Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Anthony Martial

Anthony Marital, namnet en hel fotbollsvärld lagt på minnet den senaste veckan. Den 19-årige supertalangen från Monaco anslöt till Manchester United under transferfönstret allra sista minuter. Med en nätt övergångssumma på 36 miljoner pund (plus diverse bonusar enligt BBC) och ett kontrakt skrivit på 4+1 år kommer fransmannen till Old Trafford med tunga förväntningar hängandes över sina unga skuldror.

Jag är så uppspelt att gå till Manchester United. Jag har haft en bra tid i AS Monaco och skulle vilja tacka dem och fansen för allting de har gjort för mig.
Jag har alltid velat spela i Premier League och att gå till den största klubben i världen är vad varje ung fotbollsspelare drömmer om. Jag ser fram emot att möta mina nya lagkamrater och arbeta med Louis van Gaal, som har uppnått så mycket i sin karriär.

Anthony Martial, i samband med att han skrev på för United.


Biografi

Anthony Martial föddes i de södra delarna av Paris, närmare bestämt i Massy, den 5 december 1995. Han inledde sin fotbollsresa i CO Les Ulis, klubben som även Patrice Evra och Thierry Henry startade sina respektive karriärer i, vid 6-års ålder. När Martial passerat de inledande tonåren, närmare bestämt 2009, fattade Olympique Lyon beslutet att plocka in honom på permanent basis efter en tids scoutande.

I och med övergången till storklubben blev namnet Anthony Martial ett namn som kontinuerligt inkluderades i ungdomslandslagen de kommande åren. Anfallarens spetsegenskaper kom till flitig användning och redan under andra säsongen i Lyon exploderade han i klubbens U17-lag. Statistiken talar sitt tydliga språk med de storslagna siffrorna 32 mål på 21 matcher.

Under säsongen 2012/2013 aspirerade han på allvar om platserna i A-truppens anfall, detta med spelare som Lisandro Lopez, Alexandre Lacazette och Bafetimbi Gomis. Av förståeliga själ blev inte speltiden allt för stor, anfallsstjärnorna till trots blev det ett inhopp i Europa League (debuten) som senare följdes upp av tre ligamatcher. AS Monaco, som följt Martials fotbollsresa under flera års tid, var extremt angelägna om att värva honom sommaren därpå. En överenskommelse nåddes tillslut och Lyon kompenserades med 5 miljoner euro.

Embed from Getty Images

Debuten i den nya klubben dröjde ända till den 24 november (elva dagar till hans 18-årsdag) då han ersatte den, för oss, bekante anfallaren Radamel Falcao. Första målet för Martial kom enbart sex dagar senare då talangen fick chansen från start mot Rennes, en match som Monaco vann med 2-0. Det blev ytterligare ett mål och totalt 13 matcher under säsongen 2013/2014, en stukad fot förhindrade hans framfart under vinterhalvåret och bidrog kraftigt till att speltiden blev mindre. Monaco var alltjämt nöjda med sin investering och förnyade anfallarens kontrakt den 27 januari 2014.

Embed from Getty Images

Föregående säsong blev en framgångsrik sådan och Martial gjorde sig ett namn på den internationella scenen i och med Monacos succéfyllda Champions League-säsong, där de bland annat slog ut Arsenal i åttondelsfinalen. Det var dock i ligan Martial gjorde störst avtryck, där han numer var ett självklart val i Leonardo Jardims startelva, och producerade 9 mål på 36 matcher. Kontraktet förlängdes på nytt i somras, så sent som i juli(!), och Monaco-vistelsen avslutades med ett mål i Champions League-kvalet mot Young Boys. I rundan därpå tog det dock stopp för Monaco, då spanska Valencia var ett snäpp vassare över två matcher.

Kuriosa

Vid sidan om planen är Martial en lugn och religiös person, som ritual inför matcher ber han alltid. Efter matcherna skickar han jämt sms till sin flickvän. I lurarna påstås han uppskatta fransk och amerikansk rap och zouk, hemma ser han mer än gärna på tv-serien Homeland.

Anthony Martial

Namn: Anthony Martial
Född: 1995-12-05, i Massy, Frankrike
Längd/vikt: 181 cm/76 kg
Position: anfallare
Till United: 2015-09-01, från Monaco, 36 000 000 pund
Titlar:

Landslagskarriär

Anthonys sagolika målfacit gick inte ungdomslandslagen obemärkt förbi, anfallaren blev tidigt en viktig pusselbit i Frankrikes U16-landslag där målen fortsatte trilla in regelbundet. Senare spelades såväl både U17- och U19-EM, Frankrike nådde ända till final för U19 2013, dock visade sig Serbien från sin bästa sida och vann turneringen. U17-EM 2012 blev en flopp för fransmännen där det blev respass redan i gruppspelet

Embed from Getty Images

Som 18-åring tog Martial steget upp i U21-landslaget och har där varit bofast fram till alldeles nyss, då Didier Deschamps plockade med honom i A-landslaget för första gången. Eftersom Frankrike är värdar för de Europeiska Mästerskapen 2016, de kvalspelar inte likt de andra länderna, fick stortalangen debutera i träningsmatchen mot Portugal den 4 september där han ersatte Karim Benzema.

Koppling till Manchester United

Precis som de flesta spelarna världen över lockade Premier League som liga. Citatet: ”Att gå till den största klubben i världen är vad varje ung fotbollsspelare drömmer om” klingar givetvis ljuvt i supportrarnas öron. Martial påstås annars vara ett enormt fan av sin förra klubb Olympique Lyon, där den brasilianske anfallaren Sonny Anderson ska ha varit en stor förebild under uppväxten.

Embed from Getty Images

Morgan Schneiderlin lovordade Anthony Martial inför Wayne Rooney, när kaptenen undrade vad det var för tonåring Van Gaal plockat in:

Han har stor potential och har gjort ett gäng bra matcher i Monaco det senaste året. Jag sa till honom att teknisk och kraftfull. Som en liten Thierry Henry, även om det är pressen som gör den jämförelsen.

Karriär

Olympique Lyonnais IIMatcherMål
2012/137 (4)5
Olympique LyonnaisMatcherMål
2012/130 (4)0
Monaco IIMatcherMål
2013/1443
MonacoMatcherMål
2013/149 (6)2
2014/1526 (22)12
2015/166 (1)1
Totalt Monaco41 (29)15
LandslagMatcherMål
Frankrike [2]0 (2)0
Frankrike U21 [1]124
Frankrike U19 [1]50
Frankrike U18 [1]43
Frankrike U17 [1]139
Frankrike U16 [1]179

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.
# [2] 2015-09-10

Spelarkaraktär

Det är en riktig speedkula som Van Gaal plockat in, något som saknats i vår offensiv. Utöver sin snabbhet är Martial en elegant spelare med bra balans och fin teknik, han är även rejäl och distinkt i sina avslut. Med dessa attributer är det inte märkligt att de flesta drar paralleller till Thierry Henry. Det stora frågetecknet är alltjämt hur det fysiska spelet i Premier League kommer hanteras, håller hans kropp för den omställningen? Förutom sin position som anfallare har han stundtals även spelat mycket som ytter.

Som individ påstås det att Martial under det senaste året mognat oerhört, att han tidigare varit bekväm och enbart förlitat sig på sin enorma talang till att nu växt och landat med fötterna på jorden. Ett besök av förbundskaptenen Deschamps ska ha gett Martial en ordentlig uppenbarelse:

Jag insåg att talang inte räcker, utan jag måste jobba hårt. Det här klickade när Deschamps kom hit. Han förklarade för mig att jag hade talang men måste jobba hårdare. Min statistik är otillräcklig. Jag skapar chanser men måste göra mer mål. Tränaren har berättat för mig att hålla tempot uppe.

U21-förbundskaptenen Pierre Mankowski uttryckte att det var en ny Anthony Martial vi nu såg:

Det är en spelare som alltid skapar något med bollen intill fötterna, gör han inte det så får han frispark. Sen är han med inblandad i det defensiva arbetet. När han spelar så här är han en oerhört, oerhört bra spelare.


Källor: Daily Mail, Four Four Two, Goal, Guardian, Manutd.com, Wikipedia