Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Aston Villa – Manchester United 0-1

Manchester United har sin bästa säsongsinledning på fyra år efter att Januzajs mål gav laget segern i gårdagens kvällsmatch på Villa Park. Belgaren förvaltade Matas fina pass förträffligt och kunde via en Villa-spelare och stolpen skjuta in 0-1 med högerfoten. Segern var välförtjänt, men United är i behov av ytterligare någon dimension i anfallsspelet.

Van Gaal valde i stort samma manskap som mot Spurs förutom det faktum att Januzaj överraskande fick chansen istället för Young. Januzaj användes i ”nr 10-rollen” bakom Rooney. Det gav för handen att Depay och Mata spelade på kanterna, framför defensive Schneiderlin och Carrick.

De första 15 minuterna av matchen var händelsefattiga. United hade mycket boll, men denna cirkulerade mest inom laget utan att egentligen resultera i några anfallsintentioner. Depays frispark kort därefter kunde ha nickats i mål av en fri Schneiderlin, men fransmannen missbedömde hastigheten på bollen och försöket gick utanför. Nämnas kan att det slogs en del felpass i början och Aston Villa såg komfortabla ut med situationen. Det förändrades emellertid efter 29 minuter när Shaw och Depay kombinerade fint på vänsterkanten. Bollen hamnade till slut hos Mata som slog ett fint pass till Januzaj vid straffområdets vänstra del. Belgaren fintade fint bort Richards och sköt, med högerfoten, in bollen via Guzans vänstra stolpe. Bollen touchade också något på Clark innan den korsade mållinjen. I stort hände inte mer i första halvlek, matchen kändes något tråkig.

I början av andra halvlek skapade Villa något av ett tryck, med bland annat ett par hörnor, men United kändes aldrig hotade, främst genom Schneiderlins fina defensiva arbete och positionering. Efter 60 minuter bytte van Gaal ut målgöraren Januzaj och osynlige Carrick till förmån för födelsedagsfiraren Herrera och Schweinsteiger. Pondusen och säkerheten som den sistnämnde gav gjorde att United ett tag nådde cirka 70% i bollinnehav (46-54% totalt i matchen mellan lagen). Villa hade genom hela matchen ett skott på mål (egentligen en nick från Abgonlahor på hörna). Med cirka 18 minuter kvar skulle Depay ha gjort 0-2 efter ännu ett bländande pass från Mata, men holländarens bredsida, i farten, gick strax utanför den högra stolpen. Rooney hade ett halvt nickförsök i andra halvlek, men engelsmannen var totalt sett erbarmlig. Med nuvarande form torde han inte vara ett givet namn i en klubb som United. Depay hade ytterligare ett avslut under andra halvlek, men skottet räddades enkelt av Guzan. Holländaren byttes, med mindre än tio minuter kvar, ut mot Young.

United tog alltså första bortasegern tämligen komfortabelt. Laget kändes något tryggare än förra året och nyförvärven, främst i form av Darmian, Schneiderlin och Schweinsteiger, visade god form. Sistnämnde spelare är ett fullblodsproffs som kommer att visa sig oerhört nyttig under säsongen. Defensivt skall även Smalling och Blind berömmas för en stabil insats. Offensivt måste Depay, Januzaj och Mata visa betydligt mer i kreativitet. I övrigt stod Carrick för en blek insats. Rooney är i stort den enda som faller ur ramen och inte får godkänt.

Matchinformation

Aston Villa0
Manchester United1
Turnering: Premier League, omgång 2
Tid: Fredagen den 14 augusti 2015, 20.45
Plats: Villa Park, Brimingham
Publik: 42 200
Domare: Mike Dean (assisterande: Bennett, Long; fjärde: Mason)

Matchhändelser

29Adnan Januzaj
Assist: Mata
0-1
71Jordan Ayew
74Ander Herrera
84Matteo Darmian
90+1Idrissa Gueye

Manchester United

Romero
Darmian, Smalling, Blind, Shaw
Carrick, Schneiderlin
Mata, Januzaj, Memphis
Rooney
Herrera för Januzaj (60)
Schweinsteiger för Carrick (60)
Young för Memphis (82)
Avbytare: Johnstone, Hernandez, Valencia, McNair

Aston Villa

Guzan
Bacuna, Richards, Clark, Amavi
Veretout, Gueye, Westwood
Ayew, Agbonlahor, Sinclair
Gestede för Sinclair (59)
Sanchez för Veretout (78)
Avbytare: Bunn, Baker, Richardson, Hutton, Kozak