Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Cupmatcher 2015/16

Säsongen 2014/15 pågår fortfarande men det engelska fotbollsförbundet har redan nu presenterat den kalender som gäller för säsongen 2015/16.

Säsongen 2015/16 återvänder den europeiska fotbollen till Manchester Uniteds liv, efter ett års ovälkommen frånvaro. United kommer också att, som alla säsonger, spela Premier League, FA-cupen och ligacupen.

Här presenterar vi de datum som är relevanta för Manchester United. För samtliga turneringar samt cupomgångar där United inte deltar finns den kompletta kalendern på Thefa.com.

Viktiga datum för Premier League

 • Lördag 8 augusti – Premier League inleds
 • Söndag 15 maj – Premier League avslutas

Det blir tack och lov en kort sommar, redan den 8 augusti drar jakten på ligatitel 21 igång. Det är den tidigaste säsongsstarten sedan 1999, då ligan började den 7 augusti. Ligan 1998/99 avslutades dock den 16 maj, så det en veckas kortare semester i år. Härligt!

Ligan avslutas sedan söndagen den 15 maj och däremellan ska, som vanligt, ytterligare 36 omgångar spelas.

Spelschemat för Premier League ska enligt uppgift presenteras onsdagen den 17 juni klockan 10.00.

Uefa Champions League

Kvalspel:

 • Playoff 1:2 – 18/19 augusti
 • Playoff 2:2 – 25/26 augusti

Gruppspel:

 • Match 1 – 15/16 september
 • Match 2 – 29/30 september
 • Match 3 – 20/21 oktober
 • Match 4 – 3/4 november
 • Match 5 – 24/25 november
 • Match 6 – 8/9 december

Slutspel:

 • Åttondelsfinal 1:2 – 16/17 februari eller 23/24 februari
 • Åttondelsfinal 2:2 – 8/9 mars eller 15/16 mars
 • Kvartsfinal 1:2 – 5/6 april
 • Kvartsfinal 2:2 – 12/13 april
 • Semifinal 1:2 – 26/27 april
 • Semifinal 2:2 – 3/4 maj
 • Final – 28 maj

The Chammmpiooonnnsss… Ett år utan Manchester United i Champions League, jösses som Uefa har saknat oss.

United är dock inte där än. United har nu två sätt att ta sig till Champions League, slutar man sämst trea i ligan går man direkt till gruppspelet medan en fjärdeplats räcker till kval. Sannolikheten är mycket stor att United slutar fyra i ligan, United går då in i den sista kvalomgången, kallad playoff.

United kommer att kvala mot ett annat icke-mästarlag och i kvallottningen kommer United att vara ett av de seedade lagen. Seedningen ger dock, såvitt jag förstår, ingen hemmaplansfördel utan det handlar bara om att man garanterat undviker de högst rankade lagen. Fortfarande är det för många lag som kan ta sig till playoff för att det ska vara lönt att spekulera i potentiella motståndare, men United kommer åtminstone att slippa spanskt och mest troligt också tyskt motstånd.

Reglerna är samma som varje år, kvalspelet och slutspelet, undantaget finalen, avgörs i bäst av två matcher, där bortamål räknas dubbelt om det är lika efter två matcher. Finalen avgörs som alltid i en match. I gruppspelet är det fyra lag i varje grupp och alla möter alla två gånger. De två bästa lagen går till slutspel, trean går till Europa League och fyran slås ut.

Playoff lottas fredagen den 7 augusti, ett par dagar efter den tredje kvalomgången. Givet ett kval sker lottningen redan dagen efter (eller två dagar efter, beroende på lottningen) den andra kvalmatchen – torsdagen den 27 augusti är det lottning i Monaco. Då ska United vara med. Om United är med kommer man att vara seedade i den andra seedningsgruppen, då seedningsgrupp ett numer endast kommer att innehålla mästarlag.

Den 14 december lottas åttondelsfinalerna, kvartsfinalerna lottas den 18 mars medan semifinalerna lottas den 15 april.

Som vanligt spelas matcherna på tisdagar och onsdagar, förutom finalen som ligger på en lördag.

Uefa Europa League

Gruppspel:

 • Match 1 – 17 september
 • Match 2 – 1 oktober
 • Match 3 – 22 oktober
 • Match 4 – 5 november
 • Match 5 – 26 november
 • Match 6 – 10 december

Slutspel:

 • Omgång 1, 1:2 – 18 februari
 • Omgång 1, 2:2 – 25 februari
 • Åttondelsfinal 1:2 – 10 mars
 • Åttondelsfinal 2:2 – 17 mars
 • Kvartsfinal 1:2 – 7 april
 • Kvartsfinal 2:2 – 14 april
 • Semifinal 1:2 – 28 april
 • Semifinal 2:2 – 5 maj
 • Final – 18 maj

Europa League är turneringen som Manchester United desperat vill undvika att delta i. Detta då det kvalificeringsproceduren kräver att United ska misslyckas för att få spela turneringen.

United har tre potentiella vägar in i turneringen. Den första, och minst troliga, innebär en fullständig kollaps i ligan samtidigt som Liverpool vinner sina två avslutande matcher med massor av mål. United slutar då femma i ligan, vilket innebär att man går in i gruppspelet i Europa League. Den andra vägen, som också innebär intåg i gruppspelet, är att förlora playoff till Champions League. Den tredje vägen är att sluta trea i Champions Leagues gruppspel, varvid man går in i slutspelsomgång 1.

Reglerna är som i Champions League, det vill säga dubbelmöten med bortamål i kvalspel och slutspel, förutom finalen som avgöras i en match. I gruppspelet är det grupper om fyra lag och de två bästa i varje grupp går till slutspel.

Lottningen i Europa League sker antingen samma dag som Champions League-lottningen eller dagen efter. Åttondelsfinalerna i Europa League lottas den 26 februari.

I Europa League spelas matcherna på torsdagar. Ja, förutom finalen som är lite bättre och tillåts ligga på en onsdag.

FA Challenge Cup (FA-cupen)

 • Omgång 3 – 9 januari
 • Omgång 4 – 30 januari
 • Omgång 5 – 20 februari
 • Kvartsfinal – 12 mars
 • Semifinal – 23/24 april
 • Final – 21 maj

United spelar som alltid i Premier League och går som alltid in i omgång 3 i FA-cupen. Som regel ska FA-cupens tredje omgång spelas den första helgen i januari men tydligen är den 2 januari för nära nyårsdagen så då skjuts det till den 9 januari.

Samtliga omgångar avgörs i enkelmöten. Semifinalerna och finalen spelas på neutral plan på Wembley medan ett av lagen lottas som hemmalag i övriga omgångar. Till och med kvartsfinalerna blir det omspel om det är oavgjort efter 90 minuter. Omspelet ligger i utgångsläget en och en halv vecka efter den ordinarie omgången men det blir inte sällan flyttat. Om även omspelet slutar lika blir det förlängning och eventuellt straffar. I semifinal och final går det direkt till förlängning.

Omgång 3 lottas efter att omgång 2 är färdigspelad, eller åtminstone nästan färdigspelad. Det ska i år innebära att omgång 3 lottas söndagen den 6 december. Efterföljande omgångar lottas på söndagen i spelveckan.

Matcherna i FA-cupen är initialt placerade på lördagar, förutom semifinalerna där ena semifinalen spelas på lördagen och den andra på söndagen.

Football League Cup (ligacupen)

 • Omgång 3 – 22/23 september
 • Omgång 4 – 27/28 oktober
 • Kvartsfinal – 1/2 december
 • Semifinal 1:2 – 5/6 januari
 • Semifinal 2:2 – 26/27 januari
 • Final – 28 februari

Redan nu kan jag exklusivt avslöja att Manchester United kommer att lyckas bättre i ligacupen än man gjorde den här säsongen. Eftersom United kommer att spela i Europa äntrar man ligacupen först i den tredje omgången, varvid det är omöjligt att slås ut redan i omgång två. Fantastiskt.

Semifinalerna avgörs i dubbelmöten, medan övriga omgångar, finalen inkluderad, avgörs i enkelmöten. Finalen spelas på neutral plan på Wembley, medan hemmalaget lottas fram i övriga omgångar. Vid oavgjort blir det förlängning och eventuellt straffar för att utse vinnaren. I semifinalen gäller de något speciella reglerna där bortamål vid behov börjar räknas först efter förlängningen.

Omgång 3 lottas när omgång 2 är färdigspelad, vilket blir onsdagen den 26 augusti (med reservation för att lottningen ibland läggs dagen efter och det har även hänt att omgången har spelats klart först på torsdagen). Övriga omgångar lottas också efter avslutad omgång.

Matcherna i ligacupen spelas som regel på tisdagar och onsdagar, även om undantag förekommer. Finalen spelas som alltid på Wembley på söndagen närmast månadsskiftet februari/mars.

Försäsongsmatcher 2015

 • 17 juli: Club America (Mexiko) i Seattle
 • 21 juli: San Jose Earthquakes i San Jose (spelplats TBC)
 • 25 juli: Barcelona i Santa Clara
 • 29 juli: PSG i Chicago

United har planerat in fyra försäsongsmatcher, samtliga i USA. Då ligan inleds redan den 8 augusti förefaller det vara uteslutet att United ska planera in någon ytterligare försäsongsmatch. United samlas efter semestern den första veckan i juli och den 13 juli går flyget till USA.

Landskamper 2015/16

 • Uefa U17-EM: 6-22 maj (Bulgarien) (pågår)
 • Fifa U20-VM: 30 maj – 20 juni (Nya Zeeland)
 • Landskamper: 8-16 juni
 • Copa America: 11 juni – 4 juli (Chile)
 • Uefa U21-EM: 17-30 juni (Tjeckien)
 • Uefa U19-EM: 6-19 juli (Grekland)
 • Concacaf Gold Cup: 7-26 juli (USA, Kanada)
 • Landskamper: 31 augusti – 8 september
 • Landskamper: 5-13 oktober
 • Fifa U17-VM: 17 oktober – 8 november (Chile)
 • Landskamper: 9-17 november
 • Landskamper: 21-29 mars
 • Landskamper: 30 maj – 7 juni
 • Copa America Centenario: 3-26 juni (USA)
 • Uefa EM: 10 juni – 10 juli (Frankrike)
 • OS: 3-20 augusti (Brasilien)

Landslagsschemat påverkar som vanligt United. Positivt är att det nästa säsong åtminstone inte är några turneringar under pågående säsong.

Några Unitedspelare kommer att spela landslagsturneringar i sommar, det gäller framför allt de sydamerikanska spelarna som ska spela Copa America. Luke Shaw kommer potentiellt att få en förstörd sommar med U21-EM. Javier Hernandez kommer att spela Gold Cup, men kommer nog inte att vara Unitedspelare nästa säsong. Andreas Pereira kommer att spela U20-VM, men han är ju inte fullt ut en a-lagsspelare än.Uppdaterad med detaljer för när spelarna samlas efter semestern och när man åker till USA.


Källor: Thefa.com, Fifa.com, Uefa.com, Wikipedia, Muss.se