Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

The Deadline Drama

Herreminje!
Det var en avslutning på transferfönstret som hette duga sett med Manchester United-supporterbrillor. Först bränner Ed av 400, give or take, mille på en fransk talang jag aldrig hade hört talas om (vilket tydligen var omänskligt) och sen fuckar Real och United upp De Gea-affären något alldeles monstruöst mycket medan United och Dortmund inte kommer överens om Reus men om Januzaj i stället. Och just ja, Louis van Gaal fortsatte att skicka iväg spelare till alla som var intresserade (utom Real förstås). Ett tag under måndagen tappade man nästan räkningen på alla spelare som drog.
Det här var sista veckan såg de här killarna i Unitedtröja:
Blackett
Jonny
javier
anders
adde
Slutresultatet 2015:s transferfönster blev alltså:
In: Morgan Schneiderlin, Anthony Martial, Bastian Schweinsteiger, Memphis Depay, Matteo Darmian, Sergio Romero = 6 pers (plus Regan Poole till U18/U21).
Ut: Jonny Evans, Adnan Januzaj, Nani, Robin van Persie, Anders Lindegaard, Tom Cleverley, Ben Amos, Tom Thorpe, Angel Di Maria, Rafael, Tyler Blackett = 11 pers.
Som ni förstår kräver alla essentiella poster in och ut sina egna inlägg i sinom tid. Källan med vinklar är ju i princip outtoömlig. Som att United inte lyckades få De Gea att förlänga tidigare, att De Gea själv inte yppat ett ljud om det hela och att det råder delade meningar om De Gea ville spela eller inte, Glazernomics, den tunna truppsammansättningen, med mera, med mera. Klart är i alla fall att spanjoren nu är i Uniteds ägo i minst fyra månader till och det vore märkligt om det inte blir minst nio med tanke på att både DDG och Navas lär vara cuptied i vinter. Men nu när alla fönster slagit igen efter gårdagens bank holiday kör jag bara en kort reflektion på det allra viktigaste. Och var ska man annars börja än med …
… lånet av Adnan Januzaj till Borussia Dortmund. En av de allra konstigaste affärer som gjordes och en av de allra mest svårhittade. Grabben som först ryktades gå på lån blev plötsligt ordinarie, gjorde mål, slutade imponera, blev ”skadad” och sen ivägschasad till Tyskland där han har killar som Kagawa, Reus och Mkhitaryan att konkurrera med i offensiven. Han hade inte haft Reus om allt gått enligt Uniteds planer då mycket tyder på att tysken var det tunga namn som det ryktades om skulle komma innan fönstret föll igen. Men i förhandlingarna ska Dortmund ha kört £60 mille i öppningsbud vilket dels resulterade i att United drog sig ur och att Monaco la på x antal mille på Martial då man visste att United var desperata.
Januzajs framtidsutsikter i United är inte de allra bästa efter detta. Titta på hur många av utlåningarna från förra säsongen som kommit tillbaka och tagit en plats i Uniteds trupp i år, till exempel.
Anthony Martial, ja.
Skärmavbild 2015-09-01 kl. 18.20.42
Summan skiter jag tunt i, det slutade jag med förra sommaren när allting barkade åt det håll som det forsatt barkat åt ända sedan det plötsligt blev value on the market och Fergie slutade plocka in Diouf och Obertan och det kom Di Marias och Matas i stället. Och eftersom jag inte kan minnas att jag sett honom spela – vilket jag bevisligen gjort eftersom jag såg Arsenal-Monaco x 2 förra våren – vill jag läsa på och titta lite mer än jag uttalar mig.
Jag låter istället Tor-Kristian Karlsen föra min talan for now.
Klart är att det här inte är en kille som ska peta Rooney (det lär det aldrig göra), utan antingen som en avlastare i och ett bänkalternativ när vi jagar i 0-1-underlägen genom säsongen.
Summa summarum så har Uniteds offensiv tappat Robin van Persie, Nani, Januzaj, Angel Di Maria, Falcao och Javier Hernandez (två var inte där i fjol, men ni fattar) och ersatt dessa med Memphis och Martial. Det är att spela jävligt högt med tanke på Champions League och att skadehelvetet står och lurar utanför ytterdörren, redo att kliva in närsomhelst. Men vi får utgå från att Van Gaal vet exakt vad han gör och att han inte fått någon tumör och ingen vågar stoppa hans vansinnesplaner.
Det känns inte helt tryggt, det ska sägas. Här och nu skulle jag vara beredd att ta en tredjeplats. En del beror på hur De Gea agerar efter superfiaskot. För som det ser ut nu finns det ju bara två möjliga scenarion: 1) Spela honom resten av säsongen, 2) Spela honom inte en minut om Romero håller sig hel. Och i det läge klubben är i nu är alternativ 1 det rimligaste. De Gea själv har ett EM runt hörnet och vill nog väldigt gärna vara med där innan han äntligen får sin flytt. Oavsett vilket ska han inte behöva upprepa sina två senaste säsonger med 50 räddningar i varje match. Men kanske kan han ge oss några extrapoäng, trots att han surar. Det gjorde i alla fall hans företrädare från Madeira.
Och kanske han inte är så sur trots allt om uppgifterna om att han haft ett avtal med Real sedan länge som innebar att han kan stoppa in 10 miljoner euro på lönekontot om affären inte blev av stämmer.
Jag älskar dock pajkastningen som blev resultatet av den misslyckade affären. Det säger en del om båda klubbarnas problem på olika plan just nu. Samtidigt visar det också att Real inte kan pissa på alla de vill pissa på utan vänta sig att bli pissade på in return. Slutstycket i Uniteds uttalande var fantastiskt i all sin arrogans:
”Manchester United acts appropriately and efficiently in its transfer dealings. The Club is delighted that its fan-favourite double Player of the Year, David de Gea, remains a Manchester United player.”
* Slutligen: Medan Van Gaal har låtit bilan falla Chelsea har 31 spelare ute på lån. Det är fanimej så mycket sjukare än att United betalar hundratals miljoner för en talang som kan vara värd en miljard inom x antal år.
På återhörande.