Inför: Manchester United – Barcelona

Embed from Getty Images

På lördagskvällen – på den mänskliga avsparkstiden 22.00 – fortsätter Manchester Uniteds försäsong då man ställs mot den spanska klubben Barcelona i International Champions Cup. Matchen spelas i Santa Clara, i Kalifornien. United kommer från en 3-1-seger mot San Jose medan Barcelona senast vann med 2-1 mot LA Galaxy.

Matchen visas på Eurosport 2 och är också tillgänglig på Eurosport Player (inte gratis) och via Magine TV (gratis).

Manchester United

United har två segrar på två i USA men motståndet i de två tidigare matcherna var ju inget att hänga i julgranen. Nu blir det andra bullar och Louis van Gaal indikerar att han tänker starta med bästa möjliga lag.

Vi måste förbättra vår formering och, givetvis, vår nivå. Och vi har olika organisationer, så vi måste spela med olika organisationer. Också måste vi förbättra varje nivå som vi har, på alla positioner. Och, givetvis, jag måste välja nu redan för den tredje matchen mot Barcelona,” säger Van Gaal.

Nu kan 11 spelare spela 60 minuter och det är en stor skillnad. Så nästa match kommer jag redan visa vad jag har funnit från de två första matcherna, för spelarna måste bevisa sin nivå på planen.

Därmed är min spontana tanke att Van Gaal väljer 4-3-3 (eller 4-1-4-1) mot Barcelona. Jag skulle också tippa att majoriteten av de som startar mot Barcelona också startar mot Tottenham i ligapremiären.

David de Gea är fortfarande en Unitedspelare och Van Gaal har sagt att han hoppas att den spanska målvakten ska kunna spela mot Barcelona. Så vi satsar på det.

Något annat än Jones och Smalling som mittbackar skulle överraska (huvudkonkurrent Rojo ansluter till truppen på lördagen men är givetvis inte aktuell för spel) och Shaw bör vara given på vänsterbacken. Mer intressant är då högerbacksplatsen.

Vi har tagit in Darmian för den andra positionen bakom Valencia,” kommenterade Van Gaal på presskonferensen inför matchen mot San Jose. Den givna tolkningen är att Valencia alltså är förstaval på högerbacken, något som knappast får undertecknad att hoppa av glädje. Förhoppningsvis blir det i slutändan ändå Matteo Darmian som springer på högerkanten. Valencia har missat de två första matcherna på grund av skada, så oavsett borde Darmian starta mot Barcelona.

I ett tremannamittfält bör det vara Carrick, Herrera, Schneiderlin och Schweinsteiger som slåss om platserna. Mitt tips är att Carrick och Schweinsteiger står högst i kurs hos Van Gaal, medan Herrera går före Schneiderlin på balansargument. Hur som haver har United ett starkare centralt mittfält än kanske någonsin. Åtminstone har man aldrig haft fyra mittfältare av så hög klass tidigare.

Rooney är given som striker och lika givet är att undertecknad protesterar mot det. Jag skulle vilja se Memphis på vänsterkanten, så att kärleken mellan honom och Shaw (Kolla videoklipp på den officiella hemsidan!) får chansen att yttra sig även på planen. På högerkanten skulle jag vilja se Pereira få chansen med och mot de stora pojkarna. Mitt utgångstips är ändå att det blir Young och Mata.

Embed from Getty Images

United fick besök av Sir Alex Ferguson när man tränade på Stanford University. Så vi kan förmoda att vill imponera på bossen i matchen mot Barcelona.

Möjlig startelva (4-1-4-1): De Gea; Darmian, Smalling, Jones, Shaw; Carrick; Mata, Herrera, Schweinsteiger, Young; Rooney

Barcelona

Uniteds motståndare på lördagskvällen är, namnet till trots, inte den ecuadorianska storklubben. Istället handlar det om en klubb från Spanien. Det verkar faktiskt vara en rätt hygglig klubb och de vann visst tre titlar förra säsongen.

Barcelona är en match efter United i försäsongsträningen. De besegrade LA Galaxy med 2-1 samtidigt som United slog San Jose i onsdags morse. Luis Suarez och Sergi Roberto sköt målen, innan Meyer reducerade på tilläggstid.

Barcelona har tagit med sig 24 spelare till USA, 21 a-lagsspelare och reservlagsspelarna Samper, Gumbau och Jose Suarez. Man saknar Bravo, Messi, Mascherano, Alves och Neymar som fortfarande har semester. Jeremy Mathieu tränade bredvid laget senast och får förmodas vara indisponibel.

Indisponibla är också Arda Turan och Aleix Vidal som inte får spela förrän i januari. Detta då Barcelona var av åsikten att man inte behövde följa det internationella regelverket.

Senast gjorde man sju byten i halvtid och ytterligare tre byten under matchens gång. Bara högerbacken Douglas spelade hela matchen, medan målvakten Ter Stegen var ensam om att inte få speltid.

Mest spännande blir kanske att se Pedro, som ju ryktas vara högaktuell för United. Annars hoppas vi mest att vi överlever mötet med Luis Suarez utan bitmärken och rasistiska förolämpningar.

Möjlig startelva: Ter Stegen; Douglas, Bartra, Pique, Alba; Iniesta, Busquets, Rakitic; Pedro, Suarez, Rafinha

Historik

Morgondagens match blir tredje gången som klubbarna möts i USA. Senast 2011, då United vann med 2-1 i Washington efter mål av Nani och Owen. United vann även 2003, den gången i Philadelphia. Då med 3-1, Diego Forlan sköt två mål och Ruud van Nistelrooy ett.

Annars har det ju varit några klassiska matcher mellan lagen. Som 1984, då Bryan Robson var episkt bra när United vann mot Maradonas Barcelona. United hade förlorat med 2-0 i Barcelona men stod för en klassisk upphämtning i returen på Old Trafford och stämningen var kanske den bästa någonsin.

United fortsatte att dominera Barcelona då man vann med 2-1 i cupvinnarcupfinalen 1991. Säsongen 1998/99 var Louis van Gaal boss för Barcelona och lagen bjöd på två fantastiska 3-3-matcher i gruppspelet i Champions League. United fick ändå det sista skrattet då man, till skillnad från Barcelona, gick vidare från gruppspelet. Skrattet fortsatte hela säsongen då United vann ligan och FA-cupen innan man reste till Barcelona där man fullbordade trippeln.

Vi minns också semifinalerna i Champions League 2008 då Paul Scholes sköt det enda målet. Stämningen på Old Trafford var kanske den bästa sedan ståplatserna försvann.

Ja, det var alla matcher mellan klubbarna. Åtminstone alla matcher som vi minns.

Övrigt

Det handlar fortfarande om International Champions Cup. United vinner ”cupen” om man vinner mot Barcelona och PSG, annars blir det komplicerat. Förmodligen går det till straffar om det blir oavgjort. Åtminstone påstod kommentatorn i någon av matcherna det. Men det verkar inte ha spelats straffar i den oavgjorda matchen mellan LA Galaxy och New York. Men det kvittar ju egentligen.

Matchen spelas på Santa Clara Stadium, till vardags hemmaplan för San Francisco 49ers i NFL. Arenan invigdes för ett år sedan. Ett antagande är att Van Gaal kommer att klaga på planen. Arenan ligger bara en knapp mil från San Jose Earthquakes Stadium, så Van Gaal slipper åtminstone långresor. Däremot är det nästan sju mil från San Francisco till arenan, vilket är rätt sjukt.

Santa Clara är en stad med drygt 100 000 invånare, som är mest känd för sitt universitet. Matchen sparkar igång 22.00 (eller lite senare) svensk tid. Det motsvarar 13.00 lokal tid. Det kommer att vara varmt under matchen, prognosen säger 26 grader.

Källor: Manchester United, Barcelona, 2, Red Stat, Wikipedia, 2Google Maps, Google

Matchinformation

Manchester United
Barcelona
Turnering: Träningsmatch (International Champions Cup)
Tid: Lördagen den 25 juli 2015, 22.00
Plats: Santa Clara Stadium, Santa Clara
Domare:
Teve: Eurosport 2/Eurosport Player.

Manchester United

Målvaktare: De Gea, Johnstone, Lindegaard

Försvarare: Blackett, Darmian, Evans, Jones, McNair, Shaw, Smalling, Valencia

Mittfältare: Blind, Carrick, Fellaini, Goss, Herrera, Januzaj, Lingard, Mata, Memphis, Pereira, Schneiderlin, Schweinsteiger, Young

Anfallare: Rooney, Wilson

Frånvaro: Di Maria, Hernandez, Rojo (semester, ansluter 25 juli)

Barcelona

Målvakter: Ter Stegen, Masip, J Suarez

Försvarare: Pique, Sergio, Bartra, Douglas, Alba, Adriano, Vermaelen, Mathieu

Mittfältare: Rakitic, Sergio, Iniesta, Rafinha, Roberto, Samper, Gumbau

Anfallare: Pedro, L Suarez, Munir, Sandro

Frånvaro: Vidal, Turan (inte spelklara), Bravo, Messi, Mascherano, Alves, Neymar (semester)

Senaste artiklarna

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på svenska och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM SUPPORTERKLUBBEN   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS