Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Memphis Depay

Den holländska yttern Memphis Depay – kalla honom Memphis – blev Manchester Uniteds första nyförvärv inför säsongen 2015/16. Memphis skrev på ett fyraårskontrakt, med option på ytterligare ett år, den 12 juni 2015. Han anslöt från PSV Eindhoven och United ska enligt rapporterna betala upp till 31,1 miljoner pund.

Det här är en dröm som blir sann för mig. Att spela för den största klubben i världen och också få chansen att arbeta med någon som jag tycker är den bästa managern i världen, Louis van Gaal. Jag har stor tro på min förmåga och jag arbetar hår för att sträva mot att uppnå mina drömmar.
Memphis Depay, i samband med att han skrev på för United.


Biografi

Memphis Depay föddes i Moordrecht, en liten ort (drygt 8000 invånare) i Sydholland, den 13 februari 1994. Han har en holländsk mor och en ghanansk pappa. Uppväxten var svår, Memphis, som kallades Melvin när han var en knatte, var bara fyra år när pappan övergav familjen. Detta är också förklaringen till att han har Memphis på tröjan och att han inte vill bli kallad Depay. Att han inte har pappans efternamn, Depay, på tröjan har han förklarat: ”Han förtjänar det inte, låt oss säga det så.”Mamman hade senare en pojkvän som behandlade Memphis väldigt illa. ”Jag kan nämna saker som abuse,” (eftersom det engelska ordet ”abuse” är ett väldigt brett ord som kan betyda allt från sexuellt utnyttjande, misshandel och missbruk till smädelser – och här dessutom först har översatts från holländska till engelska – får det stå oöversatt) har han sagt i holländsk teve. Han förklarade att han inte ville gå in på detaljer. Mammans pojkvän vann sedan en massa pengar på lotto och övergav familjen.

Efter det flyttade mamman in hos sina föräldrar och Memphis morfar Kees blev en fadersfigur för honom. ”En dag kommer du att kunna se mig spela fotboll på teve, också,” ska en ung Memphis ha sagt till sin morfar.

Det var också Kees som introducerade organiserad fotboll för Memphis, som var sju år gammal när han började spela med den lokala klubben Moordrecht. Memphis stod tidigt ut som en oerhört talangfull spelare. Det var uppenbart att han inte skulle bli kvar länge. ”Han var snabb, rörlig och stark,” har klubbens ordförande Ton Redegeld sagt. ”Och jag tänkte, det kommer inte att dröja länge innan han lämnar. I matcher där vi gjorde sju mål brukare han göra fem av dem och spela fram till de andra två. Och jag överdriver inte.

Mycket riktigt väntade snart större uppgifter för Memphis. När han fortfarande bara var nio år gammal plockades han upp av Sparta Rotterdams akademi, som övertygade familjen om att avståndet hemifrån (två-tre mil) var tillräckligt litet.

Han var ett underbarn på fotbollsplanen, utanför snarare ett problembarn. Han var en usel student och han bråkade ofta med sina tränare. Sparta Rotterdam sägs ha blivit lättade när en tolvårig Memphis gick till PSV Eindhoven. Att det blev just PSV ska bero på att klubben har en akademi där de individuella spelarna är i fokus på träningen, vilket Kees uppskattade. Memphis flyttade in hos en fosterfamilj i Eindhoven.

Det var nog bra för honom att komma hemifrån. ”Jag tror att fotboll höll mig borta från gatan. Jag gjorde saker som inte ar tillåtna, mer än bara stygghet,” har han sagt. PSV gjorde sitt och anställde en mental tränare för att guida honom. I slutändan var det fotbollen som blev hans räddning: ”Om du åker fast kan konsekvensen vara att du inte kan fortsätta spela fotboll,” har Memphis förklarat.

Memphis Depay a-lagsdebuterade för PSV den 21 september 2011, då man mötte VVSB borta i cupen. Memphis spelade från start och öppnade målskyttet efter 20 minuter. PSV vann till slut matchen med 8-0. Memphis fick sedan bida sin tid i några månader. Först i februari, någon vecka innan 18-årsdagen, fick han plats i truppen igen. Under våren 2012 var han regelbundet med i PSV:s trupp.

Debuten i holländska ligan kom med ett inhopp på tilläggstid i segermatchen mot Feyenoord den 26 februari 2012. Några veckor senare fick han sitt andra ligainhopp i hemmamatchen mot Heerenveen. Memphis kom in i den 79:e matchminuten, sex minuter senare satte han 5-1, framspelad av Kevin Strootman.

Totalt blev det åtta inhopp i Eredivisie under debutsäsongen. På 130 minuters speltid slog han till med tre mål. Han har alltid varit bra på att göra mål. Säsongens höjdpunkt upplevde han dock i cupen, där PSV blev mästare efter finalseger mot Heracles. Memphis fick speltid både i semifinalen, mot Heerenveen, och i finalen.

Embed from Getty Images

Säsongen 2012/13 var han regelbundet med i PSV:s trupp, men speltiden var begränsad. Han fick göra 20 matcher i ligan, men bara två från start.

Det riktiga genombrottet fick han säsongen 2013/14, då han gick från att vara en spelare i periferin till att vara bofast i startelvan. Han startade32 av 34 matcher i ligan och bidrog med tolv mål och sju assist. Memphis slog sig in i det holländska landslaget och fick följa med till VM i Brasilien.

Sommaren 2014 var Memphis en ryktenas man. Han hade egentligen växt ifrån den holländska ligan och mycket tydde på att han skulle lämna PSV. Tottenham rapporterades vara mycket intresserade. Southampton var definitivt intresserade. ”Det skulle vara en fantastisk möjlighet för Memphis att bli van med England i en mindre klubb med två tränare som känner honom och som har massor av förtroende för honom,” kommenterade Erwin Koeman, som har en plats bredvid manager Ronald Koeman i Southamptons ledarstab. ”Depay nobbade oss. Synd för oss, men också för honom.

Det fanns dock också de som tyckte att det skulle vara bäst för Memphis att stanna ett år till i Holland. Louis van Gaal sägs ha uppmanat Memphis att stanna. PSV:s manager Phillip Cocu tyckte att Memphis borde stanna: ”Jag lät Memphis veta att det skulle vara bra för honom att göra ett år till här. Han har bara en full säsong bakom sig. Jag tycker att du behöver en viss grund innan du tar nästa steg. Det är oberoende av kvaliteterna som en person har. Därför måste han stanna i PSV minst ett år till.

I slutändan stannade Memphis. Med facit i hand är det svårt att säga annat än att det var ett korrekt beslut. Han var PSV:s ledande spelare när klubben vann Eredivisie för första gången på sju år. Memphis vann skytteligan med 22 mål på 30 matcher. Han utsågs också till den bästa spelaren i ligan och fick därmed ta emot Johan Cruijff Prijs.

Den 7 maj 2015 meddelade så Manchester United att man var överens med PSV och Memphis om en övergång. Formaliteterna avklarades en dryg månad senare, den 12 juni 2015 blev Memphis Depay en Manchester United-spelare. United rapporteras betala 24,6 miljoner pund initialt, med ett prestationsbaserat avtal värt ytterligare 6,5 miljoner pund.

Embed from Getty Images

När Memphis flyttar till Manchester tar han med sig sin mastodonthund Simba, en chow chow.

Memphis Depay

Namn: Memphis Depay
Född: Den 13 februari 1994, i Moordrecht, Nederländerna
Längd/vikt: 176 cm/78 kg
Position: Ytter, offensiv mittfältare, anfallare
Till United: Den 12 juni 2015, från PSV Eindhoven, 31,1 miljoner pund
Titlar: Nederländska ligan (2015), nederländska cupen (2012), nederländska supercupen (2012), U17-EM (2011)

Landslagskarriär

Memphis Depays första smak av landslagsfotboll fick han i U15-landslaget 2008. Sommaren 2011 var han en del av det nederländska U17-landslag som vann EM i Serbien. Trots att han var ordinarie i laget gjorde han bara ett mål i turneringen. Det var dock inte vilket mål som helst, utan det matchvinnande målet i finalen mot Tyskland.

Embed from Getty Images

Hösten 2013 hade han imponerat tillräckligt för att äntligen få en plats i a-landslagstruppen. Han satt på bänken när Holland körde över Ungern med 8-1 i VM-kvalet. Några dagar senare fick han landslagsdebutera med ett kort inhopp då Holland vann med 2-0 borta mot Turkiet i VM-kvalet. Han har varit given i truppen sedan dess.

I november fick han för första gången starta i landslaget, i den mållösa träningslandskampen mot Colombia.

Embed from Getty Images

Memphis fick självklart plats i truppen till VM i Brasilien. Han fick VM-debutera i den andra gruppspelsmatchen mot Australien, då han kom in precis före paus. Precis innan timmen var spelad hittade Memphis en fri Robin van Persie som dunkade in 2-2-målet. Tio minuter senare sköt han sitt första landslagsmål med ett långskott. När efter sitt mål pekade mot himlen var det en hyllning till morfar Kees, som dog 2009.

Holland gjorde succé i VM och lämnade turneringen med en bronsmedalj. Memphis gjorde fyra matcher i turneringen, tre som inhoppare och så fick han chansen från start i kvartsfinalen mot Costa Rica.

Efter VM har Memphis tagit plats som ordinarie i landslaget.

Koppling till Manchester United

Vi behöver inte leta länge för att hitta en koppling mellan Manchester United och Memphis Depay. Det var ju Louis van Gaal som gav Memphis chansen i det holländska landslaget.

Letar vi ändå lite längre så upptäcker vi att Unitedtränaren Albert Stuivenberg var förbundskapten när Holland, och Memphis, vann U17-EM 2011. Så vi kan förutsätta att Manchester Uniteds ledning har bra koll på nyförvärvet.

Vi hittar förstås ytterligare kopplingar i den holländska landslagstruppen, där Memphis ju har spelat tillsammans med Robin van Persie och Daley Blind. Vidare är Ruud van Nistelrooy med i landslagsledningen i Holland idag. Säsongen 2013/14 var Memphis lagkamrat med Park Ji-Sung i PSV, så det är många som har haft chansen att prata upp Manchester United för Memphis.

http://gty.im/181555938

Kanske var det därför han aldrig tvekade när Manchester United kallade för någon månad sedan. Memphis var i praktiken klar för PSG när han fick veta att United var intresserade. ”När United kom var mitt beslut redan fattat. Efter att de kom pratade jag med managern och det var väldigt klart för mig.

Han har aldrig spelat mot United.

Det är oundvikligt att Van Gaal kommer att nämnas som en fadersfigur för Memphis och spelaren har bara gott att säga om tränaren: ”Van Gaal investerar i mig som en person. Han är genuint intresserad av min bakgrund, mina tankar, mina ambitioner, vad jag gillar att göra på min fritid. Han kan vara tuff och krävande på planen men jag behöver en tränare som är på mig. Utanför planen skulle jag hellre beskriva honom som en vänlig person.

Embed from Getty Images

Han vill dock inte kalla Van Gaal för en fadersfigur: ”Jag vill inte säga att han är en fadersfigur. Men han är en fantastisk manager. Han kan göra spelare bättre. […] Jag kände att jag var en bättre spelare varje gång jag tränade med honom.

Karriär

PSV EindhovenMatcherMål
2011/1239 (1)29
2012/1343 (0)14
2013/147 (23)3
2014/151 (10)4
Totalt PSV Eindhoven90 (34)50
LandslagMatcherMål
Nederländerna9 (8)3
Nederländerna U21 [1]70
Nederländerna U19 [1]78
Nederländerna U17 [1]178
Nederländerna U16 [1]62
Nederländerna U15 [1]42

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.

Spelarkaraktär

Memphis Depay är framför allt känd som en målfarlig ytter, som gillar att vika in från kanten och gå på avslut. Han är högerfotad men har framför allt spelat på vänsterkanten. Arjen Robben och Cristiano Ronaldo är namn som ständigt dyker upp när Memphis diskuteras och framför allt är det Ronaldo han jämförs med. Memphis är förvisso en decimeter kortare än Ronaldo, men annars är de fysiska jämförelserna slående. Han är snabb, stark, kraftfull och atletiskt byggd.

Hans personlighet går inte hem i alla stugor. ”Depay går omkring som att han har vunnit Europacupen tio gånger. Den här attityden, vad handlar det om?” har Ronald Koeman sagt (det var kanske inte så konstigt att Memphis nobbade Southampton). Kenneth Perez har beskrivit honom som ”totalt galen”. Han skaffade sig tidigt egna finansiella rådgivare och beskrivs som en individuell person.

Om Memphis personlighet inte alltid uppskattas så är det ingen som ifrågasätter hans vilja och ambition. Han beskrivs som ett monster på gymmet. Den här sommaren har PSV byggt ett nytt gym och eftersom Memphis slog en hel del rekord planerar man att sätta upp hans resultat vid varje maskin.

Alltid den sista att lämna träningsplanen,” har Dick Advocaat sagt. ”Han förbättrar alltid sina kvaliteter, aldrig rädd för att ta sig an en motståndare. Han har allting som för att bli en toppspelare.

Han har sedan länge en personlig näringsfysiolog och är alltid fokuserad på att bli bättre.

Memphis är som sagt snabb och kraftfull. Han gillar att utmana och när han tar sig förbi motståndare är det framför allt styrkan och snabbheten han utnyttjar.

Han har ett väldigt bra skott och har alltid gjort många mål. Han är mer en målskytt än en framspelare. Förra säsongen gjorde han sju frisparksmål, vilket var bäst i den holländska ligan. Det var också bättre än vad någon i någon av de fem största ligorna i Europa mäktade med.

Tittar vi på Memphis svagheter är det ofta de klassiska felen som unga spelare tenderar att ha. Han tar fortfarande många felbeslut och han kan vara ojämn. Han ger bort bollen för ofta – i en extrem match mot Excelsior gav han bort bollen 31 gånger – och han kan försvinna ur matcher. Han kan även tappa sin spelare i defensiven. Men även när han gör en dålig match skapar han chanser och gör mål.

Louis van Gaal har manat till tålamod och förutspår att anpassningen till den engelska fotbollen kommer att ta tid. Memphis är fortfarande förhållandevis oerfaren. Han har bara vid något enstaka tillfälle spelat mot lag på den allra högsta nivån, han har till exempel aldrig spelat Champions League (han startade i båda matcherna när PSV förlorade i kvalet mot Milan 2013 och i båda i den föregående kvalomgången).

Memphis själv är alltid fokuserad på att bli bättre. ”Han gör allting för att bli nå toppen,” har Stijn Schaars, lagkamrat med Memphis i PSV, sagt. ”Han har en äkta atlets kropp, kraft och finess. Jag är inte rädd för att han ska tappa huvudet, hans driv är enormt. Jag gillar honom mycket.

Memphis har orden ”dream chaser” (drömjägaren) tatuerat på bröstet. ”När jag tittar i spegeln blir jag motiverad för jag vet att jag ännu inte är där jag vill vara.


Källor: BBC, 2, 3, ESPN FC, 2, Eurosport, Four Four Two, Guardian, 2, Manchester United, Soccerway, Telegraaf, Wikipedia