Inför: Manchester United – Tottenham Hotspur

Embed from Getty Images
Äntligen premiär! Även om det börjar tidigt i år är det som alltid en stor längtan som mättas. Manchester United mot Tottenham Hotspurs på lördag inleder årets säsong och det är upplagt för en sevärd tillställning.

Manchester United

Försäsongen har sätt helt ok ut. Två programenliga segrar mot San Jose och Club América men matcher som de egentligen inte går att dra några större växlar av. Matcherna mot Barcelona och PSG gav en vinst och en förlust men sätt till matchbilderna gav det en indikation på att laget är jämna med Europas toppklubbar.

Sommarens transferfönster har resulterat i att Matteo Darmian, Bastian Schweinsteiger, Romeo, Memphis Depay och Morgan Schneiderlin kommit in. Klasspelare som alla förstärker truppen. Trots att Depay är hyperintressant är det Schweinsteiger jag är mest nyfiken på. Även om han är långt ifrån en främling för någon fotbollsintresserad är han nu 31 år och Guardiola var nyligen ute och poängterade hans sviktande fysik. Men och det är ett stort MEN, när Schweinsteiger spelar på toppen av sin förmåga är han en av världens bästa innermittfältare. Hans final match i VM mot Argentina är en av de bästa matcherna jag någonsin sätt någon göra. Han gör en övergång liknande den Michael Ballack gjorde till Chelsea för några år sedan. Jag tror ”Schweini” kan göra det minst lika bra som Ballack gjorde. Dessutom är han en vinnare.

Van Persie, Di Maria, Rafael Och Falcao (även om det var ett lån) är de spelare av någorlunda startdignitet som försvunnit. En Formstark Di Maria är så klart en försvagning, frågan är om han överhudtaget hade potential att göra det över en hel säsong, han verkade helt enkelt trivas i Manchester. Rafael är en personlig favorit men tyvärr alldeles för skadebenägen för att våga satsas på.

Det är lite upp till bevis nu för Louis Van Gaal. Våren såg bättre ut och försäsongen har fått vara på hans villkor den här gången. Lägg därtill att han fått det han i princip pekat på. Han har alltid stor tilltro till sig själv och både fansen och klubben förväntar sig ett lyft.

För United kom nyligen uppgifter om att De Gea bänkas med tanke på den turbulens som råder kring honom.
– Han kommer inte spela. Jag tänker mer på människan De Gea än på spelaren, sa Van Gaal på dagens presskonferens.
Det är givetvis ett enormt avbräck. Nyss ankomne Romero väntas stå och där ställs ett stort frågetecken kring matchform och acklimatisering. Kanske är det tillfälle att benåda Valdes?
Tre andra spelare som är tveksamma är Rojo, Schweinsteiger och Hernandez på grund av att de inte riktigt är i matchform ännu.
Maruane Fellaini är avstängd sedan säsongens sista match. Fellaini gjorde en oerhört starkt vår och det känns som att han har glömts bort lite tack vare hans avstängning (tre matcher) och nyförvärven. Han gjorde en oerhört bra match mot Tottenham i våras och blir också ett avbräck. Jag tror folk gör fel i att räkna ut honom. Han är i en del matcher ett riktigt bra komplement till Rooney och är oerhört tacksam att byta in.

Möjlig startelva: Romero; Darmian, Smalling, Blind, Shaw; Mata, Carrick, Schneiderlin, Young; Depay, Rooney.

Tottenham Hotspur

Mauricio Pochettinos Tottenham har legat relativt lågt på transfermarknaden i år, Trippier, Wimmer och Alderweireld är tre stabila köp för att stärka upp ett svajigt försvar. Annars väljer Tottenham att bygga vidare på de köp (nåväl) och akademisatsning de gjorde förra året. Satsningen på unga spelare som Mason, Bentaleb, Dier och framförallt Kane var ett resultat av de misslyckade värvningarna Tottenham gjorde förra sommaren. Det ska dock tilläggas att ordföranden Daniel Levy är en klipsk förhandlare som gärna väntar in i det sista av silly season. Förra året led Tottenham en aning av spel i Europa League och truppen behöver förstärkas.

Tottenhams försäsong har varit en aning ojämn men de slog Milan med ett reservbetonat lag i onsdags. En match där både Eriksen och Kane vilades och med en gång startade ryktena om United hade lagt ett bud på Kane. En affär som förmodligen inte kommer att bli av. Levy om någon kommer hålla hårt i en guldklimp som Kane. Även om Tottenham vilade några spelare är det ett frågetecken kring en match så tätt inpå en premiär. I jämförelse med United som spelade sin senaste match 30/7 och därmed kommer till matchen utvilade.

Skadeläget ser däremot helt ok ut. Lloris är visserligen tveksam men utöver det endast Mason, Soldado och Townsend.

Möjlig startelva: Vorm; Walker, Vertonghen, Alderweireld, Rose; Bentaleb, Dier, Lamela, Eriksen, Chadli; Kane.

Historik

Historiskt sätt lyfter jag gärna ett eget historiskt minne från säsongen 08/09. Det var min andra match live och det var på Old Trafford. Det var året när Liverpool jagade United och vid det tillfället var det jämnt i toppen. I halvtid stod det 0-2 till Tottenham och det var tyst och livlöst på Old Trafford. Som supporter försökte man vara positiv. Inför andra halvlek bytte Sir Alex in Scholes och Carlos Tevez. Scholes gick in stentufft redan från start och satte dit Huddlestone (som gjort en riktigt bra match dittills) med en rejäl tackling. United formerade en av de vassaste offensiver det gjorde genom alla tider när de spelade Berbatov tillsammans med Tevez på topp och Rooney och Ronaldo på varsin kant. Det slutade hursomhelst med 5-2 till Uinted och arenan kokade. Jag inser att jag är få förunnad att ha fått bevittna en sådan match och det var ett av mina största ögonblick någonsin.
I övrigt har United vunnit hela 85 utav 182 matcher lagen emellan, Tottenham endast 48.

Jag tror att förberedelserna och det mentala hos lagen ger United en fördel som kommer väga över även resultatmässigt. Jag tror det blir 3-1.

Övrigt

Den senaste matchen mellan United och Tottenham blev startskottet för Uniteds kanske bäste period föregående säsong. Matchen som slutade 3-0 följdes upp av vinster mot Liverpool, Aston Villa och Manchester City. Det blev också startskottet för den 4-1-4-1 uppställning som till början fick fansen att drömma. Det blev inte riktigt så. Uppställningen visade sig trög på mot lågt sittande försvar. Vare sig det blir en sådan uppställning eller inte är det United som går in i matchen med en mental fördel. Precis som i våras spelas matchen på Old Trafford och det är både United och Tottenhamspelare är kvar sedan den matchen.

Matchinformation

Manchester United
Tottenham Hotspur
Turnering: Premier League, omgång 1
Tid: Lördagen den 8 augusti 2015, 13.45
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Jon Moss (assisterande: Brooks, Smart; fjärde: Marriner)
Teve: Viasat Fotboll/Viaplay

Manchester United

Skador: Rojo (matchform, inget datum)
Tveksamma: Hernandez (matchform), Schweinsteiger (matchform)
Inte aktuella: De Gea (sinnesstämning)
Avstängda: Fellaini (första matchen av tre)
Position: 4:e | 20-10-8 | 62-37 | 70
Hemma 3:e | 14-2-3 | 41-15 | 44
Bästa målskytt: Rooney (12)
Disciplin: 64 GK, 5 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O 17/5 Arsenal H PL 1-1
O 24/5 Hull B PL 0-0
V 18/7 Club América N TR 1-0
V 22/7 San Jose B TR 3-1
V 25/7 Barcelona N TR 3-1
F 30/7 PSG N TR 0-2

Tottenham Hotspur

Skador:
Tveksamma: Lloris (handled), Mason (knä), Soldado (rygg), Townsend (axel)
Avstängda:
Position: 5:e | 19-7-12 | 58-53 | 64
Borta 4:e | 9-4-6 | 27-29 | 31
Bästa målskytt: Kane (21)
Disciplin: 79 GK, 4 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F 24/5 Southampton B PL 1-9
V 27/5 Malaysia B B TR 2-1
V 30/5 Sydney B TR 1-0
F 30/7 MLS All Stars N TR 1-2
F 4/8 Real Madrid N TR 0-2
V 5/8 Milan N TR 2-0

United mot Spurs

Totalt: 182 85-49-48 293-235
Ligan: 46 30-11-5 86-38
Hemma: 92 60-16-16 180-90
FYRA SENASTE MÖTENA
O 2013-12-01 B PL 2-2
F 2014-01-01 H PL 1-2
O 2014-12-28 B PL 0-0
V 2015-03-15 H PL 3-0
MATCHER PÅ NEUTRAL PLAN
V 2011-08-22 H PL 3-0
F 2012-09-29 H PL 2-3
F 2014-01-01 H PL 1-2
V 2015-03-15 H PL 3-0

Domare: Jon Moss

M
PL 2015/16:
PL 2014/15: 30 114 5 3 9
PL totalt: 88 291 9 5 23
Snitt (2014-16): 3,80 0,17 0,10 0,30
Alla domare 2014/15: 3,48 0,09 0,09 0,22
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS