Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda: Mitt i silly season

Helt plötsligt ramlade det in en tredjedels startelva på en helt vanlig helg. Därför kör vi en frågelåda för att stämma av. Vi diskuterar Memphis, Bastian, Morgan och Matteo, målvakterna (inte Valdes) och de som har försvunnit.

I juryn den här gången: Björn Appelgren (BA), Jacob Brunt (JB), Åke Karlsson (ÅK), Mikael Krekula (MK), David Selini (DS), Kent Yxell (KY).

Om nyförvärven

Memphis Depay:

 • BA: Det mest spännande nyförvärvet enligt mig. Hoppas att han får sitt stora genombrott direkt
 • JB: Spännande! Skulle verkligen kunna bli spektakulärt och succé men skulle tro att Memphis första säsong kommer innehålla både ris och ros. En ny liga, höga förväntningar, tuff konkurrens (om nu Young fortsätter spela bra och om ADM stannar) och utan juluppehåll. Med detta sagt så känns köpet helt rätt och en spelare att hoppas på och se fram emot hans utveckling till en riktig storspelare!
 • ÅK: Kommer att bli årets överraskning för många och gör 10-15 mål.
 • MK: Den jag sett minst av alla nyförvärv. Har ingen egentlig åsikt om hur bra klass han håller eller om hans potential, men han verkar vara ganska rak och direkt i sitt spel. Välbehövlig förstärkning på den positionen dock.
 • DS: Spänande. Gör man så mycket mål som han vid den åldern så måste man ha något. Blir intressant att se hur han klarar omställningen, men det är en spelartyp vi saknat tidigare.
 • KY: Det mest spännande anfallsvapnet sen Ronaldos dagar…

Matteo Darmian:

 • BA: Har inte så stor koll. Av det lilla jag sett tycker jag att han påminner om Rafael i sin spelstil. Verkar kanske något mer polerad i defensiven. Ska bli spännande att följa.
 • JB: Likt Memphis har undertecknad endast sett honom spela fotboll i föregående VM-slutspel där Darmian imponerade i matchen mot England. Hans ålder, utveckling de senaste säsongerna och lovord från diverse experter lovar gott och att det behövdes en ny spelare på positionen var tydligt sedan år tillbaka.
 • ÅK:  Är enspelare jag inte följt men kommer säkert ge högersidan stabilitet.
 • MK: På tiden att vi fick in en riktig högerback. Jag är övertygad om att Darmian blir ett bra nyförvärv. Känns klokt och genomtänkt hela vägen från Uniteds sida.
 • DS: Väldigt nöjd. Jag har länge sagt att min landsman är en spelare United borde plocka in, så den känns kul att van Gaal lyssnat på mig. Klockren defensivt, och kommer samarbeta bra med Mata offensivt. Kan spela i flera olika system och positioner också.
 • KY: Kan vi äntligen få en högerback som kan båda gå framåt och sköta sina defensiva uppgifter…

Bastian Schweinsteiger:

 • BA: Först. Bra värvning till rimlig peng. Hans ledaregenskaper behövs. Men. Jag är inte lika överexalterad som de flesta verkar vara (blir dock sällan det). Risken finns att vi har värvat en Carrick anno 2014/15. Bäst när han väl spelar, men med hög skadefrånvaro. Låt hos hoppas på en hel Schweinsteiger. Då kan det bli riktigt bra.
 • JB: Mäktigt! En oerhört rutinerad och klok spelare med ledaregenskaper som laget saknar som kommer att förbättra laget från första stund. Längtar verkligen efter att få se honom styra mittfältet kommande matcher och säsong.
 • ÅK: Håller han sig skadefri kommer han att tillföra laget mycket styrka.
 • MK: För fem år sedan hade han varit helt perfekt. Kommer ändå att bli nyttig, speciellt med sina ledaregenskaper och sin attityd tror jag.
 • DS: Mycket bra. En ledare som laget saknat. Uppgradering centralt och bör ta den defensiva positionen alternativt en av de två sittande om van Gaal hellre vill köra double-pivot. Hur som helst är det en supervärvning. Kommer bidra mycket både med boll och utan.
 • KY: Carrick och Basti skall väl orka med 50/50 på denna positionen. En ny varg i svinakläder!!!

Morgan Schneiderlin:

 • BA: Inte det starkast lysande namnet av spelare det ryktats om. Har dock potentialen att bli en klassisk United-värvning (mitt i all köphets). Får SAF-vibbar och gillar det.
 • JB: Känns som att vi i Morgan får in en typ av spelare som laget saknat i många många år. En tvåvägsspelare med stor arbetskapacitet och som inte räds att göra det så nyttiga ”skitjobbet”. Ingen världsspelare ännu men likt Matic på Chelseas mittfält känns Schneiderlin som ett förvärv som verkligen kommer att göra skillnad och nytta på mittfältet.
 • ÅK:  Han är en Joker i leken och är nog lite för underskattad.
 • MK: Välbehövligt då det inte hade räckt bara med Bastian som innermittfältsvärvning. Jag gillar den här värvningen, han är alltid bra när man ser Southampton. Klok och mångsidig mittfältare.
 • DS: Mycket bra. Med honom och Bastian får vi in fysiska spelare som också kan spela fotboll med fötterna, vilket förhoppningsvis innebär att Fellaini inte startar längre. Ger också flera taktiska möjligheter, och blir enormt viktig i presspelet. Väldigt spännande.
 • KY: Framtidens defensivt sittande mittfältare!

Målvaktsfrågan

De Gea är fortfarande en Unitedspelare. Är han det när säsongen börjar?

 • BA: Jag ger hellre bort Schweinsteiger än säljer DDG. Hoppas verkligen att vi kan behålla honom minst ett år till (nästa säsong är det nog kört tyvärr).
 • JB: Jag gillar att klubben tycks sätta hårt emot Real Madrid och skall ej sälja DDG om inte rätt summa kan inkasseras. För min del får han självklart stanna en säsong till och visa upp sig inför stundande EM-slutspel och kanske kan man hoppas på att han då skriver på nytt även om vi alla vet att Madrid lockar honom av flera olika anledningar. I nuläget har jag också svårt att se vem som skulle ersätta då Lloris är skadad och Begovic ej längre är tillgänglig. Cillessen? I detta nu lutar jag åt att DDG faktiskt stannar.
 • ÅK:  De Gea kommer att vara kvar hela säsongen, Real är inte hans lag i Madrid.
 • MK: Jag tror stenhårt på att han är det. Ed vill att United ska köpa de största spelarna och inte agera farmarklubb (nu förstår jag att det inte är bara han som har något att säga till om detta), men känslan är att han blir kvar.
 • DS: Ja.
 • KY: Japp, kort och koncist!

Embed from Getty Images

Duger Lindegaard som backup?
(Frågan var initialt annorlunda ställd och diskuterade då även Valdes. Men den senaste presskonferensen gjorde de svaren irrelevanta.)

 • JB: Svårt att se klubben värva två nya målvakter den kvarvarande tiden, om nu DDG lämnar, så Lindegaard tycks hänga kvar en stund till vilket inte känns helt säkert.
 • ÅK: Lindegaard har ingen frantid i United.
 • MK: Dansken ska väl förhoppningsvis inte behöva spela så många matcher så ja.
 • DS: Nej, han är för dålig. Johnstone är bättre.
 • KY: Lindegaard duger inte till något…

Gott och blandat (bara lakrits)

Fyra nyförvärv hittills. Är det tillräckligt?

 • BA: Eftersom vi typ slänger bort etablerade spelare (och rutin) till höger och vänster behövs en forward och en mittback. Eller kanske två mittbackar faktiskt.
 • JB: Mittback, anfallare och eventuell målvakt beroende på om De Gea stannar.
 • ÅK: Dessa nyförvärv räcker inte. En forward av ypppersta eliten som gör 15-20 mål, en mittback som ger backlinjen säkerhet och självförtroende så inte De Gea måste vara räddande ängeln jämt.
 • MK: Eftersom mittbackarna aldrig tycks hålla sig friska så behövs det nog en mittbacksvärvning. Sedan kanske också en striker som är etablerad nog och kompetent nog att avlasta/peta Rooney. Det vill säga, ingen ung talang som kan bli något (det har vi redan i Wilson).
 • DS: Är väl egentligen en riktigt bra mittback som saknas. Jag tycker fortfarande att Rooney inte är tillräckligt bra som forward för att konkurrera ute i Europa, men med det mittfältet som nu finns bakom bör han prestera bättre. Eftersom han inte kommer petas så är det ingen idé att värva en superstriker, men kanske någon ung talang som kan sitta på bänken och hoppa in ibland.
 • KY: En anfallare och en mittback, tack.

Blir det fler värvningar?

 • BA: Ja. United har blivit ett köpelag.
 • JB: Ja.
 • ÅK: Ja, mittback och forward.
 • MK: Det känns så, en eller två till.
 • DS: Inte hundra på det. Men det kan ju smälla till som i helgen.
 • KY: Ja, hoppas på Muller.

Amos, Cleverley, Falcao, Henriquez, Janko, Nani, Thorpe och Van Persie har lämnat. Kommentar? Någons som kommer att saknas?

 • BA: Hade gärna sett Henriquez och Janko få en ärlig chans, men de har väl helt enkelt inte legat på rätt nivå. Falcao är jag glad att slippa (även om han till sitt försvar blev helt felspelad av LVG). Van Persie gav oss 20, men inte mycket mer. Bra spelare, men rätt att sälja. Tror att både Nani och Cleverley hade kunnat bidra mer än de fick chans att göra (gäller kanske mer om SAF varit kvar än nu under LVG). Behåller helst Hernandez och Rafael, men de ser ju också ut att ryka.
 • JB: Kommer inte att sakna någon av de spelare som lämnat. Självklart kommer man att minnas RVPs debutsäsong men tyvärr så räcker det så, likaså minns jag Cleverleys tid innan skadan på Reebook men inget därefter. Nani.. ja, ett par säsonger och matcher för länge sedan såg det mycket lovande ut men tålamodet har runnit ut och det redan innan Moyes gav honom ett långtidskontrakt.
 • ÅK: Ingen kommer att saknas vi kunde sålt några till, typ Evans.
 • MK: Nja, Van Persie som backup kanske men han såg ganska slut ut ifjol och lyfter en hög lön. Annars hade man velat se Thorpe få samma chanser som McNair och Blackett men United kommer självklart inte att sakna honom på riktigt.
 • DS: Irriterad att Thorpe inte fick chansen före McNair and Blackett, men det är som det är. Nani och van Persie har båda varit tongivande, och Cleverley var bra när #20 bärgades. De andra har bara varit i periferin.
 • KY: Sälj några till, ingen saknas!

Dina förväntningar på säsongen just nu?

 • BA: Att LVG inte slarvar bort poäng på ett lika envist/klantigt sätt som förra året. Att vi utmanar om PL-titeln. Och att det digra bollinnehavet resulterar i fler mål framåt. Jag vill också att LVG blir en bättre match-coach, men det är nog att önska för mycket.
 • JB: Som alltid inför en säsong med United är mina förväntningar höga. Inför varje match oavsett resultat veckan innan är förväntningar höga och med ett par riktigt nödvändiga och kloka värvningar har jag väldigt svårt att se laget hamna under placeringen från föregående säsong vilket också måste vara en mini-målsättning. Även om situationen med målvakt, mittback och anfallare löser sig så kan jag inte riktigt se att det är en given trupp för ett titelrace. Klart är i alla fall att avståndet till absoluta toppen bör minimeras och det rejält i och med dessa värvningar. Enda orosmomentet just nu är hur anfallssituationen kommer att se ut när säsongen börjar. Undertecknad är trött på och tveksam till Rooney, sedan en tid tillbaka dessutom och skulle gärna se en förstärkning på den positionen då målproduktionen föregående säsong måste förbättras.
 • ÅK: Lyckas LVG göra läxan innan säsongen startar så kommer vi att vinna titlar…
 • MK: Säger som senast: En titel och att United spelar bra fotboll. Och sedan att man kommer topp 3 i ligan och slipper CL-kval.
 • DS: Absolutely buzzing. Ligatiteln.
 • KY: Topp 1-3 och med i racet från start samt kvartsfinal i CL på rutin! Och kanske FA-cuptitel.