Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: West Ham United – Manchester United

Manchester United åker på söndag till London för att ta sig an svårspelade men formsvaga och skadedrabbade West Ham United i Premier League. United jagar tredje raka segern medan West Ham bara har en sex på de sex senaste ligamatcherna.

Det är avspark på den märkliga tiden 17.15 och matchen visas på Viasat Fotboll och Viaplay.

Manchester United

Unitedhumöret svänger fort och efter den första halvleken mot Leicester och stora delar av matchen mot Cambridge är känslan positiv inför söndagens match. Det levererades förvisso inga nyförvärv under transferfönstret (nej, en bänkvärmande målvakt och två U21-lirare räknas inte) men läkarteamet har plåstrat ihop nästan varenda litet skrapsår, så nu finns det inte längre några ursäkter.

Michael Carrick är borta (comeback tidigast i slutet av februari), men det är allt.

Det betyder att Louis van Gaal i stort sett har en skadefri trupp att välja från. Det betyder dock inte att det är givet hur han matchar laget. Mer än en halv säsong har passerat och vi vet fortfarande inte hur Van Gaal har tänkt att Van Gaals Manchester United ska spela.

Han körde 3-5-2 under försäsongen och allt var fantastiskt. Sen började säsongen och då var 3-5-2 helt plötsligt värdelöst (med en normal säsongsinledning hade inte frågan varit om vi fixar en Champions League-plats – det är klart att vi gör – utan om vi klarar av att utmana Chelsea och city hela säsongen). Van Gaal skiftade till 4-4-2. Omedelbar succé följt av en kollaps. Inte tillräckligt balanserat tyckte Van Gaal och återgick till ultradefensivt 3-5-2. Poängen ramlade in i skaplig takt innan motståndarna insåg att United hade åtta spelare med utgångsposition i eget straffområde. Vi skapar för lite chanser tyckte Van Gaal och skiftade till icke-balanserat 4-4-2.

Nej, balansen finns inte där. Men det är ju inte så konstigt när man lirar Rooney, Januzaj och Di Maria på ett fyrmannamittfält. Visst, Rooney springer och kämpar men han får fundera väldigt mycket för att hitta rätt i det defensiva positionsspelet.

Så vad väljer Van Gaal på söndag? Tja, han hade ingen lust att avslöja det på fredagens presskonferens i alla fall. ”Det handlar inte om att spela med eller utan yttrar, eller med tre eller fyra försvarare. Det handlar om en attraktiv spelstil,” sa Van Gaal. Jag har ändå en känsla för att han nu väljer 4-4-2 igen. Åtminstone hoppas jag det.

Målvaktsfrågan är en icke-fråga. Idag pratade dock Van Gaal upp Paddy McNair som en potentiell högerback de kommande tio åren. Betyder det att han startar som högerback på söndag? Jag tycker att det skulle vara ett bra val. Rafael verkar inte stå högt i kurs hos Van Gaal och Valencia är ju ingen högerback. I mittförsvaret är alla helt plötsligt tillgängliga men det mesta pekar Rojo och Jones, där Rojo känns som förstavalet. Alternativet är att skicka ut Rojo på kanten, men det borde vara tid för Shaw.

Blind tar den defensiva positionen på mittfältet och Di Maria fortsätter i den offensiva. Jag antar också att Rooney får fortsätta visa att han inte är en mittfältare och Fellaini lär ha varit inskriven i startelvan för den här matchen sedan i oktober.

På topp kan man ju tycka att Wilson, som är ensam Unitedspelare att ha gjort mer än ett mål över de senaste sex matcherna, borde få chansen från start. Samtidigt är Falcao bäst över de tio senaste matcherna med tre mål, så han borde också få chansen från start. Men Van Persie är mest troligt given i Van Gaals startelva. Det vore också synnerligen märkligt om Van Gaal inte startade Van Persie då han efter tisdagens match sa att Van Persie blev utbytt för att få vila inför söndagens match.

Möjlig startelva (4-1-2-1-2): De Gea; McNair, Jones, Rojo, Shaw; Blind; Fellaini, Rooney; Di Maria; Van Persie, Falcao

West Ham United

I mitten av december låg West Ham fyra i tabellen. Sedan dess har man dock sakta men säkert fallit längre och längre ner. I förra omgången förlorade West Ham mot Liverpool och halkade ner till en åttondeplats. Deras drömmar om en Europacupplats ser inte det minsta realistiska ut längre.

Inför matchen mot United är det inte bara formen som oroar West Ham-lägret. De har också en rad skador, även om samtliga skadade förmodas vara tillbaka inom kort. Manager Sam Allardyce tycker dock att det är alldeles för många skador. Ja, så många att han faktiskt var tvungen att ta med en lapp till presskonferensen för att hålla reda på allihop. I Manchester United-termer hade det väl setts som bättre än genomsnittet. Men det är klart att det är synd om Allardyce.

Mer synd om Allardyce blev det på deadline day då han inte lyckades värva någon spelare. ”Det var en frustrerande dag,” säger han.

Allardyce har också problem med Manchester Uniteds taktik. ”Vi vet inte om de kommer att spela med en trebackslinje eller spela 4-1-4-1 eller 4-3-3. De har gjort många ändringar under säsongen men också under tiden matcherna har spelats. Vi har ett par planer för hur vi ska hantera de vanligaste två formationerna de har använt.

Så, hur ser taktiken ut? ”Vi behöver ha tålamod och vara organiserade och försöka frustrera dem så länge som möjligt. Givetvis har det blivit mycket svårare med skadorna som vi har. […] Vi kommer att behöva vara väldigt disciplinerade.

Låter som att Allardyce kommer att parkera en buss.

Givet skadeläget, där ingen definitivt är borta men Carroll, Collins, Jenkinson, Kouyate, Reid och Tomkins är uppsatta som osäkra, är det nära nog omöjligt att gissa en startelva. De brukar dock spela med en fyrbackslinje och oftast med tre centrala mittfältare.

West Hams problem är framför allt i backlinjen. Adrian vaktar målet och Cresswell startar som vänsterback. O’Brien lär ta en mittbacksplats på basis av att han inte är skadad sedan får Allardyce ge mirakelpiller till två i kvartetten Collins, Jenkinson, Reid och Tomkins. Demel finns också vid behov, annars blir det att leta i U21-laget där Burke och Potts finns. Om man inte vill ge underbarnet Reece Oxford (nyss fyllda 16), som kopplades samman med en flytt till United innan han skrev kontrakt med West Ham, chansen.

Song, Noble och Nolan är ett rimligt tremannamittfält, med Downing framför. På topp vill man gärna slå långa bollar på Andy Carroll men om han lider av nageltrång så ska Sakho vara redo för spel. Och han är ju egentligen ett par klasser bättre.

Möjlig startelva (4-3-1-2): Adrian; Reid, O’Brien, Tomkins, Cresswell; Song, Noble, Nolan; Downing; Sakho, Valencia

Historik

United vann med 2-1 när lagen möttes i höstas. United gick då ifrån till 2-0 innan halva första halvlek var spelad. Sakho kunde dock reducera före halvtidsvilan och i andra halvlek låg West Ham på för en kvittering, allra helst sedan Rooney tog en idiotisk utvisning när det återstod en halvtimme.

United kunde dock hålla ut, även om Nolan gjorde ett offsidemål som korrekt underkändes. Sam Allardyce höll dock inte med om domarens bedömning, då han menar att det är nonsens att basera ett domslut på fakta.

Någon sa till mig att hans näsa eller hans huvud kanske var offside. Men jag tycker inte att du kan basera ett beslut på det faktum att det är en näsa eller ett huvud offside. Det finns ingen möjlighet om det är fallet att den assisterande domaren kan se det.

För mig är det uppenbart onside och det borde ha stått som ett mål. Ingen annan kan övertyga mig om något annat.

Har Allardyce ändrat uppfattning? Nej, han är fortfarande bitter över att regelboken tillämpas.

Hade det inte varit för ett uselt beslut att döma bort Kevin Nolans kvittering hade vi [fått med oss en poäng],” förkunnade Allardyce på eget bevåg på dagens presskonferens.

Annars brukar det kunna bli målrika affärer när United och West Ham möts i London. Fem av de sex senaste matcherna har innehållit minst fyra mål. Undantaget är förra säsongen då United i slutet av mars vann med 2-0.

Övrigt

Matchen döms av Mark Clattenburg och det bådar inte gott för Manchester United. United har förlorat de tre senaste matcherna som Clattenburg har dömt. Inte nog med det, dock. Uniteds motståndare har på de tre matcherna fått sex straffar och Clattenburg har dessutom passat på att visa ut två Unitedspelare.

Matchinformation

West Ham United
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 24
Tid: Söndagen den 8 februari 2015, 17.15
Plats: Boleyn Ground, London
Domare: Mark Clattenburg
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador Carrick (muskelbristning, mars)
Tveksamma
Avstängda
Position 3:e | 12-7-4 | 39-22 | 43
Bästa målskytt Van Persie (9)
Disciplin 40 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V 4/1 YeovilBFA 2-0
F 11/1 SouthamptonHPL 0-1
V 17/1 QPRBPL 2-0
O 23/1 CambridgeBFA 0-0
V 31/1 LeicesterHPL 3-1
V 3/2 CambridgeHFA 3-0

West Ham United

Skador
Tveksamma Carroll (vrist), Collins (hamstring), Jenkinson (lår), Kouyate (vrist), Reid (hamstring), Tomkins (hamstring)
Avstängda
Position 8:e | 10-6-7 | 35-27 | 36
Bästa målskytt Sakho (8)
Disciplin 39 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O 6/1 EvertonBFA 1-1
O 10/1 SwanseaBPL 1-1
O 13/1 EvertonHFA 2-2 [1]
V 18/1 HullHPL 3-0
V 25/1 Bristol CityBFA 1-0
F 31/1 LiverpoolBPL 0-2
[1] West Ham vann 9-8 på straffar.

United mot West Ham

Totalt 129 61-26-42 240-168
Ligan 117 56-24-37 0-0
Borta 62 15-20-27 88-102
FYRA SENASTE MÖTENA
O 2013-04-17BPL 2-2
V 2013-12-21HPL 3-1
V 2014-03-22BPL 2-0
V 2014-09-27HPL 2-1
SENASTE BORTAMATCHER
V 2011-04-02BPL 4-2
O 2013-01-05BFA 2-2
O 2013-04-17BPL 2-2
V 2014-03-22BPL 2-0

Domare: Mark Clattenburg

M
PL 2014/15 14 56 0 1 6
PL 2013/14 27 94 1 2 8
Snitt 3,66 0,02 0,07 0,34
Alla domare 2013/14 3,19 0,04 0,09 0,23
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

Allt om matchen »