Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Äntligen blåste högervindarna in

Embed from Getty Images
Precis som Robin van Persies avsked så kom Matteo Darmians intåg lite i medieskugga efter krautens och grodätarens ankomst. Men vi måste givetvis kolla upp allt och lite till om vår nye spagge och samtidigt ta avsked av mannen som sket i princip allt sedan Ferguson började hugga in på livets dessert.
Vi börjar förstås med mannen som är Unitedspelare i dag då vi egentligen högaktligen skiter i hur det går för Fenerbahce kommande säsong. Matteo Darmian är den första färdiga högerback Manchester United värvar under Premier League-eran, vilket är helt osannolikt egentligen med tanke på framgångarna under de senaste 25 åren. Det ska egentligen inte gå att låta en position i ett världslag snurra på antingen hemmagjorda högerbackar eller med mittbackar och högeryttrar som får spela i en ovan position. Det blev också ohållbart till slut att hoppas att Rafael da Silva skulle dels sluta flänga i defensiven och dels ställa upp på en operation där man ersatte hela hans kropp med en annans.
Därför såg Louis van Gaal till att göra sitt move och ta in en av de bästa defensiva spelarna i den historiskt sett bästa defensiva ligan i Europa. En värvning lite under radarn, då fokus var på Clyne, Coleman och Alves. Men vi ska inte glömma att Mirror redan i oktober var och nosade på storyn med Matteo. Följde gjorde förstås rykten i stil med ”Real Madrid beating United in the race …” och ”Barcelona enter race to sign …” och ”Torino tells United: We want crazy sum for Darmian”.
Men sen var åtminstone de brittiska tidningarna chanslösa och de italienska körde racet in i mål, vilket måste svida som satan för Ducker, Ladyman, Custis & co. Silenzio stampa från Ed?
Italienaren grillades i alla fall stenhårt av Uniteds eget granitbygge till murvelteam direkt vid ankomst.
Skärmavbild 2015-07-12 kl. 20.14.05
Svettpärlorna måste ha forsat efter den överkörningen från Stewart Gardners sida.
Är Darmian då rätt man på rätt plats i rätt tid?
Ja. Jag var länge en förespråkare av ett köpa av Dani Alves. Brassen är fortfarande en av världens bästa högerbackar och varit lika välkommen som en lönecheck på en pluggande lärarkandidats bankkonto i juli. Men jag uppskattar också Van Gaals val att inte bara satsa på Di Marias, Depays och Schweinsteigers. Det behövs mer ”anonyma” gnuggare i ett vinnande lag också, och en lirare som Darmian kom knappast med Ashley Young-summor i löneanspråk. Dessutom blir väl Louis näsa ännu snedare av ren upphetsning när han vet hur mångsidig Matteo är. Med Chubby Shaw (ser ofit ut även i sommar?!) på rehab och Blind tvingad upp på innermittfältet är det bara att skicka italienaren till vänsterbacken utan problem. I nödfall – eller kanske till och med i förstafall om ingen mittback kommer in snart – är han också en lösning centralt i försvaret, där han inledde sin bana.
Pojken, som fostrades på Milanello, har ett par fantastiska år bakom sig. Han gjorde debut i landslaget i maj förra året, lirade i VM (mot England bland annat) på sommaren och köptes av världens största fotbollsbusiness för 150 mille, typ. Darmian är som väntat defensivt skolad, vilket är prio ett för ett lag med Van Gaal vid spakarna, men också ett vapen framåt med fem mål förra säsongen, varav ett mot inga mindre än Brommapojkarna.
Med Darmian i hamn hoppas jag att slippa få se Antonio Valencia en enda minut till i Unitedtröjan. Jag vet att utsikterna för att detta ska bli verklighet är förtvivlande små, men det är tillåtet att drömma. Speciellt på The Theatre of Dreams.
* Och så har vi då Robin. Mannen som för alltid kommer att vara förknippad med att ha varit den enskilt största anledningen till att Fergie lämnade med ytterligare en titel, trots en nio matcher lång måltorka även under 12-13-säsongen. Men, som skrivits av Rio & co., holländaren pallade tydligen inte att vara lika professionell under vare sig Moyes eller Van Gaal som han varit under skotten. Även om leveransen förändrats så förklarar det inte de mängder av mediokra insatser som han stått för de två senaste åren. Dessutom är skadorna tillbaka efter ett tillfälligt uppehåll, och i takt med stigande ålder lär de knappast bli färre till antalet.
Van Gaal – Den Skoningslöse – ser till Uniteds (och i förlängningen sitt eget) bästa och då finns det ingen plats för en lirare med den åldern, den kurvan och den lönekostnaden i truppen. Visst, det kanske i efterhand skulle visa sig varit bättre att ha haft RvP som back-up med tanke på den skrala marknaden för effektiva världsstrikers, men i nuläget ser det inte ut som något kontroversiellt val från Van Gaal.
Van Persies målfacit per år talar sitt tydliga språk.
2015: 2
2014: 13
2013: 19
2012: 27
2011:  35
Fasansfull läsning för en striker och potentiella köpare. Och ändå drar Fenerbahce fram en veckolön på nästan 300 000 balubas. Det är bara att gratulera agent, agent, agent och Robin till den dealen. Och agenten, ja.
* Louis van Gaal har handlat spelare för i runda slängar £200 miljoner. Han har också helt skoningslöst kastat ut ett tjog lirare. Detta på drygt 12 månader. Omstruktureringarna på Carrington har också inneburit att färre A-lagsspelande lirare har engelska som modersmål då 9 engelsmän lämnat medan bara Luke Shaw anslutit.
United har fascinerande hittills släppt nästan dubbelt så många som man köpt.
In:
Nederländerna 2 (Blind, Depay)
Spanien 2 (Valdes, Herrera)
Argentina 2 (Rojo, Di Maria)
England 1 (Shaw)
Tyskland 1 (Schweinsteiger)
Italien 1 (Darmian)
Frankrike 1 (Schneiderlin)
Totalt: 10
Ut:
England 6 (Thorpe, Cleverley, Amos, Welbeck, Keane, Zaha) snart 7 med Powell.
Portugal 2 (Bébé, Nani)
Frankrike 1 (Evra)
Schweiz 1 (Janko)
Wales 1 (Lawrence)
Belgien 1 (Vermijl)
Japan 1 (Kagawa)
Mexiko 1 (Hernandez, snart)
Nederländerna 1 (Van Persie)
Brasilien 1 (Anderson)
Skottland 1 (Fletcher)
Nederländerna 1 (Büttner)
Totalt: 17 (19)