större andel passningar i riktning mot motståndarmålet än vi har sett tidigare under säsongen. Ja, till och med när någon passning gick i riktning bakåt så fanns det ofta en offensiv tanke i samma veva, gärna genom att spelaren som slog passningen bakåt tog en offensiv löpning.

Embed from Getty Images

Nu ska vi inte dra överdrivet stora växlar av det här ändå. För motståndet var ju i ärlighetens namn inte alls bra. Men tendenserna fanns där också i den första halvleken mot Leicester och det är definitivt ett steg i rätt riktning. Förhoppningsvis fortsätter vi att ha blickarna framåt när vi åker till London för att möta West Ham på söndag. Där är det ingen självklarhet att United äger 75 procent av bollinnehavet och det blir intressant att se om Van Gaal vågar attackera även i en relativt svår bortamatch.

Herrera i frysboxen

Ander Herrera hade bara varit på planen i någon minut då James Wilson sköt 3-0 assisterad av just Herrera. Det är det vi får från Herrera, passningar i rätt riktning. Vi är många som vill se Herrera i startelvan.

Telegraphs Mark Ogden skriver idag i om Herrera och han menar att det inte är någon begraven hund som är orsaken till att Herrera mestadels sitter på bänken. Van Gaal menar helt enkelt att det finns andra spelare som kan göra ett bättre arbete än Herrera.

Ogden skriver att Herrera spelar på intuition medan Van Gaal vill ha kontroll och ett medvetet agerande i varje situation. Jag tycker ju mer att Herreras energiska spel och snabba passningar är precis vad United behöver. Tre mål och fyra assist är imponerande siffror för en mittfältare som bara har spelat 786 minuter.

Jag kan nånstans acceptera om tankegången hade varit att ett mittfält med Blind, Herrera och Di Maria är för svagt defensivt. Men ta matchen i lördags, där hade vi Januzaj, Blind och Rooney på mittfältet. Ingen kan övertyga mig om att det skulle vara mer balanserat än Blind, Herrera och Di Maria.

Klass slår motivation

Igår fick vi återigen ett bevis på att klass slår motivation. Ja, inte all gånger förstås. En gång på tio vinner ju faktiskt motivation över klass. Det är för mig en självklarhet att Cambridge var mer motiverade än United. För många av deras spelare var det mest troligt deras största match i karriären. För Uniteds spelare var det en grå dag på jobbet.

Cambridge hängde med tills United tog ledningen. Så länge matchen lever pumpar de adrenalin och varje spelare springer bra mycket mer än under en normal match. Sen kom 1-0 och 2-0 och så gick luften ur.

Det hade förstås kunnat bli annorlunda om Elliott hade skjutit i mål istället för i stolpen, men jag tror inte det. United var tillräckligt fokuserade. Inte lika fokuserade som motståndarna men tillräckligt för att klass skulle vinna mot motivation.

I nästa omgång får vi se ett Preston som kommer att springa livet ur sig och jaga hopplösa bollar. Det blir jobbigt för United men är man tillräckligt fokuserade så leder motståndarnas löpningar bara till nästan-chanser. Till slut gör de ett misstag, taktiskt eller tekniskt. Och klass slår, som vanligt, motivation.
Embed from Getty Images

Matchinformation

Manchester United 3
Cambridge United 0
Turnering: FA Challenge Cup, omgång 4, omspel
Tid: Tisdagen den 3 februari 2015, 21.05
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 74 511
Domare: Jon Moss

Matchhändelser

25Juan Mata
Assist: Fellaini
1-0
32Marcos Rojo
Assist: Van Persie
2-0
73James Wilson
Assist: Herrera
3-0

Manchester United

De Gea
McNair, Smalling, Evans, Rojo
Blind
Rooney, Di Maria
Mata
Van Persie, Fellaini

Wilson för Van Persie (66)
Herrera för Di Maria (71)
Young för Rojo (81)

Avbytare: Valdes, Jones, Falcao, Valencia

Cambridge United

Dunn
Tait, Coulson, Nelson, G Taylor
Donaldson, Champion, McGeehan, Chadwick
Elliott, Simpson

Morrissey för Chadwick (51)
Kaikai för Simpson (61)
Miller, Norris, Gaffney, Morrissey, Ball, B-J Taylor, Kaikai för Nelson (87)

Avbytare: Norris, Gaffney, Ball, B-J Taylor

Allt om matchen »