Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Manchester United – Barcelona 3-1

Embed from Getty Images

Louis van Gaals Manchester United fortsätter att vara oslagbara i USA. På lördagskvällen besegrades Barcelona med 3-1 i Santa Clara. Rooney, Lingard och Januzaj gjorde Uniteds mål. United har därmed goda chanser att vinna International Champions Cup för andra året i rad, det hela avgörs natten mellan onsdag och torsdag.

Van Gaal startade med samma tio utespelare för tredje matchen i rad. Den enda förändringen jämför med sist var att David de Gea gick in i mål. Den här gången fick startelvan dryga timmen innan Van Gaal gjorde sina elva byten.

Matchen höll givetvis högre kvalitet än de tidigare matcherna. Som väntat hade Barcelona det mesta av bollinnehavet. United försvarade sig generellt sett bra och var pigga i kontringarna. Barcelona var ingalunda ofarliga och träffade bland annat trävirket tre gånger.

Första halvlek

Det var en intensiv matchinledning. Redan i den tredje matchminuten fick Barcelona frispark i farligt läge, då Young först tappade bollen och sedan använde otillåtna medel när han skulle vinna tillbaka den. Suarez tog hand om frisparken och De Gea hann inte med. United klarade sig dock då bollen gick i stolpen.

Ett par minuter senare blev Roberto frispelad, men De Gea klev ut bra och kunde rädda. Ingen ringrost hos målvakten, med andra ord. Mer oroande var luckorna bakom försvaret som utnyttjades där, samma såg vi flera gånger mot Club America, även om mexikanerna oftast sprang offside då.

Efter två kanonchanser för Barcelona var det istället United som skulle ta ledningen i den åttonde matchminuten. United vann en hörna på vänsterkanten. Young tog hand om hörnan och slog den perfekt till Rooney, som gjorde sig fri genom att puffa undan Adriano och sedan satte 1-o på nick.

Embed from Getty Images

Barcelona har en del halvchanser. De Gea panterhoppar för att klistra ett inlägg.

Embed from Getty Images

United har en del lägen och som regel är Young involverad, antingen som framspelare eller som avslutare. Efter en halvtimme blir det riktigt farligt då Darmian tar sig fram på högerkanten och slår ett lågt inspel till Young som dock inte får till avslutet (och eventuellt blir oschysst behandlad). Bollen studsar runt lite och det luktar mål, men till slut kan Barcelona reda ut det.

I slutet av halvleken får Suarez en jättechans då han vänder runt och avslutar vasst. Men återigen går bollen i trävirket. Någon minut senare träffar Suarez mål efter inspel av Pedro, men skottet är löst och De Gea kan rädda tämligen enkelt.

Andra halvlek

Den andra halvleken blev lite splittrad, med ett stort antal byten.

Memphis, som annars sällan var delaktig i spelet, får en fin chans då han utnyttjar att Barcelonaspelarna slutar spela när bollen går mot en offsidestående Rooney. Unitedkaptenen låter bli bollen och linjedomaren gör rätt som inte vinkar. Memphis vinner bollen före Pique och tar sig in i straffområdet där han vänder bort Pique och avslutar bra, men Masip räddar.

Efter en dryg timme ser Suarez ut att ha kvitterat då han i friläge placerar bollen i nät, otagbart för De Gea. Linjedomaren vikar dock för offside, vilket nog var korrekt.

United gör elva byten efter 63 minuter och den nya elvan har bara varit på planen i någon minut när Jesse Lingard sätter 2-0 efter ett mycket vackert anfall. Pereira, som återigen spelade centralt, hittar Wilson på vänsterkanten. Blackett kommer på överlapp, får bollen av Wilson och slår en finfin passning till Lingard som är helt fri till höger i straffområdet. Lingard avslutar behärskat. Närmast att stoppa skottet är Fellaini, men belgaren lyckas hålla undan sina långa ben.

Embed from Getty Images

Januzaj spelar på topp och Wilson på vänsterkanten. Januzaj hittar luckor bakom Barcelonas backlinje vid flera tillfällen och även Wilson hittar en lucka vid något tillfälle. Avslutningar och inspel håller dock inte lika hög klass som löpningarna.

Barcelona, som gör många byten under halvleken (totalt åtta, inklusive två i halvtid), har en nick i stolpen efter en frispark. Johnstone klistrar ett skott från Rakitic och det ser ut att sluta mållöst.

I den 90:e matchminuten spräcker dock Barcelona sin nolla med ett fantastiskt fotbollsmål. Roberto hittar en lucka på högerkanten och slår ett inlägg som Rafinha, på straffområdeslinjen, möter med ett volleyskott och bollen seglar in bakom en chanslös Johnstone.

United svarar dock omedelbart. Lingard får bollen på högerkanten och lyfter en krossboll över Barcelonas försvar och Adnan Januzaj löper sig fri. Efter att ha fintat Bartra, som faller till marken, trycker Januzaj in 3-1. Och sen är matchen i princip slut.

Embed from Getty Images

Avslutande tankar

Det var en riktigt trevlig försäsongsmatch. I United imponerar ytterbackarna Darmian och Shaw. Young visar att fjolårsformen håller i sig och Januzaj gör ett piggt inhopp. Lingard är inte överdrivet mycket involverad i spelet men bidrar ändå med ett mål och en assist.

Valencia var tillbaka i laget efter att ha missat två matcher på grund av skada. Valencia spelade högerback i andraelvan. McNair, som var vikarierande högerback i de två första matcherna, flyttade in i mitten och Evans flyttade till bänken. Fellaini gick in istället för den skadade Schweinsteiger.

Mest notabelt i startelvan är ändå att Blind behåller sin plats som mittback. Det betyder rimligen att Van Gaal på allvar ser Blind som ett mittbacksalternativ. Notabelt är också att Smalling, som undertecknad tyckte var Uniteds bästa försvarare förra säsongen, nu tycks vara tredjeval i mittförsvaret.

Embed from Getty Images

Vidare noterar vi återigen att taktiken är en 4-4-2-variant (4-4-1-1/4-2-3-1).

En ytterligare notering är att varken Marcos Rojo eller Angel Di Maria är på plats i USA än. Van Gaal säger att Rojo har problem med sitt pass, medan han inte vet varför Di Maria inte har dykt upp.

Precis som förra året vinner United med 3-1 mot de regerande Europamästarna i USA. Förra året mot Real Madrid och i år då mot Barcelona. Vi vet dock hur lite det betydde när säsongen väl drog igång, så utmaningen är se till att man i år tar med sig försäsongsresultaten in i den riktiga säsongen.

United börjar nu resan österut. Innan man landar i Manchester väntar ett stopp i Chicago, där United möter PSG natten mellan onsdag och torsdag. United vinner International Champions Cup om man vinner den matchen.

Matchinformation

Manchester United3
Barcelona1
Turnering: Träningsmatch (International Champions Cup)
Tid: Lördagen den 25 juli 2015, 22.00
Plats: Santa Clara Stadium, Santa Clara
Publik: 68 416
Domare:

Matchhändelser

8Wayne Rooney
Assist: Young
1-0
49Phil Jones
65Jesse Lingard
Assist: Blackett
2-0
76Ander Herrera
90Rafinha2-1
90+1Adnan Januzaj
Assist: Lingard
3-1

Manchester United

De Gea
Darmian, Jones, Blind, Shaw
Mata, Schneiderlin, Carrick, Young
Memphis
Rooney
Johnstone för De Gea (63)
Januzaj för Rooney (63)
Valencia för Darmian (63)
Smalling för Jones (63)
McNair för Blind (63)
Blackett för Shaw (63)
Lingard för Mata (63)
Fellaini för Carrick (63)
Herrera för Schneiderlin (63)
Wilson för Young (63)
Pereira för Memphis (63)
Januzaj för Rooney (63)
Avbytare:

Barcelona

Ter Stegen
Adriano, Pique, Vermaelen, Alba
Roberto, Busquets, Iniesta
Rafinha, Suarez, Pedro
Rakitic för Adriano (46)
Masip för Ter Stegen (46)
Mathieu för Vermaelen (60)
Bartra för Pique (69)
Ramirez för Pedro (69)
Halilovic för Busquets (69)
Gumbau för Iniesta (69)
Munir för L Suraez (69)
Avbytare: