Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United at the back – confused at the front

 
Embed from Getty Images
Det var en av dessa dagar då det bättre laget inte lyckades besegra det sämre.
Sådana 90-minutare är svåra att försvara sig emot under en hel säsong och Manchester United gjorde i dag i stora delar det som behövdes för att ta hem tre poäng.
Man glömde dock det viktigaste, vilket jag antar att alla ni noterade.
Och dessutom saknade man också det grundläggande: En anfallare som sätter bollarna där de ska sättas.
Samtidigt har Chris Smalling fortfarande näst intill fullständig koll på att det inte släpps in några bollar.
Sevärt!

 • Första och sista kvarten såg vi ett United vi lärt oss älska och upptakten kan till och med ha varit det bästa United vi sett under vår senaste manager. Framförallt inledningen av matchen bjöd laget på angelägen och finfin fotboll. Fart, fläkt, finurlighet och det var egentligen – som det heter – bara det sista som saknades (men SOM det saknades). Man mäktade även med att sätta ett oerhört tröttkört Newcastle under ett maffigt tryck på slutet och det var bara både klassiska marginaler och oskicklighet som höll Kruls nolla intakt. Chanserna på slutet var tillräckliga för minst ett par mål:
 1. Matas läge som han drog på volley över hela Stretford End efter ett strålande anfall.
 2. Shaw drog kort därefter iväg på en Shawräd, väggade med Schneiderlin och puttade iväg bollen rakt på holländaren med Tim i förnamn.
 3. I 80:e kom matchens bästa chans när Chicha blev helt fri! Kruls benparad var dock lättare att mäkta med än det lät på kommentatorerna.
 4. Fem minuter senare fick Valencia läget och drog en volley rakt på Coloccini. (ännu ett blockerat skott)
 5. Stolpnicken av Smalling i 90:e. Det var också typ fjärde gången Memphis prickade Christopher med en hörna. Smalling såg ut som Gary Cahill på hörnor, på så sätt att bollen på något magnetiskt sätt ser ut att dra sig mot honom.
 6. Och så Carricks avslut via försvarare utanför i 90+3.

Rätt in på Louis pluslista:

 • Bortsett från den fult spelande Mitrovics nick i ribban och omställningen efter Smallings nick i stolpen var skatornas näbbar tämligen chanslösa att skapa någonting framåt. Romero har fortfarande en nolla till sitt namn i ligaspelet och i dag hade motståndet inte ens ett avslut mot argentinarens mål (virket räknas som bekant inte i statistiken).
 • Det är fortfarande långt ifrån felfritt, men det är uppfriskande att känna sig säker på att ha rätt gubbar på rätt plats i Darmian och Shaw. Två spelare som inte bara är Rafaelskickliga i offensiven utan även Denis Irwinskickliga i defensiven.
 • Januzaj fick för tredje gången i rad chansen från start, vilket inte lär ha hänt sedan Moyes dagar och jag tyckte än en gång att han växte ytterligare med uppgiften. Å andra sidan fejdade han precis som senast och ska man vara #10 i United gäller det att hålla en hög nivå under längre perioder. Dock intressant och roligt att se belgaren behålla sin managers förtroende.
 • Visst är det märkligt att man kan vinna fotbollsmatcher där man knappt skapar någonting offensivt och sen gå mållös av planen när man har 20 avslut mot mål? Dagens lägen kunde/borde lätt ha lett till två-tre mål framåt. Men den där rejäla och bestämda avslutningen saknades.
 • Morgan Schneiderlin. Även om han kan slå märkliga passningar, både långa och korta, uppskattar jag mer och mer bara hans närvaro. Han bara är där hela tiden. När man räknar med och hoppas på att någon ska vara just där så är det han 8 gånger av 10.
 • Chris Smalling. Ligans bäste mittback så här långt.

Kontinuiteten gör skillnad åt ett håll i alla fall:

 • Trots att en viss spanjor ser matcherna från tv:n eller VIP-läktaren har alltså United släppt in exakt lika många mål som Wayne Rooney har gjort. En anledning kan – och är sannolikt – det faktum att Van Gaal kunnat spela med samma backlinje kontinuerligt. Under de fyra första matcherna förra säsongen använde han fyra olika backlinjer. I dag var det samma gubbar för fjärde gången i rad och även om Darmian stapplade av är jag tämligen säker på att det är den här kvartetten vi får se i Brügge också.

Tröööögt:

 • Bastian Schweinsteiger gjorde sin första start i Premier League och även om tysken var allt annat än dålig var det knappast så att fansen utanför stod beredda med både åsna och palmblad efteråt. Det ser fortfarande lite stabbigt och otajmat ut i många situationer, men det kan bara bli bättre. Och nu håller vi tummarna för att han får vara hel så pass länge att vi får uppleva lyftet i standard.
 • Juan Mata må vara både den mest kreativa spelaren och den stabilaste poängplockaren United har, men alltför ofta stannar anfallen upp när han får bollen och när han ska börja dribbla … nej, det ska han inte göra.
 • Louis van Gaal verkar ha fått en släng av hybris med en skadefri trupp och det kändes även i dag som att bytena var på förhand bestämda. Så ska det givetvis inte vara i tävlingsmatcher där United jagar segern vid 0-0. Varför inte Herrera in och skaka om mot ett trött United, till exempel?
 • Timmen mellan inledning och avslutning. Alldeles för långsamt och förutsägbart med handbollsspelande fram och tillbaka över planen. Det är så Van Gaal vill ha det, men det är lik förbaskat svårt att vänja sig vid att bara hålla i bollen utan att göra någonting av den.

Fortsatt iskallt:

 • Målgörandet. Ett egenproducerat mål på tre matcher – och det touchade som bekant en Villaspelare också om man ska hårdra det – är förstås bedrövligt så det förslår. Syndabock nummer ett är och har varit mannen längst fram (han som gjort ett mål på sina elva senaste PL-matcher) som fortfarande är mållös, så här fyra matcher in på säsongen. Dessutom hade United i dag nio blockerade skott.
 • Med bara drygt en vecka kvar av transferfönstret, och med tanke på hur marknaden ser ut, så ser det inte ljust ut när det handlar om att plocka in en potentiell målspottare heller. Kanske blir en viss belgare nyckeln till offensiven nästa omgång …
 • Precis som i fallet med avslutningarna lyckades United alltför ofta pricka en motspelare med sina inlägg i närheten av Newcastles straffområde.

Skrevs upp av intresse också:

 • United startade matchen med sju spelare inhandlade av Van Gaal.
 • Ett tag var det så stilla och ointressant på planen att det drabbade den svenske Viasatkommentatorn Niklas Holmgren så pass mycket att han yrade om att matchen spelades på Anfield och att är Ander Herrera som kallas Chicharito. Sånt noterar jag helst inte. Helst har jag fullt upp med att anteckna målskyttar.
 • Uniteds tre första matcher har i snitt innehållet 0,67 mål per match. Wow!