Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Gary Pallister 50 år

Gary Pallister fyller idag 50 år. Det vill vi givetvis fira och vi gör det genom att minnas hans två mål på Anfield den där vårdagen 1997.

United åkte till Anfield den 19 april 1997. United toppade ligan två poäng före Liverpool och ytterligare en poäng före Arsenal. United hade en ytterligare fördel av att ha fem matcher kvar mot fyra för Liverpool och Arsenal.

Hjälten för dagen var inte den mest väntade. Pallister slog till redan efter 13 minuter. Barnes kvitterade förvisso men det här var Pallisters dag. Med tre minuter kvar av första halvlek nickade han in det matchvinnande målet. Andy Cole gjorde sedan 3-1 i andra halvlek.

Samma dag spelade Arsenal oavgjort hemma mot Blackburn och Manchester United hade i praktiken avgjort ligan.

Pallister utgjorde tillsammans med mittbackskollegan Steve Bruce och målvakten Peter Schmeichel den defensiva ryggraden i Sir Alex Fergusons första storlag. Pallister blev Uniteds rekordvärvning när han köptes från andradivisionslaget Middlesbrough 1989.

Pallister vann fyra ligatitlar, FA-cupen tre gånger, ligacupen och cupvinnarcupen med United. Han utsågs till säsongens bästa spelare i United 1990 och 1992 fick han spelarföreningens pris som årets spelare i England.

Mittbacksparet Bruce och Pallister döptes till Dolly and Daisy av Ferguson. Vem som är vem vet inte ens Pallister: ”Nej, jag vet verkligen inte var managern fick det ifrån. Det var något som han bara kom ut med i en intervju en dag och vi fick aldrig veta vad han menade, men det gjorde oss generade. Det är inte direkt det mest skrämmande av smeknamn för mittbackar, är det?” [Guardian]