Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Sergio Romero

Den argentinska landslagsmålvakten Sergio Romero blev Manchester Uniteds femte nyförvärv sommaren 2015. Han anslöt på fri transfer och skrev på ett treårskontrakt med option på ytterligare ett år.

Jag är verkligen jätteglad att skriva på för Manchester United. Att spela för den bästa klubben i världen är en dröm som blir sann för mig. Louis van Gaal är en fantastisk manager och jag kan inte vänta på att få börja på den här nya och spännande utmaningen i min karriär.
Sergio Romero, i samband med att han skrev på för United.


Biografi

Sergio Romero har haft en brokig karriär. Han har länge varit given förstamålvakt i ett av världens bästa landslag, trots att han på klubblagsnivå ofta har representerat mindre meriterade klubbar och ibland inte ens har varit ordinarie i de klubbarna.

Embed from Getty Images

Romero föddes den 22 februari 1987, i den lilla staden Bernardo de Irigoyen i nordöstra Argentina. I de tidiga tonåren bar det av till Buenos Aires, då han upptäcktes av Club Almirante Brown. I januari 2003 värvades han till den argentinska storklubben Racing Club de Avellaneda.

Hösten 2005 tog han sig in i a-lagstruppen i Racing Club och han fick sitta på avbytarbänken vid några tillfällen. Han skrev sitt första proffskontrakt 2006 och den 11 februari 2007 debuterade han i a-laget, i den oavgjorda bortamatchen mot Nueva Chicago. Totalt gjorde han fyra ligamatcher för Racing Club innan han lockades till Europa och AZ Alkmaar sommaren 2007.

Han hade det tufft under den första säsongen i Alkmaar och inledningsvis satt han mest på bänken. Han debuterade för Alkmaar i ligamatchen mot Heracles Almelo, den 30 september 2007. Några strömatcher följde innan han tog över som förstamålvakt i februari 2008. Det verkade behövas, Alkmaar hade 25 insläppta mål på de åtta senaste matcherna när Romero tog över i målet. Han startade de tio sista matcherna och Alkmaar avslutade ligan med sex matcher utan förlust.

Säsongen 2008/09 är Romeros bästa i karriären. Alkmaar blev mästare, hela elva poäng före Twente. Inte illa för en klubb som säsongen innan hade slutat elva i ligan. Romero var given i målet, förutom en period under våren då han var ute med en skada. På 28 ligamatcher släppte han bara in 18 mål och under en period mitt i säsongen höll han nollan tio matcher i rad.

Romero stannade två säsonger till i Alkmaar. I augusti 2011 värvades han till Sampdoria, som betalade 2,1 miljoner euro för målvakten. Han skrev på ett fyraårskontrakt och startade som ordinarie i Serie B. Sampdoria gick upp till Serie A och Romero fortsatte som ordinarie målvakt även där.

Embed from Getty Images

Inför säsongen 2013/14 gick Romero till Monaco på lån. Där fick han dock mestadels finna sig i att vara reservmålvakt bakom Danijel Subasic. Sommaren 2014 försökte Sampdoria sälja Romero utan att lyckas. Romero lovade att försöka övertyga Sampdoria om sitt värde, men han fick finna sig i att agera backup till Emiliano Viviano.

Embed from Getty Images

Sommaren 2015 löpte hans kontrakt med Sampdoria ut och efter två säsonger med sparsam speltid gick han så till Manchester United på fri transfer.

Embed from Getty Images

Kuriosa: Trots att han är 192 cm lång har han fått smeknamnet Chiquito (ungefär lillen). Det är dock inte ett ironiskt smeknamn, i jämförelse med sina bröder är han liten. Hans basketspelande bror Diego, som bland annat har spelat för Florida State, är 205 cm lång. Romero är gift med Eliano Guercio, som blev känd i Argentina då hon uppträdde helt naken i ett teveprogram.

Sergio Romero

Namn: Sergio Germán Romero
Född: 1987-02-22, i Bernardo de Irigoyen, Argentina
Längd/vikt: 192 cm/86 kg
Position: Målvakt
Till United: 2015-07-27, från Sampdoria, fri transfer
Titlar: OS-guld (2008), U20-VM (2007), nederländska ligan (2009), nederländska supercupen (2009)

Landslagskarriär

Om Romero har haft en brokig klubblagskarriär så har han varit desto framgångsrikare i landslaget. Han fick inte chansen i de yngre landslagen men när han blev lite äldre blev han ordinarie i Argentinas U20-landslag. I januari slutade Argentina tvåa i de sydamerikanska mästerskapen. Argentina inledde turneringen i Paraguay dåligt, med oavgjort mot Ecuador och förlust mot Colombia. De lyckades dock ta sig till slutspelet som sista lag. I slutspelet, som avgjordes i ett gruppspel, gick det bättre. Argentina var obesegrade men Brasilien skrapade ändå ihop fler poäng och blev mästare. Andraplatsen innebar ändå att Argentina kvalade in till U20-VM och till OS 2008.

I U20-VM skulle Romero vinna sin första titel som professionell fotbollsspelare. Argentina inledde med en mållös match mot Tjeckien men radade därefter upp sex raka segrar på vägen till VM-guldet. I finalen slog man Tjeckien med 2-1, Romero höll nollan i fem av sju matcher i turneringen.

Romero skulle vinna sitt andra guld i OS 2008. Han inledde turneringen som reservmålvakt. Han höll nollan i en betydelselös gruppspelsmatch. I kvartsfinalen mot Holland blev ordinarie målvakten Ustari skadad och Romero fick hoppa in. Han höll nollan där och fick se Di Maria skjuta segermålet i förlängningen. Romero höll sedan nollan både i semifinalen och i finalen.

Embed from Getty Images

Han tog plats i a-landslagstruppen för första gången sommaren 2007, då han satt på bänken mot Norge. Han fick dock vänta två år på debuten, som kom i VM-kvalet mot Paraguay. Trots att det blev förlust då tog han snart över som förstamålvakt för Argentina. Han vaktade målet i VM 2010 och har sedan dess varit given förstamålvakt i Argentinas landslag. Idag står han på 66 landskamper och med det är han den målvakt som har spelat flest matcher för Argentina.

http://gty.im/451935864

Som bäst har det blivit två silvermedaljer på a-landslagsnivå. Dels i VM förra året och dels i årets Copa América. I VM 2014 blev han hjälte när Argentina vann mot Holland på straffar. ”Jag lärde Romero att stoppa straffar, så det gör ont,” kommenterade Hollands förbundskapten Van Gaal efteråt.

Koppling till Manchester United

Louis van Gaal är förstås den självklara kopplingen mellan Sergio Romero och Manchester United. Det var ju Van Gaal som var tränare i Alkmaar när Romero flyttade till Europa.

I det argentinska landslaget har han förstås spelat tillsammans med Marcos Rojo och Romero var lagkamrat med den förre Unitedspelaren Angel Di Maria redan i U20-landslaget.

Den mest intressanta kopplingen hittar vi dock i Monaco. Nej, inte Dimitar Berbatov eller Radamel Falcao utan Anthony Martial. Det slumpar sig nämligen som så att Martial och Romero spelade sex matcher tillsammans i Monaco. Högst anmärkningsvärt då Romero bara gjorde nio matcher och Martial femton den säsongen.

Karriär

Racing ClubMatcherMål
2006/0740
AZ AlkmaarMatcherMål
2007/0813 (1)0
2008/0930 (1)0
2009/10360
2010/11310
Totalt AZ Alkmaar110 (2)0
SampdoriaMatcherMål
2011/12300
2012/13330
2014/1510 (1)0
Totalt Sampdoria73 (1)0
MonacoMatcherMål
2013/148 (1)0
LandslagMatcherMål
Argentina [2]660
Argentina U234 (1)0
Argentina U20 [1]230

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.
# [2] 2015-09-09

Spelarkaraktär

Han är målvakt och han stoppar bollarna. Och det är också hans position, men han kan också bygga upp med sina fötter och det är, i vår profil, väldigt viktigt. Men också hans kroppsstorlek är väldigt bra, han är lång,” säger Louis van Gaal om Romero.

Romero har ett hett temperament och skadan som höll honom ute en stund när Alkmaar vann ligan 2009 kom efter att han i ilska dunkade handen i en dörr efter en cupförlust.

Det var ett ovanligt år. Alex Sabella lät mig spela i Argentina, men jag hade inte samma tur i min klubb,” kommenterade Romero efter tiden i Monaco.

Att spela för United är en dröm och om gud hjälper mig kommer den här drömmen aldrig ta slut,” sa han nyligen. ”Som jag har sagt, jag måste tacka Van Gaal för att han litar på mig. Trots att jag inte hade någon försäsong började jag spela för den största klubben i världen.

Han är dock inte övertygad om att han kommer att fortsätta att vakta Uniteds mål: ”Låt mig säga till er, jag tror inte att målvaktsplatsen i United redan är min. Jag vet att jag har ett enormt stöd från Van Gaal och hans stab.

Embed from Getty Images

Romero menar att det är viktigt för en målvakt att ha tränarens stöd: ”Det är viktigt för en målvakt att ha stöd, för det finns ingen rotation mellan målvakter. En målvakt startar eller så är han bänkad. Det finns bara de två alternativen, det finns inget tredje.

Romeros idol är Ubaldo Fillol (aningen märkligt, då Romero vara fyra år gammal när Fillol la handskarna på hyllan). Fillol, kallad El Pato (ankan), var målvakt när Argentina vann VM 1978 och var den målvakt som hade gjort flest landskamper för Argentina tills Romero tog över.

När det kommer till fotboll är El Pato min far. Allting jag har uppnått är tack vare honom. Han är den bästa Argentina någonsin har haft. Det ska inte finnas någon som går förbi honom,” kommenterar Romero.


Källor: Football Italia, Guardian, Independent, Manutd.com, Mirror, Transfermarkt, Wikipedia (en), Wikipedia (es), 2, 3