Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Landslagskollen: Fellaini belgisk hjälte, Falcao rekordman, McNair debuterade

Landslagsuppehållet är över för den här gången. Det var mestadels ett lyckat uppehåll för Manchester Uniteds spelare. Radamel Falcao tangerade det colombianska målrekordet, Marouane Fellaini blev matchvinnare två gånger om, Michael Carrick blev alla engelska journalisters nya älskling och Paddy McNair landslagsdebuterade.

Inget landslagsuppehåll utan smolk i form skador eller sjukdomar dock. Chris Smalling utgick i Englands landskamp på grund av att han mådde dåligt.

A-landslag

Inkluderat utlånade spelare var 15 Unitedspelare i aktion för sina respektive landslag.

Argentina (Di Maria, Rojo)

Argentina spelade två träningsmatcher i USA. Man inledde med en 2-0-seger mot El Salvador. Angel Di Maria spelade 73 minuter medan Marcos Rojo fick nöja sig med att vara avbytare.

Argentina vann sedan med 2-1 mot Ecuador. Den här gången med både Di Maria och Rojo från start. Di Maria blev utbytt efter 79 minuter, Rojo spelade hela matchen.

Belgien (Fellaini)

Det allra roligaste landslagsuppehållet hade nog Marouane Fellaini som sköt tre mål för Belgien, som spelade två EM-kvalmatcher.

Fellaini inledde med att göra det viktiga 1-0-målet efter en halv halvlek i hemmamatchen mot Cypern. Han dödade sedan matchen när han läckert skruvade in 3-0 mitt i andra halvlek. Minuten senare ökade Belgien på till 4-0 och då tyckte förbundskapten Marc Wilmots att det var hög tid att vila sin bästa spelare. Belgien vann till slut med 5-0.

Belgien åkte sedan till Israel för att spela en uppskjuten match. Det blev en jämn match och den belgiska uppgiften blev inte lättare av att Manchester city-spelaren Vincent Kompany blev utvisad i andra halvlek. Belgien har dock Fellaini, som med kattlika reflexer sopade in 1-0 redan efter nio minuter. Det skulle bli matchens enda mål. Fellaini spelade hela matchen.

Belgien leder nu, efter en skakig start, sin kvalgrupp. Det är dock jämnt i toppen, Wales har lika många poäng som Belgien och Israel är bara två poäng bakom. Det skulle dock förvåna om inte belgarna reder ut det hela och i slutändan säkrar sin EM-plats med ganska god marginal.

Colombia (Falcao)

Colombia spelade ett par träningslandskamper i Mellanöstern, vilket gav Radamel Falcao välbehövlig matchträning och målkänning. Falcao stänkte in tre bollar på de två matcherna. Därmed står han på 24 landslagsmål och han delar nu förstaplatsen på listan över de spelare som har gjort flest mål för Colombia någonsin.

Falcao inledde med att göra två mål och en assist i 6-0-segern mot Bahrain. Han fyllde på med ett straffmål, på en straff han fixade själv, i 3-1-segern mot Kuwait. Dåligt motstånd förstås, men Falcao tar nog alla mål han kan få just nu.

Ecuador (Valencia)

Antonio Valencia är tillbaka i spel för Ecuadors landslag efter en kortare landslagspaus. Valencia spelade hela matchen när Ecuador förlorade med 1-0 mot Mexiko i Los Angeles. Han var sedan oanvänd avbytare i förlusten mot Argentina i New Jersey.

England (Carrick, Jones, Rooney, Smalling)

England vann med 4-0 mot Litauen i EM-kvalet, vilket var deras femte raka seger. Det ska nu till ett fiasko av episka proportioner om England ska misslyckas med att nå EM. Landslagskapten Wayne Rooney bäddade för segern då han nickade in 1-0 efter sju minuter. Rooney passade också på att stå för assisten till 3-0-målet. Rooney har nu gjort 47 landslagsmål och är bara två bakom Unitedlegenden Sir Bobby Charlton som är Englands meste landslagsmålgörare med 49 mål. Harry Kane ersatte Rooney efter 71 minuter och passade på att göra mål 80 sekunder in i sin landslagsdebut.

Michael Carrick var ankare på det engelska mittfältet och han fick massor av beröm. Phil Jones startade i mittförsvaret.

England åkte sedan till Italien för en träningslandskamp. Roy Hodgson var på experimenthumör och testade Phil Jones i en ”destroyer-type role” på mittfältet. Därmed fick Chris Smalling chansen som mittback. Möjligen var det synen av Jones på mittfältet som fick Smalling att må dåligt. Smalling orkade hur som helst bara 44 minuter innan han blev utbytt till förmån för Michael Carrick, vilket innebar att Jones kunde gå ner i backlinjen. England låg då under med 1-0 men kunde med Carrick på planen rädda ett oavgjort resultat.

Jag tyckte att den överlägset bästa spelaren på planen var Michael Carrick när han kom in,” kommenterade Wayne Rooney efter matchen. Rooney, som spelade hela matchen, fortsatte att hylla Carrick: ”Han dikterade spelet för oss och var skillnaden mellan de två lagen.

Carrick tycks under det här landslagsuppehållet äntligen ha fått sitt landslagsgenombrott. Bättre sent än aldrig. Den engelska journalistkåren är åtminstone överens om att Carrick på det engelska mittfältet är det bästa som har hänt sedan Eric Cantona föddes.

Holland (Blind)

Holland har uppenbart stora problem i eran efter Louis van Gaal. I EM-kvalmatchen hemma mot Turkiet var det bara en seger som räknades på förhand. Så skulle det inte bli. Turkiet tog, trots att man knappt fick låna bollen, ledningen i slutet på första halvlek. Huntelaar skulle förvisso kvittera på tilläggstid i andra halvlek, men det räckte bara till en poäng. Daley Blind spelade hela matchen som vänsterback.

Holland är trea i kvalgruppen och har inte längre en direktplats till EM i egna händer. Tjeckien är sex poäng före Holland och Island är fem poäng före. Fem raka segrar borde räcka för Holland, men det är inte mycket som tyder på det. En tredjeplats i gruppen räcker dock åtminstone till playoff, så det troliga är ändå att Holland krånglar sig vidare till EM.

Bättre gick det för Holland i träningslandskampen mot favoritmotståndet Spanien. Holland gjorde två mål medan Spanien förblev mållösa. Blind startade på mittfältet och fick spela 73 minuter.

Mexiko (Hernandez)

Javier Hernandez är ledsen och frustrerad över sin situation i Real Madrid. I landslaget går det dock bättre, Hernandez gjorde matchens enda mål när Mexiko vann mot Ecuador. Hernandez har nu gjort 39 landslagsmål och är med det delad tvåa genom tiderna. Jared Borgetti toppar med 46 mål och Hernandez bör kunna roffa åt sig rekordet innan han blir pensionär.

Hernandez spelade sedan den sista halvtimmen i 1-0-segern mot Paraguay.

Nordirland (Evans, McNair)

Paddy McNair fick göra landslagsdebut när Nordirland åkte till Skottland för en träningsmatch. McNair lirade hela matchen som högerback och var nog rätt belåten, trots att Skottland vann med 1-0. McNair fick sällskap av mittback Jonny Evans i startelvan. Evans tyckte att det räckte med 81 minuters spel och föga överraskande kom det skotska målet efter att Evans hade blivit utbytt.

Nordirland åkte sedan Belfast för en EM-kvalmatch mot Finland. Evans spelade den här gången hela matchen. McNair fick nöja sig med att värma bänken på Windsor Park och fick tillsammans med 10 000 saliga nordirländare se sitt land vinna med 2-1.

Nordirland har tolv poäng efter fem matcher och man har mycket goda möjligheter att nå EM. Ner till tredjeplacerade Ungern skiljer det fyra poäng. Nordirland har dessutom sin hemmamatch mot Ungern kvar. Avståndet till fjärdeplacerade Finland är åtta poäng, så Nordirland kan åtminstone räkna med att nå playoff.

Portugal (Nani)

Nani spelade hela matchen när Portugal hemmabesegrade Serbien med 2-1 i EM-kvalet. Han var dock inte inblandad i något av målen.

Portugal förlorade sedan med 2-0 mot Kap Verde i en träningsmatch. Samtliga spelare som spelade mot Serbien lämnades dock utanför den portugisiska truppen, så Nani fick inte spela mot sitt födelseland.

Spanien (De Gea)

Spanien hemmabesegrade Ukraina med 1-0 i EM-kvalet. Man gjorde det utan Unitedinslag då förbundskapten Vicente del Bosque fortfarande har något slags synfel som gör att han tror att Iker Casillas är en bättre målvakt än David de Gea. Spanien har fyra segrar och en förlust i kvalet.

De Gea fick i alla fall vakta målet i träningslandskampen mot Holland. Det blev dock förlust med 2-0. De Gea var inte dålig men var heller inte i normal världsklassform.

Ungdomslandslag

Jesse Lingard var såvitt vi kan se ensam Unitedspelare i aktion i ungdomslandslagen den här gången. Andreas Pereira är dock uttagen till det brasilianska U20-landslaget som ska spela en turnering i Österrike senare i april.

England U21 (Lingard)

Det engelska U21-landslaget spelade två träningsmatcher. I bortamatchen mot Tjeckien blev det seger 1-0. Manchester Uniteds Jesse Lingard, för närvarande på lån i Derby, spelade sista halvtimmen. Lingard fick sedan lira hela matchen när England hemmabesegrade Tyskland med 3-2. Lingard gjorde Englands första mål. England ska spela EM i sommar och förhoppningsvis för Lingard plats i truppen, även om flera a-landslagsmän förväntas förstärka truppen.

Övriga spelare

Inte uttagna: Rafael, Mata, Januzaj, Lindegaard, Young, Herrera, Powell, Valdes, Thorpe, James, Blackett, Pereira, Wilson

Skadade: Shaw, Van Persie