Inför: Manchester United – Manchester city

Embed from Getty Images

Redo till på söndag? Som bilden visar är både Smalling och van Persie tillbaka i träning och detsamma gäller för Luke Shaw. Huruvida Smalling och Shaw är redo för söndagens derby är ännu oklart, men enligt LvG så ska RvP inte vara i tillräckligt gott skick ännu.

Imorgon vankas det Manchesterderby på Old Trafford när tabelltrean Manchester United tar emot mot tabellfyran Manchester city. Hemmalaget har visat fin form under de senaste omgångarna, medan lillebror har förlorat tre av sina fyra senaste matcher i ligan. Allra senast spolierade man sina chanser att utmana Chelsea om titeln genom att förlora mot Crystal Palace och får nu koncentrera sig på racet om andraplatsen. Sannolikt är det ett revanschsuget city som kliver in på gräsmattan på söndag och mycket talar för att det kommer att bli ett hett derby som lever upp till förväntningarna.

Manchester United

Manchester United gjorde det bra mot Villa för en vecka sedan då man hade full kontroll på händelserna under stora delar av matchen, även om målchansproduktionen inte var vad den hade kunnat vara. Med vinsterna mot Spurs och Liverpool nära i minnet så torde självförtroendet i truppen vara högt och mycket talar för att startelvan imorgon blir snarlik de elvor som man har ställt upp med under de ovan nämnda matcherna. ”Never change a winning team’ is an English expression but I always have my eyes open” sa Louis van Gaal när han fick en fråga rörande startelvan under dagens möte med pressen. Ett ganska kryptiskt svar som jag väljer att tolka som att stommen blir densamma, men att förändringar är aktuella på ett par positioner.

United har fortfarande ett skadeläge som inte ser särskilt dystert ut alls och det ljusnar dessutom för var dag som går. Backlinjen är, som alltid, den lagdel som är mest drabbad där Smalling och Shaw är osäkra kort samtidigt som Evans alltjämt är avstängd – han är nu inne på match fem av sex. Jag tror dock att Smalling kommer att ta plats i startelvan imorgon. Om det blir bredvid Jones eller Rojo är inte helt lätt att sia om, men känslan säger Jones. Detta även om LvG gillar att spela med en högerfotad respektive en vänsterfotad mittback. Anledningen? Om det är någon gång som man absolut bör ha Phil Jones på planen så är det i ett derby.

Oavsett om Shaw är i spelbart eller ej så vore det konstigt om Blind inte fick fortsätta som vänsterback med tanke på hur bra han har presterat där på sistone. Möjligen skulle en förändring kunna ske på grund av någon detalj i van Gaals taktik – att använda Blind för ta bort en enskild cityspelare till exempel – men det är tämligen osannolikt. RvP tränar som sagt också men är inte redo för spel enligt van Gaal. Vi kan inte utesluta att vår manager försöker mörka en comeback här – han har gjort det förut och inför en match av den här kalibern skulle det helt klart kunna vara aktuellt. Jag tror dock att det blir Wayne Rooney i ensamt majestät längst fram men en RvP som joker på bänken är alltså inte en omöjlighet. Däremot kan Di Maria vara aktuell istället för Ashley Young.

Möjlig startelva:
De Gea
Valencia, Jones, Smalling, Blind
Carrick
Mata, Herrera, Fellaini, Di Maria
Rooney

Manchester city

Manchester city kommer som sagt till spel med en dalande formkurva och rösterna som kräver Pelligrinis avgång har börjat höras. Förutom förlusterna i ligaspelet mot Crystal Palace, Burnley och Liverpool under den senaste månaden så blev det respass i åttondelsfinalen av Champions League mot Barca i slutet av februari. Tidigare i vår så blev Middlesbrough för starka i den femte omgången av FA-cupen och city har alltså bara haft ligan att fokusera på sedan ett par månader tillbaka.

Att gästerna, likt United, inte har haft ett särskilt tätt tävlingsmatchande på sistone har kanske bidragit till att deras skadelista inte heller innefattar fler än fyra namn. Bony är dessutom den enda som saknas definitivt medan namn som Boyata, Jovetic och lagkapten Kompany är osäkra kort.

Den stora frågan vad gäller citys startelva imorgon är vem som tar plats bredvid Aguero på topp. Bony är som sagt utesluten och Jovetic osäker, vilket öppnar för Edin Dzeko. Bosniern startade i förlustmatchen mot Crystal Palace och byttes ut efter en dryg timme. Han har endast producerat fyra mål i Premier League i år och möjligheterna att Pelligrini spela med ett femmannamittfält finns förstås också. Det som talar för spel för Dzeko – förutom bristen på alternativ – är att han brukar trivas mot United. Lika många PL-mål som han har gjort i år har han gjort på de två senaste mötena med United. Aguero är snäppet efter med fyra mål under de tre senaste derbyna.

Just över de senaste mötena så ser det inte särskilt muntert ut då city har fyra raka derbysegrar. United har dock aldrig förlorat fem raka matcher mot en och samma klubb. Även om sviter mot alla möjliga lag har brustit sedan Sir Alex pensionering så ska den här kvarstå på söndag. Det finns ingenting annat.

Möjlig startelva:
Hart
Sagna, Kompany, Demichelis, Clichy
Nasri, Toure, Fernandinho, Silva
Aguero, Dzeko

Historik

Statistiken mot city över de senaste åren är avhandlad och vi lämnar den för att istället syna statistiken över det totala antalet matcher lagen emellan. Vi märker snabbt att det är en muntrare syn då United har vunnit 69 derbyn mot citys 49 medan 50 matcher har slutat oavgjort. I ligan så är siffrorna något jämnare och även målskillnadsmässigt är det jämnt, 13 plusmål totalt och åtta i ligan till Uniteds favör. På hemmaplan har United vunnit 39 av de 83 matcherna som spelats, 26 har slutat oavgjort och 18 med förlust.

Matchinformation

Manchester United
Manchester city
Turnering: Premier League, omgång 32
Tid: Söndagen den 12 april 2015, 17.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Mark Clattenburg
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador
Tveksamma Shaw (matchform), Smalling (sjuk), Van Persie (matchform)
Avstängda Evans (femte matchen av sex)
Otillgänglig Pereira (spelar turnering med Brasiliens U20-landslag)
Position 3:e | 18-8-5 | 55-28 | 62
Bästa målskytt Rooney (12)
Disciplin 56 GK, 4 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V 28/2 Sunderland H PL 2-0
V 4/3 Newcastle B PL 1-0
F 9/3 Arsenal H FA 1-2
V 15/3 Tottenham H PL 3-0
V 22/3 Liverpool B PL 2-1
V 4/4 Aston Villa H PL 3-1

Manchester city

Skador Bony (fot)
Tveksamma Boyata (knä), Jovetic (muskel), Kompany (hamstring)
Avstängda
Position 4:e | 18-7-6 | 63-30 | 61
Bästa målskytt Aguero (17)
Disciplin 63 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F 1/3 Liverpool B PL 1-2
V 4/3 Leicester H PL 2-0
F 14/3 Burnley B PL 0-1
F 18/3 Barcelona B CL 0-1
V 21/3 West Brom H PL 3-0
F 6/4 Crystal Palace B PL 1-2

United mot city

Totalt 168 69-50-49 245-232
Ligan 151 59-49-43 215-207
Hemma 83 39-26-18 138-104
FYRA SENASTE MÖTENA
F 2013-04-08 H PL 1-2
F 2013-09-22 B PL 1-4
F 2014-03-25 H PL 0-3
F 2014-11-02 B PL 0-1
SENASTE HEMMAMATCHER
V 2011-02-12 H PL 2-1
F 2011-10-23 H PL 1-6
F 2013-04-08 H PL 1-2
F 2014-03-25 H PL 0-3

Domare: Mark Clattenburg

M
PL 2014/15 20 79 1 1 8
PL 2013/14 27 94 1 2 8
Snitt 3,68 0,04 0,06 0,34
Alla domare 2013/14 3,19 0,04 0,09 0,23
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

Allt om matchen »


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS