Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Ralph Milne är död

Embed from Getty Images

Vi har idag den tråkiga uppgiften att meddela att den förre Manchester United-spelaren Ralph Milne är död. Milne avled efter en leversjukdom. Han blev bara 54 år gammal.

Ralph Milne

Född: Den 13 maj 1961 i Dundee, Skottland
Död: Den 6 september 2015 i Dundee, Skottland
Till United:
Den 11 november 1988 från Bristol City (170 000 pund)
Lämnade United:
 Den 30 juni 1991 för Sing Tao (fri transfer)
Matcher/mål: 30/3
Karriär:
 Dundee United (1977-87, 179 ligamatcher/44 mål), Charlton Athletic (1987-88, 22/0), Bristol City (1988, 30/6), Manchester United (1988-91, 23/3), West Ham United (lån, 1990, 0/0), Sing Tao (1991-92)
Titlar: Skotska ligan 1983

Ralph Milne föddes i skotska Dundee den 13 maj 1961. Han inledde fotbollskarriären i den lokala klubben Celtic Boys Club (icke att förväxla med den skotska storklubben). Milne var en naturlig talang och öste in mål. Han scoutades av Dundee United där han skulle nå sina största framgångar som spelare.

Milne var ordinarie i Dundee United, på den tiden ett skotskt storlag, redan som tonåring. Säsongen 1982/83 vann Dundee United den skotska ligan med Milne som en av nyckelspelarna. Under det tidiga 1980-talet nådde man också flera skotska cupfinaler, man lämnade dock alltid finalerna som förlorare.

När Milne till slut, i januari 1987, lämnade Dundee United för England och Charlton Athletic gjorde han det som en av klubbens stora spelare. Han valdes in Dundee Uniteds Hall of Fame 2009.

I England var han mindre framgångsrik. Han stannade mindre än ett år i Charlton och lämnade utan att ha gjort ett enda ligamål. Efter en tid i Bristol City i andradivisionen bestämde sig Alex Ferguson för att satsa på Milne.

Milne, som framför allt spelade yttermittfältare eller offensiv mittfältare, blev aldrig någon framgångssaga i United. Han debuterade hemma mot Southampton den 19 november 1988. I sin fjärde match för United sköt han sitt första mål när Charlton besegrades. Han gjorde mål också mot Nottingham och Luton.

Han var i stort sett ordinarie under sin första säsong i United. Efter sommaruppehållet förlorade han dock platsen i laget. Efter 29 matcher säsongen 1988/89 gjorde han bara ytterligare en match, ett kort inhopp mot Derby i januari 1990.

Han hade ett kortare låneuppehåll i West Ham men blev annars kvar i United tills hans kontrakt löpte ut sommaren 1991. Han flyttade sedan till Sing Tao i Hongkong, där han avslutade karriären.

Milne nämns ofta i diskussioner om Manchester Uniteds sämsta spelare. ”Jag betalde bara 170 000 pund men fördöms fortfarande för det,” har Sir Alex ferguson kommenterat.

Han led länge av en leversjukdom, till följd av alkoholism. Han hade problem med beroendet, båda av spel och alkohol, redan under sin karriär.

Jim McLean, som var Milnes manager i Dundee United, skrev följande Milne i sin självbiografi:

Om jag har ett påfallande misslyckande var det Ralph Milne. Han borde ha spelat VM-turneringar. Han borde han vunnit ett gäng landskamper för Skottland. Det var en tragedi att den pojken inte spelade för sitt land hela tiden. Han hade enastående talang – och jag misslyckades med honom. Han hade inte den rätta attityden för fotbollen och jag kunde inte ge honom det.

Våra tankar går till Ralphs familj.


Källor: Dundee United, Daily RecordMufcinfo.com, Wikipedia