Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

3 är max – max är 3

Embed from Getty Images
Man kan trots allt inte ta fler än tre poäng, trots att det är säsongspremiär. Då spelar det ingen roll att United fortfarande spelar utan fart, risk och chanser. I ärlighetens namn hade jag inte väntat mig mer än av det jag fick se, kanske hade jag till och med förväntat mig mindre.
Det känns fortfarande lite som försäsong och det viktigaste är att det är över och att det är så med en seger på kontot. Speciellt med tanke på målvaktskaoset som otroligt nog fortfarande är med oss trots att säsongen är igång.
 
Som en solig 25-gradig, molnfri sommareftermiddag i Skandinavien:

 • Ren statistik och fakta: 3 poäng och 0 insläppta mål. Om det är filosofin resten av säsongen är jag en hängiven, icke-ifrågasättande följare.
 • Chris Smallings försvarsspel. Medan alla förbannar det faktum att United fortfarande inte köpt in en mittback av rang fortsätter Smalling enträget att vara klubbens bäste försvarare. Dagens insats var en av hans allra bästa i Unitedtröjan då han räddade situation efter situation. Förhoppningsvis är hans ledarroll defensivt nu bortom alla tvivel. Frågan är dock om han kan få en vettigare partner än Blind, Evans eller Rojo (OBS: Måste vara vänsterfotad!)

 
Som en 20-gradig vårmorgon med växlande molnighet:

 • Michael Carricks aningen mer offensiva insats. Jag gissar att några andra höjde på åtminstone ett av sina ögonbryn när Van Gaal plockade av honom och inte Schneiderlin när det gjordes plats för den första tysken i Manchester Uniteds 137-åriga historia. Carrick fick den offensiva rollen i det blågula (fotbollssko-) samarbetet på mitten och skötte det med den äran. Hans fantastisk fotbollshjärna – att veta exakt när han ska stöta och när han ska avvakta – skapade flera lägen för United. Det var ett av Van Gaals drag jag uppskattade i dag.
 • Matteo Darmians debut var den bästa av samtliga nya spelare. Det kan visserligen ha att göra med att vi är vana med att se en icke-högerback där istället, men jag väljer att tro att italienaren kan göra den platsen till sin utan att det känns märkligt de närmaste sju-åtta åren.

 
Som en halvmörk 5-gradig januarikväll med pudersnöfall:

 • Sergio Romero hade fötter i Andreas Isaksson-klass utan att det bekymrade honom. Ju mindre man såg av honom, desto bättre. Tack och lov var han faktiskt mer än stabil när han tvingades styra undan bollar som kom emot honom. Jag hade väntat mig mer Barthez-galenskaper.
 • Ashley Young var helt chanslös i offensiven mot Kyle Walker. Ändå fick han 90 minuter och det kan han sannolikt tacka sitt defensiva arbete för. Hans inläggsspel var inte något att trycka t-shirts-motiv med heller. Trots att han verkade vara den enda med licens att utmana sin motståndare. Hade Uniteds enda skott på mål i matchen, vilket han kan skryta med ända tills fredag.

 
Som en blåsig oktoberkväll med piskande hagel mot rutorna:

 • Matas första 15. Felvänd, gav bort bollar till höger och vänster. Tack och lov spelade han upp sig, men såg ut att sakna Herrera.
 • Jag vet att Louis van Gaal hellre ser att man vänder tillbaka i banan än tappar boll i anfall och riskerar omställningar emot sig, men det borgar inte för särskilt vacker anfallsfotboll. Och det blir inte underhållning.
 • Daley Blind som mittback. Få spelare är lika bra på att läsa spelet som Blind, men samtidigt är få defensivt programmerade spelare i laget så illa passande som mittbackar. Missade ett gäng uppspel också, vilket satte laget på pottan. Kan tacka Mike Smalling vid kvällens utgång i Manchester.
 • Det hör till att Van Gaal gör det han gör med sina instruktioner till fjärdedomaren och det är bara att vänja sig. Han lär knappast göra det för att försämra förutsättningarna, men ibland undrar man.
 • Wayne Rooney såg inte ut som en 30-måls-striker i eftermiddag. Heller. Skickligt agerat dock att lägga upp så fint för Walker att bara placera in bollen bakom Vorm. Nu återstår att se om han får lite mer support av Pedro framöver, men visst kräver vi mer än 1 mål på 9 raka ligamatcher som striker av kaptenen som alltid ska spela?
 • Spelet fram tills målet. Där hade United tur på många sätt, men tur är som bekant någonting man spelar sig till. Efter 1-0 ryckte laget dock upp sig ur sin försäsongsdvala och hade hyfsad kontroll på läget fram tills sista fem. ”Man spelar aldrig bättre än motståndaren tillåter” sa min pappa alltid till mig när han slog mig i tennis som 9-åring. Oavsett hur arg jag blev.

 
Inomhus, svettig men med luftvärmepump på 18 grader i startläge:

 • Fyra debutanter från start den här gången – det var tre i motsvarande premiär i fjol. Det kändes dock aningen bättre att det var killar som Depay, Schneiderlin och Darmian än Lingard och Blackett den här gången.
 • Bara fyra spelare som startade mot Swansea i premiären i augusti i fjol var kvar i startelvan i dag. Förr i tiden kunde United skryta om sin kontinuitet och jag längtar lite tillbaka till den tiden.
 • Varken Januzaj, Wilson, Evans eller Jones återfanns på bänken. Frågan är hur många av dem som är skadade och hur många av dem som lånas ut eller säljs innan 1 september. Chicharito > Wilson ger dock en signal om hur lite Van Gaal tror på unge James.
 • Memphis då? Jovars, han blixtrade till ett par gånger och var med och byggde upp anfallet som gav matchens enda mål och hade dessutom några ytterligare fina manövrar, men jag har inte blivit övertygad – än – om att hans plats är centralt. Jag hade gärna sett honom flyttas ut på kanten för att ta sig an Walker när Young hade så stora problem. Istället byttes han ut och såg väldigt nöjd ut med det.
 • Schweinsteiger då? 30 minuter som sa varken eller om var han står, eller hur han kommer att anpassa sig till Premier League. Det gula kortet är det enda jag minns så här direkt inpå. Och hans enorma shorts.
 • Schneiderlin? Jovars, lite upp och ned, men han får sin lilla tid på sig och tecknen tydde på att han kommer att bli oerhört nyttig i United. Det tar tid att vänja sig från Southampton, så är det.
 • Var det inte väldigt många varningar från Moss sida i en förhållandevis snäll match? Jo, det var det. Små detaljer som kan komma tillbaka och bita en i rumpan framöver.