Inför: Preston North End – Manchester United

Om inte United ska gå titellösa två säsonger i rad så måste klubben ta hem FA-Cupen i vår, och det bör laget ha en god chans att göra. I vägen för en kvartsfinal står League One-laget Preston North End.

Manchester United

Efter den undermåliga insatsen mot West Ham lyckades United i alla fall besegra Burnley i onsdags med 3-1. Även om den första halvleken möjligen var ännu sämre än matchen mot West Ham så höjdes prestationen åtminstone i den andra halvleken. Mycket av det var på grund av den taktiska ändringen till en klassisk 4-4-2 där både Angel Di Maria och Adnan Januzaj på varsin kant såg mycket mer bekväma ut och som flertalet gånger utmanade, och gick förbi, sin ytterback. Att se United spela med yttrar igen efter flera månaders frånvaro var något som åtminstone fick mig att flera gånger sätta mig i soffan i förväntan, och jag ser gärna att van Gaal kör på med en liknande uppställning mot Preston. En annan starkt bidragande orsak till förbättringen i andra var Ander Herrera. Basken kom in i slutet av första halvlek men det var i den andra han verkligen blev involverad i matchen som närmast blev en uppvisning i pass-and-move fotboll från den lille mittfältaren. Han får förhoppningsvis mer speltid framöver.

Van Gaal verkar inte sugen på att ge Victor Valdes en debut utan det är fortsatt De Gea som står varje match, så jag räknar med att så även är fallet på måndag kväll. Paddy McNair har gjort det bra som högerback på sistone, undantaget Burnleys kvittering då han missade lite i positionsspelet, och bör få fortsatt förtroende. Jag ser gärna att Rafael kommer tillbaka till laget men han verkar inte vara van Gaals favorit. Om han ändå startar så flyttar Paddy in som mittback. Chris Smalling gjorde två mål senast, och även om det inte är målen framåt han ska bli bedömd för så har han väl ändå tjänat ihop till en startplats. Marcos Rojo är given då han är den enda vänsterfotade mittbacken och det är oerhört viktigt för balansgalningen till manager. Om någon vilas så blir det argentinaren, men han lär både vilja spela och framförallt inte vara alltför sliten. Luke Shaw är tillbaka från avstängning och tar vänsterkanten.

På mitten avslutade United matchen mot Burnley med Di Maria till höger, Januzaj till vänster samt Herrera och Wayne Rooney centralt. Eftersom Blind är tveksam så räknar jag med att han fortsätter med den kvartetten, men det återstår att se om det blir i en diamant eller i ett rakt mittfält som senast. Framför dessa fyra bör Juan Mata vara tillbaka efter 180 minuter på bänken sedan den senaste FA Cup-matchen i sin föredragna nummer 10-roll. För att kunna hota Preston-backlinjen även i djupled, och med tanke på Falcao och Robin van Persies form, så förtjänar James Wilson en match från start igen. Han gjorde mål mot Cambridge och såg vass ut mot Burnley, så det skulle vara kul att se honom igen.

Möjlig startelva (4-4-1-1): De Gea; McNair-Smalling-Rojo-Shaw; Di Maria-Herrera-Rooney-Januzaj; Mata; Wilson;

Preston North End

Preston går bra i ligan och parkerar på en fjärdeplats, vilket skulle innebära kval till Championship. Det är ett rutinerat lag som United ställs emot på måndag, bland annat med erfarenhet av att slå United i cupen. Managern Simon Grayson tränade Leeds när de lyckades besegra United i den tredje omgången för fem år sedan efter ett mål av Jermaine Beckford, som också återfinns i Prestons trupp. Utöver detta återfinns flera spelare med Premier League-rutin i laget, bland annat gamle Newcastle-backen Paul Huntington, förre Blackburn-mittfältaren Paul Gallagher och den store anfallaren Kevin Davies med ett förflutet i Bolton.

Spelaren United verkligen får se upp med är anfallaren Joe Garner som stått för 14 mål hittills, bland annat två i senaste matchen mot Chesterfield. Defensivt så är man välorganiserade med en fembackslinje så det blir svårt att dyrka upp det förmodade låga försvaret, därav vikten av bra insatser från kreatörer som Herrera, Mata, Januzaj och Di Maria.

Möjlig startelva (5-3-2): Stuckmann; Wiseman-Clarke-Huntington-Wright-Laird; Humphrey-Welsh-Gallagher; Davies-Garner;

Historik

Lagen är rätt jämna historiskt, med ett visst övertag för United. Dock så spelades den senaste matchen 1972, när United bortavann i just FA Cupen efter två mål av Alan Gowling.

Matchinformation

Preston North End
Manchester United
Turnering: FA Challenge Cup, omgång 5
Tid: Måndagen den 16 februari 2015, 20.45
Plats: Deepdale, Preston
Domare: Phil Dowd
Teve: TV10, Viaplay

Manchester United

Skador Carrick (muskelbristning, mars)
Tveksamma Blind (huvudvärk), Jones (knä), Van Persie (smäll)
Avstängda
Position 3:e | 13-8-4 | 43-24 | 47
Bästa målskytt Van Persie (10)
Disciplin 46 GK, 4 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V 17/1 QPR B PL 2-0
O 23/1 Cambridge B FA 0-0
V 31/1 Leicester H PL 3-1
V 3/2 Cambridge H FA 3-0
O 8/2 West Ham B PL 1-1
V 11/2 Burnley H PL 3-1

Preston North End

Skador
Tveksamma
Avstängda
Otillgänglig Johnstone (cup-tied och utlånad från United)
Position 4:e | 15-8-6 | 44-28 | 53
Bästa målskytt Garner (13)
Disciplin 39 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O 24/1 Sheffield United H FA 1-1
O 27/1 Walsall B FLT 0-0
F 31/1 Crawley B L1 1-2
V 3/2 Sheffield United B FA 3-1
V 7/2 Coventry H L1 1-0
V 10/2 Chesterfield B L1 2-0

United mot Preston

Totalt 75 31-22-22 122-104
FA-cupen 9 5-2-2 15-14
Borta 38 12-11-15 61-65
FYRA SENASTE MÖTENA
V 1962-03-14 H FA 2-1
O 1966-03-26 B FA 1-1
V 1966-03-30 H FA 3-1
V 1972-02-05 B FA 2-0
SENASTE BORTAMATCHER
V 1961-04-22 B FL1 4-2
O 1962-03-10 B FA 0-0
O 1966-03-26 B FA 1-1
V 1972-02-05 B FA 2-0

Domare: Phil Dowd

M
PL 2014/15 19 91 3 1 4
PL 2013/14 26 119 3 4 3
Snitt 4,67 0,13 0,11 0,16
Alla domare 2013/14 3,19 0,04 0,09 0,23
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

Allt om matchen »


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS