Matchrapport: Swansea City – Manchester United 2-1

Likt van Gaals första match för United slutade hans femtionde med förlust 2-1 mot Swansea. Juan Mata gjorde matchens första mål men sedan vände Swansea matchen och tog samtliga tre poäng.

Två ändringar gjordes från matchen senast då Carrick och Januzaj ersattes av Schweinsteiger och Herrera. Ander Herrera för dagen som tia bakom Rooney. Att notera ur Swanseas uppställning var att Montero som imponerat ej ens fanns med på bänken.

Matchen

Matchen inleddes med intensiv med press mot Swanseas straffområde direkt från bortalaget. Redan efter en och en halv minuts spel hade Memphis en frispark som skapade viss oro för Fabianski mellan stolparna. Swansea å sin sida testade med lång boll in bakom backlinjen men en kvick Darmian kunde avstyra Ayew från att lyckas nå bollen. Intensiv och underhållande inledning. Underhållningen för de neutrala tittarna varade säkerligen matchens samtliga minuter men för Uniteds del ej lika länge.

Efter inledande festligheterna blev matchbilden mer tillknäppt då båda lagen använde sig av liknande spelsystem, med skillnaden att ett av dem använde det mer effektivt. När Martin Atkinson blåste av för halvtid hade United skapat ett par hyffsade lägen men hemmalaget borde känt besvikelse över ett par riktigt kvalificerade, missade, chanser. Firma Shelvey/Gomis var någonting som vi alla på förhand kände till som oroande men trots det var det just Shelvey som ofta fann Gomis som skapade farligheter på löpande band.

Minuter in i andra halvleken vann Luke Shaw motlägg på mitten och drev vidare och fann Mata med inlägg vid bortre stolpen 1-0. Efter målet dominerade United matchen och vi fick bland annat se ett par fina kombinationer mellan Herrera och Mata. Dominansen till trots så kvitterar André Ayew matchen efter snabb kontring när Rooney slarvigt blir av med boll i offensiven. Frågetecken ställs kring mittfältarnas agerande vid kontringen samt att Luke Shaw ej var på plats till vänster.

Till vänster i plan kom också vinstmålet till då Luke Shaw återigen ej var på plats när Ayew med yttersida finner Gomis inne i mitten in bakom Smalling och Blind. En fantastisk pasning från Ayew men ännu en gång tveksamma defensiva insatser av flera spelare.

Trots tre stycken byten, Carrick/Young/Fellaini, lyckades inte van Gaal förändra matchbilden nämnvärt och anfallen var fortsatt för få i antal och fortsatt för långsamma.

Det är inte ofta undertecknad instämmer med vad Nicklas Holmgren säger men han summerade efter 80 spelade minuter ett av problemen: ”United har frapperande svårt att skapa målchanser”. Det ständiga passningarna fram och tillbaka utan löpningar i djupled och det ständiga pausandet av anfall för att bryta in i plan löser inte de knutar som finns framåt. Någon som skapar yta för andra genom att själv ta löpningar i djupled behövs och överhuvudtaget någon som tar sig an försvarare och vågar chansa lite, om nu systemet tillåter det.

Kapten Rooney bör nämnas innan denna matchrapport är till ända. Frånsett det att han ständigt förlorade nickdueller mot Fernandez och Williams så slösade han ett par rejäla, potentiella, chanser genom att vara för långsam och obeslutsam i avslutningslägen.

Hoppas nu att de timmar som är kvar av transferfönstret genererar någon form av förstärkning framåt samt en lösning av målvaktsfrågan då Romero idag visade varför han ej är att lita på, på denna nivån.