Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Swansea – Manchester United 2-1

Embed from Getty Images

United lyckades inte förvalta ett massivt spelövertag borta mot Swansea. Hemmalaget städade, tämligen enkelt, undan de allra flesta av Uniteds anfall och var mer effektiva när man väl kom framåt i banan. Swansea vann således med två mål mot ett efter mål av Herrera, Ki och Gomiz.

United kom till start med De Gea mellan stolparna, McNair som högerback, Jones och Rojo centralt och Shaw ute till vänster. På mittfältet huserade Blind, Herrera, Fellaini och Di Maria och längst fram fanns Rooney och van Persie.

Matchen

Walesarna var piggast i matchinledningen och attackerade flitigt redan från start. Herrera tvingades bland annat rensa undan på mållinjen efter en hörna knappt fem minuter in i matchen, på vilken Gomiz hade nått högst och kraftfullt nickat bollen mot mål. United klarade sig dock utan att åka på ett tidigt baklängesmål och kunde ta över mer och mer av spelet.

Trots att United förde spelet så skulle ledningsmålet komma efter en spelvändning, en mycket vacker sådan. Shaw drev upp bollen på vänsterflanken, spelade in den till Rooney som befann sig i straffområdet men direkt valde att spela tillbaka bollen till Di Maria strax utanför straffområdet. Argentinaren höll inte heller i bollen i onödan utan vinklade bollen ut mot Herrera på högersidan av straffområdet. Herrera gjorde i sin tur ingen besviken när han, mycket skickligt, satte dit bollen precis intill stolpen.

Embed from Getty Images

Kvitteringen dröjde dock inte längre än en knapp minut. Efter en hörnvariant fick Shelvey för lång tid på sig och kunde slå ett mycket bra inlägg som studsade in den farliga zonen precis framför mål. Ki var uppvaktad av Shaw, men det räckte inte för att han skulle kunna rusa fram och stöta in bollen förbi en chanslös David De Gea.

United svarade inte med att skapa några direkta målchanser efter målet, men kopplade åtminstone ett järngrepp om bollinnehavet. Spelet på den sista tredjedelen var dock förutsägbart och lite håglöst. Några sekvenser såg lovande ut – som när Di Maria och Shaw tog sig fram ute till vänster eller när Fellaini höll boll på offensiv planhalva på ett föredömligt sätt – men det renderade aldrig i några målchanser. Kvaliteten på avsluten och avgörande passningar var inte tillräcklig. På minussidan hade vi även Fellainis ovana att dra på sig frisparkar i tid och otid.

Till den andra halvleken ersattes McNair, som inte såg helt bekväm ut i det offensiva arbetet som högerback, ut till förmån för Valencia. Uniteds spel hade dittills kretsat betydligt mer kring Shaw och Di Maria
och avsikten med bytet var förmodligen att tillföra ytterligare en offensiv dimension genom lite mer fart och fläkt på högersidan. Även om Valencia bidrog med något sedvanligt ryck på utsidan av försvararen, som på sin höjd ledde till en hörna, så blev anfallsspelet inte särskilt mycket mer dynamiskt i och med bytet. För övrigt så ledde få av Uniteds hörnor till någonting annat än en tämligen enkel nedplockning för Fabianski.

Embed from Getty Images

Young ersatte Shaw en bit in i den andra halvleken och han såg pigg ut. United hade fortfarande mycket boll och tryckte på för ett ledningsmål. Chanserna lyste dock fortfarande med sin frånvaro. I den 73:e matchminuten skulle ett av få Swanseaanfall rendera i ett mål som blev en total kalldusch för United. Återigen var det Ki och Shelvey som låg bakom. Den förre serverade den senare i ett utmärkt skottläge. Trots att Shelveys skott såg ut att vara hårt och tämligen väl placerat så råder det ingen tvekan om att DDG hade klarat det utan några större problem. Han måste ha gjort 25 räddningar den här säsongen som är svårare än så. Problemet var dock att skottet tog på Gomiz huvud och ändrade riktning, vilket givetvis ställde spanjoren som var på väg åt andra hållet.

Embed from Getty Images

Strax efter målet byttes Mata in istället för Di Maria. Matchen fortgick på samma sätt som före målet med ett spelförande United som inte lyckades bryta igenom. Några målchanser värda namnet skapades inte heller under den resterande delen av matchen. Till råga på allt så åkte van Persie på en smäll under slutminuterna och han rapporteras ha lämnat arenan på kryckor. Spelet såg stundtals bra ut, men det är i själva chansskapandet som det brister. Spelare som i mitt tycke trots allt gör en god insats är Herrera, som både förhindrade och producerade mål samtidigt som han var duktig i passningsspelet, och Blind, som städar förtjänstfullt på det defensiva mittfältet samtidigt som han kliver fram och fördelar boll i anfallsspelet. Världsnamn såsom Rooney, van Persie, Di Maria (vilken delvis var duktig men har så mycket mer i sig) får rannsaka sig själva. United mäktade, trots sitt massiva spelövertag, bara med tre skott på mål på 94 minuter, vilket förstås är under all kritik.

Matchinformation

Swansea City 2
Manchester United 1
Turnering: Premier League, omgång 26
Tid: Lördagen den 21 februari 2015, 16.00
Plats: New Stadium Swansea, Swansea
Publik: 20 809
Domare: Neil Swarbrick

Matchhändelser

28Ander Herrera
Assist: Di Maria
0-1
30Ki Sung-yueng1-1
45Marouane Fellaini
48Phil Jones
73Bafetimbi Gimis2-1
84Ashley Young
88Ashley Williams
88Marcos Rojo
90+1Jonjo Shelvey

Manchester United

De Gea
McNair, Jones, Rojo, Shaw
Blind
Herrera, Di Maria
Fellaini
Van Persie, Rooney

Valencia för McNair (46)
Young för Shaw (58)
Mata för Di Maria (79)

Avbytare: Valdes, Falcao, Januzaj, Smalling

Swansea City

Fabianski
Naughton, Fernandez, Williams, Taylor
Ki, Cork
Sigurdsson, Shelvey, Routledge
Gomis

Montero för Sigurdsson (74)
Amat för Shelvey (90+3)

Avbytare: Tremmel, Rangel, Britton, Emnes, Oliveira

Allt om matchen »