Matchrapport: Manchester United – Newcastle United 0-0

Embed from Getty Images

Newcastle stal en poäng av Manchester United efter en match som totalt dominerades av hemmalaget. United lyckades dock inte förvalta sitt spelövertag och skapade för få målchanser med undantag av matchinledningen, då Rooney hade en boll i nät som mycket tveksamt dömdes bort för offside, och de avslutande minuterna då Chichario brände ett jätteläge och Smalling nickade i stolpen.

United kom till start med en väntad elva. Den enda förändringen från veckans startelva mot Club Brugge var att Schweinsteiger tog plats på mittfältet istället för Carrick. Schweinsteiger bedömdes alltså äntligen vara redo för mer än ett 30-minuters inhopp. Förändringen skulle också rendera i ett massivt spelövertag för United i inledningen. Hemmalaget startade sprudlande med ett fint och kreativt passningsspel och mycket rörelse. Det dynamiska anfallsspelet, där många spelare var involverade i inledningen, ledde bland annat till att Rooney kunde näta efter bara några minuters spel. Den assisterande domaren vinkade dock för offside och reprisbilderna visade att om det verkligen var offisde, så var det verkligen på håret.

Embed from Getty Images

Januzaj såg ut att trivas mycket bättre i sin roll strax framför Schneiderlin och Schweinsteiger som spelade så synkat att de såg ut att aldrig ha spelat fotboll utan varandra. På kanterna fyllde både Darmian och Shaw på bra och den senare samarbetade fint med Memphis vid några tillfällen. Memphis, som såg ut att ha konserverat formen från tisdagen, visade vid flera tillfällen ytterligare prov på hur farlig han är man mot man. Även Mata var aktiv i anfallsspelet och stod för ett av Uniteds ganska få skott på mål. Krul klarade dock med hjälp av en enhandsräddning.

Efter en dryg kvart så är Uniteddominansen inte riktigt lika tydlig. Newcastle har emellertid knappt haft en tillstymmelse till anfallsspel när man efter ungefär 25 minuters spel visar att United måste se upp med deras enstaka kontringar. En sådan renderar i ett bra slaget inlägg från högerkanten som ledde till att den starke huvudspelaren Mitrovic nickade i ribban. United svarar strax efteråt genom en frispelning av Memphis signerad Januzaj. Memphis glider ut i en dålig vinkel på grund av en dålig första touch, men lyckas ändå runda keepern. Passningen snett inåt bakåt tar på den yttersta delen av försvararens fot. United pressar på men Newcastle reder ut situationen.

Embed from Getty Images

Under de sista tjugo minuterna av halvleken så står Newcastle upp lite bättre och Unitedenergin är inte i nivå med matchinledningen. Chansskapandet uteblir med undantag av ett par situationer. Slarv av Chris Smalling ledde vid ett tillfälle till ett farligt avslut utifrån som smet strax utanför Romeros stolpe. Denne hade koll på läget och trots att han inte var på bollen så tilldömdes hörna åt gästerna. United har några halvfarliga lägen mot slutet av halvleken, bland annat en 3 mot 3 situation som dock rinner ut i sanden efter ett felbeslut av Januzaj. Lagen går till halvtidsvila med 0-0 på resultattavlan.

Den andra halvleken startar i ett ganska lågt tempo. United jobbar sig framåt i banan utan att ta några stora risker i passningsspelet. Mata är duktig på att göra sig spelbar genom att löpa in i mitten vid uppspelen. När bollen väl har kommit upp så spelas den vanligen ut till höger där Darmian störtar fram eller till Memphis som försöker sig på en soloprestation. Både Darmian och Memphis gör det bra, men antingen så försvarar sig Newcastle föredömligt (Perez ute till höger var strålande) eller så hade man för få spelare i straffområdet.

Embed from Getty Images

Rooney är under stora delar av halvleken tämligen osynlig. Han hamnar dessutom i mitt tycke alldeles för långt ner i banan när han är nere och möter och ibland är det helt tomt i straffområdet när United väl kliver framåt med bollen i besittning.

Schweinsteiger plockas ut i den 55:e minuten, förmodligen på grund av att han inte är redo för 90 minuter ännu. Carrick klev in i hans ställe och såg bättre ut än tidigare, framför allt mot slutet av matchen. Han blir emellanåt för stillastående och att han inte kan matcha tysken vad gäller arbetskapacitet och energi står mycket klart.

Uniteds bollinnehav blir bara större och större ju längre halvleken lider. Mata är lyckosam vid de tillfällen då han kan vika inåt (mycket tack vare Darmians löpningar). Mata är den Unitedspelare som är mest drivande och visar mest vilja i anfallsspelet United skapar en oerhörd mngd hörnor, men näst intill samtliga är tämligen ofarliga.

Vid halvlekens mitt så görs ytterligare ett par byten. Chicharito byts in istället för Januzaj i syfte att fylla på alternativen centralt i banan och hos gästerna ersätter nyförvärvet Thauvin Unitedföredettingen Obertan. Första intrycket av Thauvin är att han kan komma att bli nyttig för Magpies. Med Chicharito så blev United något tyngre i anfallet.

Målchansskapandet lyste dock med sin frånvaro under långa stunder. Några undantag fanns dock, särskilt mot slutet av matchen. Ett kontringsläge uppstod sedan Memphis brutit en passning på egen planhalva. Schneiderlin drev upp bollen och skickade iväg en fin kross ut till vänster där Rooney fanns för att ta emot bollen. Kaptenen tog det lugnt och såg ut att vika inåt för att skjuta, men slog istället ett inlägg på Mata på den bortre stolpen. Spanjorens volley gick en bit över ribban.

Embed from Getty Images

Det riktiga Unitedtrycket startade med ungefär 15 minuter kvar. Shaw stod för soloraid men hans pressade skott, efter fint väggspel med Schneiderlin, gick tyvärr mitt på Krul som kunde rädda enkelt. En betydligt svettigare parad stod Newcastlemålvakten för några minuter senare när Chicharito fick ett jätteläge i straffområdet efter att ha samarbetat med Mata. Även om Krul förtjänar rikligt med beröm så tycker jag att Chicharito ska näta där, det är hans effektivitet vid sådana lägen som han har betalt för. Hemmalagets tryck når sin kulmen när ordinarie tid når sitt slut. Ytterligare några lägen skapades på stopptid men målet fredades mycket tack vare Newcastleförsvarets uppoffrande spel, med Coloccini i spetsen.

Embed from Getty Images

När Coloccini till slut fick ge vika i en nickduell mot Smalling så stod stolpen i vägen för Unitedförsvarens stenhårda nick. Newcastle kontrar och det blir ett livsfarligt läge då Blind för ett ögonblick står ensam mot tre Newcastlespelare. Blind får hjälp av en lagkamrat och kan styra bollförande Cissé utåt. Denne slår till slut ett inspel som rullar förbi Romero och hans målbur.
Efter det så har Carrick ett stenhårt avslut som styrs ut till hörna nr femtioelva. Newcastle rider ut stormen och United får trots sin absoluta dominans nöja sig med en poäng.

Matchinformation

Manchester United 0
Newcastle United 0
Turnering: Premier League, omgång 3
Tid: Lördagen den 22 augusti 2015, 13.45
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 75 354
Domare: Craig Pawson (assisterande: Betts, Burt; fjärde: Friend)

Matchhändelser

19 Matteo Darmian
20 Massadio Haidara
57 Gabriel Obertan
70 Luke Shaw

Manchester United

Romero
Darmian, Smalling, Blind, Shaw
Schweinsteiger, Schneiderlin
Mata, Januzaj, Memphis
Rooney

Carrick för Schweinsteiger (59)
Hernandez för Januzaj (67)
Valencia för Rooney (77)

Avbytare: Johnstone, Young, Herrera, McNair

Newcastle United

Krul
Mbemba, Taylor, Coloccini, Haidara
Anita, Colback
Perez, Wijnaldum, Obertan
Mitrovic

Thauvin för Obertan (69)
Tiote för Perez (78)
Cisse för Mitrovic (88)

Avbytare: Darlow, Williamson, De Jong, Aarons

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS