Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Morgan Schneiderlin

Under flera års tid har Manchester United scannat av marknaden efter en ersättare/komplement till Michael Carrick på det centrala mittfältet. Sommaren 2015 fann man en potentiell guldklimp och gjorde den till sin. Morgan Schneiderlin fick tillslut sin önskan att lämna Southampton igenom och anslöt den 13 juli till Manchester med ett nyskrivet 4+1-årsavtal, för en övergångssumma omkring 25 miljoner pund.

Jag är mycket glad att vara en Manchester United-spelare. När jag fick veta att United var intresserade av att värva mig var det ett väldigt enkelt beslut att fatta. Jag har gillat mina sju väldigt glada år med Southampton och det är en klubb som alltid kommer att vara i mitt hjärta. Men chansen att vara en del av den här truppen och hjälpa den här fantastiska klubben att vara framgångsrik var för bra för att missa.
Morgan Schneiderlin, i samband med att han skrev på för United.


Biografi

Morgan Schneiderlin föddes den 8 november 1989 i den franska orten Zellwiller. Han inledde sin fotbollskarriär med spel på SR Zellwillers anläggning tillsammans sina kompisar. Redan vid fem års ålder tog hans familj med honom till en av RC Strasbourgs ”scouting sessions”, och efter det spelade Morgan sin fotboll för den lokala storklubben. Tio år senare hade han avancerat genom ungdomsleden och gjort sig ett namn för större utmaningar än ungdomsfotboll. Strasbourg erbjöd honom ett B-lagskontrakt 2005 och säsongen efter debuterade han i A-laget i Ligue 1. Säsongen 2007-2008 blev dock ett misslyckat år för Strasbourg, där man slutade nästsist och föll ur den högsta divisionen. Det blev enbart fem matcher på Schneiderlins konto den säsongen. Under sommaren gick Morgan och Strasbourg skilda vägar, det blev en flytt över till Southampton som, med bonusar, skulle generera i 1,2 miljoner pund till moderklubbens kassa.

Embed from Getty Images

27 juni 2008 skrevs ett fyraårskontrakt med Championship-laget Southampton, detta trots bud från värsta rivalen, då tillhörande Premier League, Portsmouth. Mittfältaren debuterade borta i 2-1-förlusten mot Cardiff City den 9 augusti. Under sin tid i Southampton var han med om både klubbens förfall och återuppståndelse. ”The Saints” drogs nämligen med ekonomiska bekymmer, vilket i längden ledde till misär i fotbollsleden. Redan under Schneiderlins första säsong slutade det med relegering till League One, och inte nog med det, klubben skulle inleda nästkommande säsong, 09/10, med tio minuspoäng. Där och då vände den negativa spiralen och redan säsongen 2012/2013 var man tillbaks i Premier League.

Embed from Getty Images

Första Premier League-målet ramlade in i början av september, mot Manchester United. Fransmannen gjorde sig allt mer ett namn på marknaden i och med sin och lagets framfart. Samma säsong blev han dels belönad med nytt kontrakt, men även prisen fansens val samt spelarnas val till årets spelare i Southampton. Med ytterligare ett framgångsrikt år i bagaget vädrade han friskt om klubbyte sommaren 2014, Southampton var ett lag i spillror efter flertalet spelarförsäljningar, klubben satte dock ner foten och vägrade trots Morgans missnöje och trots PL-jättarnas stora intresse. Det blev ytterligare en säsong i den södra delen av England. Under sin tid i Southampton blev det 230 matcher och 14 mål.

Morgan Schneiderlin

Namn: Morgan Schneiderlin
Född: Den 8 november 1989, i Obernai, Frankrike
Längd/vikt: 181 cm/75 kg
Position: Central mittfältare
Till United: Till United: 2015-07-13, från Southampton, 25 000 000 pund
Titlar:

Landslagskarriär

Under ungdomstiden representerade Schneiderlin kontinuerligt de franska ungdomslandslagen. Han debuterade i U16-landslaget 2004 och har senare gjort flertalet landskamper för U16, U17, U18, U19, U20 och U21. Under U18-perioden hade han äran att bära lagkaptensbindeln.

Embed from Getty Images

På seniornivå stod antal landskamper under en längre tid på noll, något som uppenbart retade Schneiderlin. Till den milda grad att han till och med hintade om att göra sig tillgänglig för det engelska landslaget, något som dock aldrig blev aktuellt i verkligheten. För till fotbolls-VM 2014 blev, den då, 24-årige mittfältaren uppskriven på reservlistan till Frankrikes landslagsuttagning. Franck Ribéry och Clément Grenier tvingades lämna återbud till sina ordinarie platser, vilket ledde till att Morgan Schneiderlin blev inkallad av Didier Deschamps.

Embed from Getty Images

Debuten lät inte vänta på sig, då han den 8 juni ersatte Karim Benzema med tre minuter kvar av träningslandskampen mot Jamaica, som för övrigt slutade 8-0 till fransosernas favör. Det blev även en VM-match mot Ecuador. Sedan dess har Zellwiller-grabben imponerat och blivit en viktig del av det franska landslaget.

Koppling till Manchester United

Lockelserna av att spela i en större klubb som deltar i Champions League var en faktor som fick Schneiderlin att lämna Southampton. Louis Van Gaal bidrog till att just ”den större klubben” blev Manchester United, ”ett enkelt beslut” som mittfältaren själv uttryckte det under sin första presskonferens. Under sin tid i Southampton var han ständigt ett huvudbry för Manchester Uniteds managers i mötena lagen emellan.

Embed from Getty Images

Van Gaal må ha varit mäkta imponerad av hans insats den 11 januari tidigare i år när fransmannen var alldeles fenomenal i Southamptons 0-1-seger på Old Trafford. Han gjorde även, som tidigare nämnt, sitt första Premier League-mål mot just Manchester United, detta i vår 3-2-seger från 2012, där Robin Van Persie stod för ett hattrick.

Karriär

Strasbourg B Matcher Mål
2005/06 [1] 2 0
2006/07 [1] 22 3
2007/08 [1] 13 2
Totalt Strasbourg B 37 5
Strasbourg Matcher Mål
2006/07 0 (2) 0
2007/08 2 (1) 0
Totalt Strasbourg 2 (3) 0
Southampton Matcher Mål
2008/09 25 (8) 0
2009/10 [2] 44 (3) 1
2010/11 [2] 27 (4) 0
2011/12 34 (13) 2
2012/13 37 5
2013/14 33 (3) 2
2014/15 28 (2) 5
Totalt Southampton 228 (33) 15
Landslag Matcher Mål
Frankrike [3] 5 (5) 0
Frankrike U21 [1] 3 1
Frankrike U20 [1] 9 1
Frankrike U19 [1] 6 2
Frankrike U18 [1] 2 0
Frankrike U17 [1] 5 0
Frankrike U16 [1] 6 0

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.
# [2] Inkluderar Football League Trophy
# [3] 2015-09-06

Spelarkaraktär

Statistiskt sett är Morgan Schneiderlin en spelare som ligger i topp på många listor efter de flesta matcher. Allt som oftast ligger han överst i antal tacklingar och avverkade löpmeter. Förutom hans starka fysik besitter han även en fin spelförståelse och fina passningsfötter. En jämförelse med Roy Keane går inte förbise med de egenskaperna, särskilt i duellspelet där inga fingrar läggs emellan. Med sin löpvillighet och kondition följer han gärna med in i motståndarnas straffområde när tillfälle ges, som en klassisk box-till-box-mittfältare helt enkelt.

Embed from Getty Images

Letar man svagheter i Schneiderlins repertoar finner man poängskörden som är aningen skral, det vill säga få mål och assist. Till hans försvar är defensiven hans primära uppgift, men skulle han addera fler poäng till sitt spel skulle han hålla yttersta världsklass på sin position.


Källor: Manutd.com, 2, Sky Sports, Wikipedia