Matchrapport: Everton – Manchester United 3-0

Manchester United förlorade i eftermiddag med 0-3 på Goodison Park mot Everton. Förlusten innebär att kampen om en topp-fyra-placering tätnar, men United har i värsta fall fyra poängs marginal ned till femteplacerade Liverpool. United var aldrig nära att komma in i eftermiddagens match, då Everton tycktes ha en bättre inställning och marginalerna på sin sida. Mittfältsmotorn Carricks frånvaro har nu inneburit två raka förluster. Detta har aldrig tidigare hänt under LvG:s ledning.

United startade med en väntad startelva. Everton å sin sida gav förtroende åt Osman, vilken startade istället för Mirallas. Efter en hörna i den femte minuten tog hemmalaget ledning genom McCarthy. En hörna förvandlas efter två tappade dueller till en blixtsnabb kontring för hemmalaget. Efter samspel mellan Barkley, Coleman och McCarthy kunde den senare forcera sig igenom Blind och McNair och rulla in bollen under De Geas ben. Främst skall McNair kritiseras för ett oerhört tamt försvarsarbete. Nordirländaren är den som i situationen kommer rättvänd mot McCarthy och hans tama agerande med högerfoten var allt annat än godkänt.

Efter den tunga inledningen vann Fellaini strax efter målet bollen av Barry, men sköt något över Howards ribba. United hade som väntat mycket bollinnehav och Everton kunde efter den goda starten enbart inrikta sig på kontringar och fastas situationer. Blind sköt i den sextonde minuten, efter ett fint kombinationsspel, rakt på Howard. Smalling nådde i den 20 minuten högst på en frispark, men bollen gick rakt på Howard. Fellaini drog även på sig ett gult kort efter två förseelser inom loppet av 45 sekunder. Klumpigt av belgaren, vilket senare (delvis) tvingade LvG att byta ut honom. Efter 33 minuter kunde istället Stones nicka in 2-0 efter en hörna från Baines. Stones mötte bollen vid den första stolpen och Young kunde enbart toucha bollen, vilken gick via ribban in vid den bortre stolpen. Barkley kunde ha gjort 3-0 i slutet av första halvlek, men hans skott gick strax över. Matchen kändes redan i detta skede avgjord. Fellaini togs hårt av hemmalagets spelare och Rooney hade inte en av sina bättre dagar (som vanligt på Goodison Park). United såg trots bollinnehavet trögt ut.

Till den andra halvleken hade LvG bytt ut den varnade Fellaini mot Falcao. Tyvärr gjorde colombianen inte heller denna dag något intryck i United. Till hans försvar skall sägas att denna halvlek till stora delar blev en transportsträcka mot slutsignalen. United kunde ha reducerat alldeles i början av halvleken efter en hörna, men Rooneys avslut från nära håll täcktes väl av Howard. Båda lagen hade ett par halvchanser, men inget gav resultat. United bytte efter drygt en timmes spel ut Mata mot DiMaria. Argentinaren slog efter 70 minuter en fin långboll mot Falcao, vilken lobbnickade mot mål. Howard kunde emellertid lugnt rädda bollen uppe vid ribban. Tre minuter senare avgjordes matchen då Barkley slog en boll mot Lukaku. Belgaren avvaktade då han inte skulle hinna offsiden, men då McNair och Valencia stod och var ovaksamma kunde inbytte Mirallas (från vänsterkanten) komma fri mot de Gea. Belgaren rullade behärskat in bollen vid de Geas närmsta stolpe. Siffrorna kunde ha blivit 4-0 om inte de Gea vackert räddat ett skott från Mirallas i slutet av matchen. Nämnas skall också att Shaw blev varnad i den andra halvleken efter att han stoppat en kontring på ett ojuste sätt.

Sammanfattningsvis var det en svag av United. Precis som mot stadsdelen chelsea neutraliserades Fellaini och då ingen av de övriga offensiva spelarna hade någon större dag blev offensiven tunn. Rooney, vilken tyvärr drog på sig en knäskada i slutet av matchen (utbytt mot RvP i den 88 minuten) såg orörlig och isolerad ut stundtals. United är nu tvingade att ta tre vinster av de fyra sista matcherna för att definitivt säkra en CL-plats (kval därtill). Låt oss hoppas att den så viktige Carrick är tillbaka i laget redan mot West Bromwich Albion på Old Trafford den 2 maj. Blind kan i vissa matcher avlasta Carrick, men har inte alls den spelförståelsen och det passningsregister som engelsmannen besitter. Detta är något United bör fundera på inför sommarens transferfönster.