Inför: Manchester United – Arsenal

På söndag ställs United mot Arsenal i den viktigaste matchen i slutet av säsongen. Man hoppas kunna visa fansen vad man går för mot laget som ligger två poäng framför.

Arsenal ligger just nu trea på 70 poäng, medan United huserar bakom med en match mer spelad. Denna match är inte av avgörande karaktär för United, då man praktiskt sett är klara för återkomst i Champions League, om laget inte schabblar 14 i målskillnad mot Liverpool. Denna match är dock viktig för United ur två synvinklar: för det första vill man sno åt sig en direktplats till gruppspelet i CL och för det andra vill man ge rivalerna en match man inte kommer att glömma.

Just när det gäller matcher mellan United och Arsenal går det nästan aldrig att sia om vad resultatet kommer bli. Min första match för MUSS var just Arsenal – United, där United tog en bragdseger med 8-2, med 6-7 backar på planen i slutet (beroende på vilka man räknar som backar). Just ett sådant resultat med sådana spelare var dock väldigt karaktäristiskt för en viss skotte vid namn Sir Alex Ferguson, och trots att van Gaal är en riktig toppentränare så har jag inga förhoppningar att machen kommer sluta så i någons farvör.

Manchester United

När det såg som mörkast ut, med tre raka förluster, lyckades man till slut ta poäng. Denna gång blev det tre poäng mot ett lag med en viss guldpojke vid namn Wilfred Zaha. Det var en match som United inte alls såg ut att komma upp i den standard som man har gjort efter vinterupphållet, och där Palace bara malde på. Till slut tog man en turlig vinst efter att Mata och Fellaini stått för ett varsitt mål, där även Puncheon gjorde ett riktigt fint frisparksmål. Resultatet tillsammans med Liverpools oavgjorda resultat mot Chelsea matchen efter betydde att man nu var sex poäng före Merseyside-klubben med +14 i målskillnad. För att Liverpool ska kunna ta sig förbi United måste laget vinna med i snitt 3,5 mål/match samtidigt som United behöver förlora med dito. En omvänd 8-2 är det som skulle kunna få oss falla, vill säga.

Nog om förra veckan och vidare till aktuell matchdag. United kommer att vilja ta full poäng mot Arsenal för ha möjligheten att komma förbi kvalspelet i Champions League. Vinner United samtliga matcher och Arsenal skulle förlora två så är United om. Vinner Arsenal en och spelar lika en av de tre matcher man har kvar så riskerar United att möta lag som Sporting Lissabon och Valencia, istället för att säkra en direktplats.

Att Uniteds form inte varit bra de sista veckorna är inget att hymla om. Efter att ha blivit blåsta på en rättvis seger i 0-1-matchen mot Chelsea fortsatte fiaskot mot Everton på Goodison Park innan man tog en blytung förlust mot West Brom på Old Trafford. Just den sistnämnda matchen var undertecknad på, och att man inte lyckades störa ett lag som W.B.A. mer än så är ett stort mysterium. Även senast mot Palace var det ju enormat svajigt, och jag funderar på hur van Gaal har lagt upp sin plan för att återigen ta sig till Storbritanniens samt Europas toppskikt. Det var inget som syntes i den matchen och jag har förhoppningar om att se det i kommande match.

Gällande skadeläget i United har det funnits en del nu på slutet av säsongen. Inför denna match fanns hela åtta spelare i physiorooms lista över skadade spelare, mest i Premier League. Av dessa så ska Rooney, Shaw och Smalling vara tillbaka till matchen med Rojo lite mer tveksam, likaså van Persie och di Maria. Rafael och Carrick kommer dock inte att spela mer denna säsong. Att Carrick är borta är ju alltid en besvikelse. United har vunnit drygt 72 % av de matcher som engelsmannen har varit med i, vilket placerar honom tredje bäst i serien över procentuella vinster, eller poäng/match. Utan Carrick har United inte ens kunnat mäkta med hälften av det, utan hamnar på 35 % vinster utan mittfältaren.

I United har man en Fellaini som har varit väldigt bra mot topplagen i serien, och därför kommer han garanterat vara involverad mot Arsenal. Herrera och Mata känns även som att de är på gång. Van Gaal har märkt att om Mata väl gör mål så ska man inte låta honom bänkas, då han är en helt underbart skicklig spelare när han är i form.

Bakåt är det lite svårare att sia. Kommer man att ställa upp med Smalling eller Rojo som har varit skadade eller är det McNair och en, överraskande nog, frisk Phil Jones? Jag tror personligen att det blir Valencia, Jones, McNair/Smalling och Shaw i baklinjen.

Väl mot Arsenal kommer Valdes att få vara med, men på bänken som vanligt. Ingenting rubbar De Gea i målet. Något jag kommer att sakna.

Framåt tar Rooney taktpinnen själv, och Fellaini startar bakom/framför som han gjort så många gånger förut.

Möjlig startelva: De Gea; Valencia, Jones, Smalling, Shaw; Blind; Mata, Herrera, Young; Fellaini; Rooney

Arsenal

De har varit bra i år, Wengers gubbar, men det räcker aldrig till. Finns ingen möjlighet för något lag i Permier League att slå ett Chelsea med denna trupp i kampen om ligaguldet. Laget har haft en okej form den senaste tiden då man endast tappat poäng mot Chelsea (0-0) och den ”oturliga” förlusten mot Swansea senast. Förlustem mot Swansea betydde inte bara att man tappade mark mot city utan att man även tappade mark mot United. Det som såg ut att bli en stabil andraplats kan nu, om man har dåligt med flyt, en fjärdeplats och kval till Champions League.

Arsenal har två matcher av svårare karaktär kvar under den nuvarande säsongen; denna mot United samt nästa mot ett nedflyttningshotat Sunderland, som var riktigt bra i samma läge förra säsongen och börjar arbeta sig uppåt. Den sista matchen spelas mot West Brom, där laget är borta från bottenstriden helt.

Skadeläget för Arsenal är bättre än Uniteds, med hästlängder. Welbeck, Chamberlain samt Debuchy är dock de spelare som återfinns på skadelistan. Welbeck har ju inte varit bra mer än i början av säsongen, men både Chamberlain och Debuchy har varit hyfsat inflytelserika spelare som antagligen kommer att saknas.

Möjlig startelva: Ospina; Bellerin, Mertesacker, Koscielny, Monreal; Coquelin; Cazorla, Özil; Walcott, Sanchez, Giroud

Historik

På Old Trafford har man spelat 105 matcher lagen emellan och United har vunnit 62 av dessa, medan Arsenal plockat stabila 18 segrar. United har historiskt sett haft ett enormat övertag på Old Trafford mot Arsenal och vi hoppas på att detta fortsätter. Om man lägger till att United var väldigt dåliga på hemmaplan förra säsongen så kan man i alla fall pusta ut med att Arsenal inte vann sin match där då. Faktum är att Arsenal, innan FA Cup-matchen i mars på Old Trafford, inte har vunnit mot United sedan maj 2011 och detta på Emirates. Sist Arsenal vann över United på Old Trafford var jag 15 år och året var 2006.

Övrigt

United – Arsenal är ett riktigt klassiskt möte i den engelska fotbollen. Mycket har hänt under matcher lagen emellan, inte minst när två spelare vid Roy Keane och Patrick Vieira var lagkaptener för respektive lag. Matcher mellan United och Arsenal tenderade förr i tiden att resultera i en match fylld av kort, gula som röda. Men det var på den gamla goda tiden. De senaste årens matcher har inte varit lika fula, men man kan se vad som hände 2011 när United krossade Arsenal med 8-2 då det ryckte åt båda hållen med straffar och kort.

Matchinformation

Manchester United
Arsenal
Turnering: Premier League, omgång 37
Tid: Söndagen den 17 maj 2015, 17.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Mike Dean
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador Carrick (lår, säsongen ut), Rafael (revben, säsongen ut)
Tveksamma Di Maria (skadad), Rojo (ljumske), Rooney (lår), Shaw (huvud), Smalling (muskel), Van Persie (sjuk)
Avstängda
Otillgänglig Pereira (landslagsuppdrag)
Position 4:e | 20-8-8 | 61-36 | 68
Bästa målskytt Rooney (12)
Disciplin 61 GK, 4 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V 4/4 Aston Villa H PL 3-1
V 12/4 Manchester city H PL 4-2
F 18/4 Chelsea B PL 0-1
F 26/4 Everton B PL 0-3
F 2/5 West Brom H PL 0-1
V 9/5 Crystal Palace B PL 2-1

Arsenal

Skador Arteta (fot, inget datum), Debuchy (hamstring, inget datum), Diaby (knä, inget datum), Oxlade-Chamberlain (ljumske, inget datum), Ramsey (ben, inget datum)
Tveksamma Welbeck (knä)
Avstängda
Position 3:e | 21-7-7 | 66-34 | 70
Bästa målskytt Sanchez (16)
Disciplin 66 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V 4/4 Liverpool H PL 4-1
V 11/4 Burnley B PL 1-0
V 18/4 Reading N FA 2-1 [1]
O 26/4 Chelsea H PL 0-0
V 4/5 Hull B PL 3-1
F 11/5 Swansea H PL 0-1
[1] Efter förlängning.

United mot Arsenal

Totalt 220 93-48-79 337-309
Ligan 192 80-44-68 293-265
Hemma 105 62-25-18 194-89
FYRA SENASTE MÖTENA
V 2013-11-10 H PL 1-0
O 2014-02-12 B PL 0-0
V 2014-11-22 B PL 2-1
F 2015-03-09 H FA 1-2
SENASTE HEMMAMATCHER
V 2011-08-28 H PL 8-2
V 2012-11-03 H PL 2-1
V 2013-11-10 H PL 1-0
F 2015-03-09 H FA 1-2

Domare: Mike Dean

M
PL 2014/15 28 122 6 1 6
PL 2013/14 27 100 2 3 7
Snitt 4,04 0,15 0,07 0,24
Alla domare 2013/14 3,19 0,04 0,09 0,23
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

Allt om matchen »


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS