Matchrapport: Manchester United – Manchester city 4-2

Matchen mellan Manchester United och Manchester city hade många ansikten. Gästerna inledde klart bäst och tog en tidig ledning genom Aguero. United kvitterade dock kort därefter genom Young och resten av halvleken var jämn. I den andra halvleken tog United över totalt och mål av Fellaini, Mata och Smalling gav United en 4-1 ledning och matchen var avgjord. Ledningen reducerades mot slutet av matchen av Aguero efter att United tvingats avsluta matchen med en man mindre på banan sedan Carrick tvingats kliva av på grund av skada.

Hemmalaget ställde upp med en elva som bara innehöll en förändring jämfört med det lag som besegrade Aston Villa förra veckan. Smalling klev in i Rojos ställe i backlinjen som i övrigt bestod av Valencia, Jones och Blind. Carrick huserade strax bakom mittfältet där Mata, Herrera, Fellaini och Young fick förnyat förtroende bakom den ensamme anfallaren Wayne Rooney.

Matchen

United var inte riktigt med från start och city var det lag som inledde klart starkast. Den första målchansen inträffade efter bara sex minuters spel och slutade med att De Gea fick avvärja ett skott från Navas ur en bred vinkel. Bra positionsspel av spanjoren där. På den efterföljande hörnan gjorde city en variant som nästan helt ställde Unitedförsvaret. Farligheten reddes dock ut, men ledningsmålet lät inte vänta på sig särskilt länge.

Clichy gjorde bort både Valencia och Herrera och vann på så sätt mark på Uniteds planhalva. Näste man att inte riktigt hänga med i svängarna var Carrick. Milner fick därefter bollen och hittade David Silva som ohotad kunde avancera in i straffområdet och spela bollen förbi DDG och in framför mål där Aguero enkelt satte bollen i nät.

Efter baklängesmÃ¥let hade United fortsatta problem, i synnerhet i uppspelsfasen. BÃ¥de Smalling och Jones gör misslyckade försök att dribbla sig framÃ¥t i banan, vilket inte känns helt genomtänkt. Uniteds kvittering ska emellertid inte dröja särskilt länge. Läget kommer till efter att Jones slagit en bakÃ¥tpassning som fick hjärtat att förflytta sig till halsgropen. De Gea var vaken – vilket han var under hela matchen – och avvärjde inte bara ett potentiellt friläge utan riktade en lÃ¥ng och perfekt avvägd boll pÃ¥ Fellaini. Belgaren vann duellen mot sin bevakare och bollen damp ned hos Herrera som tog med sig den pÃ¥ vänsterkanten och slog in en lÃ¥gt studsande boll in framför mÃ¥l. Young var hÃ¥rt bevakad men kunde snurra (!) in bollen i mÃ¥l. Ett slumpartat men ack sÃ¥ vackert mÃ¥l som gav United en biljett in i matchen.

Efter målet så är United inne i matchen och spelet blir nu betydligt jämnare och lite mer tillknäppt. United har ett par fasta där man försöker slå boll på Fellaini, men försöken ledde inte till några farligheter. Afro-tanken skulle dock få sätta dit ett nickmål, men Uniteds 2-1-mål var ett spelmål. Det var i den 27:e matchminuten som United hade boll, återigen på vänsterkanten som var het idag igen. Young klackadetunnelade Zabaleta fram till Blind som letade inläggsläge. Han passade i sin tur tillbaka till Young när inget sådant hittades. Young slog ett så gott som perfekt inlägg, återigen förbi Zabaleta, mot den bortre stolpen där Fellaini precis undgick att stå offside. Marouane fann en lucka mellan Hart och den främre stolpen och 2-1 var ett faktum. Zabaleta lär drömma mardrömmar om målet i natt.

Under den resterande dryga kvarten av den första halvlek så skapar båda lagen ett par skapliga lägen. Närmast ett mål var city sedan så gott som hela Unitedförsvaret gått bort sig. Valencia var den enda som hängde med och kunde stänga ned vad som hade kunnat bli ett två-mot-ett-läge. En noterbar händelse i den första halvleken var att Kompany klarade sig riktigt billigt undan när han varnades i en situation som mycket väl hade kunnat innebära att han visades ut. United gick till halvtidsvila i ledning 2-1, men matchen kändes fortfarande väldigt öppen.

Lite drygt fem minuter in i andra så skapar United en första av halvlekens många målchanser. Rooney får en något billigt dömd frispark och slår den själv. Hart gör en riktigt bra räddning men kan inte hålla bollen och Young tar han om returen. Bollen slås in framför mål och både Carrick och Herrera skjuter, men antalet citykroppar framför målet är för många.

En gemensam nämnare för Uniteds chansskapande i matchen heter Ashley Young. Han är ständigt involverad och är stekhet, även om hans ojämnhet vad gäller att slå inlägg kan skymtas ibland. I den 59:e minuten skymtas ännu en svaghet, hans huvudspel. Matas inlägg och Ashleys löpning höll en betydligt högre klass än den senares avslut i ett helt fritt läge framför mål.

United tar över allt mer av spelet och lyckas dessutom med konsten att bÃ¥de anfalla med tillräckligt mycket folk för att kännas farliga, samtidigt som det känns som att man har folk pÃ¥ rätt sida av bollen när city försöker ställa om. Passningsspelet blir säkrare ju längre halvleken lider och city fÃ¥r lÃ¥na bollen allt mer sällan. I den 67:e matchminuten kommer betalningen. Blind och Fellaini stÃ¥r för ett fint förarbete efter – Ã¥terigen – vänsterkanten och bollen hamnar hos Rooney. Wazzas passning pÃ¥ en framÃ¥tstörtande Mata kommer nÃ¥gon tiondel försent och en avvinkning för offside borde ha kommit. Vinkningen kommer dock aldrig och Mata är helt fri med Hart. Han gÃ¥r mot dennes högra stolpe och hÃ¥ller inne med avslutet till precis rätt ögonblick och bollen gÃ¥r under mÃ¥lvakten och in i mÃ¥l.

3-1 känns som en stabil ledning, särskilt med tanke på hur United agerar efter målet. Laget utstrålar ett självförtroende och ett lugn som vi inte har blivit bortskämda med under de två senaste säsongerna. Man behåller bollinnehavet med hjälp av ett kompetent passningsspel och skapar flera fasta situationer på offensiv planhalva. På en av dessa så kommer också målet som helt ska avgöra matchen. Young slår en inåtskruvad frispark och cityspelarna missar totalt att markera Smalling som i ett ostört läge distinkt kan nicka in 4-1.

MÃ¥let följs av flera byten i bÃ¥da lagen. Lampard, Rojo, Di Maria och Falcao kommer in. Matchen fortsätter dock pÃ¥ samma sätt med ett United som rullar boll medan city gör sitt bästa för att störa, dock utan att lyckas. Det känns som att United är närmare 5-1 än vad city är nära 4-2, men med fem minuter kvar tvingas Carrick kliva av. United har förbrukat alla sina byten och city tar vara pÃ¥ övertaget. Aguero gör med nöd och näppe – De Gea var mycket nära att styra ut bollen – sitt andra mÃ¥l i matchen i 89:e. PÃ¥ stopptid sÃ¥ hade Aguero möjlighet att skapa ett mycket bra läge genom att spela till en överlappande Zabaleta, men sÃ¥g honom lyckligtvis inte och 4-2 blev derbyts slutresultat. Manchester citys derbysvit är bruten och United är nu fyra poäng före i tabellen. Pelligrini hänger oerhört löst, United spelar stundtals bländande och allting känns helt underbart.