United – Liverpool 3-1: Drömdebut för ”den nye Henry”

Den 193:e matchen mellan antagonisterna Manchester United och Liverpool blev ingen ny klassiker. Snarare en spänd batalj mellan två lag som letar efter identitet. Trots det saknades det inte höjdpunkter. Speciellt en sådan, en ung fransman gjorde en sällan skådad debut. 

Matcher som den här skapar alltid förväntningar. Förväntningar som är omöjliga att alltid infria.

Jag skrev innan matchen att de båda lagen står inför små vägskäl. Det är givetvis en drastisk analys men så här dagen efter är känslan lite densamma. Den här matchen var en vägvisare åt vilket håll de båda lagen kommer att ta den här säsongen.

Vid matchstart bekräftades både positiva och negativa besked för Unitedsupportrarna. Att David De Gea som i veckan tvärvänt och skrivit på för 4+1 år startade var ingen superskräll, även om man aldrig vet hur den nyckfulle Van Gaal resonerar. Som det spekulerats i saknades däremot kaptenen och nyblivne meste målskytten för England Wayne Rooney i laguppställningen. Saknaden respektive närvaron hos de både skulle visa sig betydelsefull.

För Liverpool var det mest Jordan Hendersons vara eller icke vara som det spekulerats kring före match. Han kom inte till spel, vilket givetvis var negativt för en redan sargad trupp.

Matchen inleddes annars trögt. Rodgers startade cyniskt med Can, Lucas och Millner på mitten. Med det fick han löpvilja och tajt spelrum men offensiven blev lidande. Benteke blev alldeles för ensam som spets och trots dennes fysik och skicklighet blev det inte tillräckligt mot ett formstarkt Unitedförsvar.

Liverpool lät United föra matchen men utan att de lyckades skapa några nämnvärda lägen. Första halvlek var överlag ytterst krampaktig. Det märktes att det var två pressade lag och trots att det fanns utrymme att skapa lägen var kvaliten oftast alldeles för svag. Även den derbyatmosfär som brukar råda mellan lagen saknades. Till exempel delades det inte ut ett enda gult kort under hela första halvlek.

Om första halvlek var ett sömnpiller, var andra snarare en riktig partydrog. Spända knutar löstes upp när Man United tidigt i andra halvlek fick en frispark i utkanten av straffområdet efter att nyinsatte Ashley Young utmanat och tagit sig förbi. Det blev en variant där Mata slog en väl avvägd passning till en för kvällen lysande Daley Blind.

– Det ligger mycket träning bakom målet. Ibland behöver jag två tillslag men i dag kunde jag slå den på ett. Jag är väldigt glad för målet och att vi höll i defensiven, säger Daley Blind efter matchen.

Embed from Getty Images

Blinds match var en av hans bästa i Unitedtröjan och i Viasatstudion berättade Erik Niva om en Blind som under sin Ajaxkarriär fått kämpa sig in i Ajaxhjärtan. Han är på väg att göra detsamma på Stretford End.
Blind var matchens spelare men utöver målet räddade han också ett skott på mållinjen och var genomgående bra. Normalt hade detta varit enbart hans kväll.

Efter det målet tog matchen rejäl fart. Det vi inte fick i första halvlek fick vi i andra och det var precis så sprakande som det ska vara när Englands största match spelas.

Även Liverpool som varit väldigt kraftlösa och osäkra kom igång. Tempot höjdes och bortalaget kom runt mer på kanterna och fick in mer spelare i straffområdet. De Gea var till tillbaka och fick visa varför han varit Uniteds bästa spelare två säsonger i rad när han avvärjde skott från både Jordan Ibe och Danny Ings.

Trots att Liverpool ryckte upp sig var det fortsatt United i förarsätet. Schweinsteiger visade varför han ansetts som en av världens främsta mittfältare senaste årtiondet och Carrick var tillbaka i vanligt slag. Den senare slog också den öppnande passningen till Ander Herrera som på bekant maner tog med sig bollen in i straffområdet och efter en klumpig Joe Gomez tackling också fick straff. En straff han själv iskallt placerade i nättaket.

Med tanke på matchbilden kändes matchen i det läget avgjord. Vilket givetvis är naivt att tro. Speciellt när Liverpool har spelare som Christian Benteke. Benteke har en historia av viktiga och framför allt snygga mål mot United. Så även den här kvällen. Ur nästan ingenting och ur snäv vinkel testade han en cykelspark och så fort han träffade bollen kändes det att den skulle gå in. Ett av årets vackraste mål, även om De Gea återigen var nära att rädda. 2-1 reducering och ett rafflande slut att vänta, eller?

Inte den här kvällen. Old Trafford kallas inte drömmarnas teater utan anledning. 19- årige superlöftet klev in i matchen med hela världen på sina axlar men det tycktes inte bekomma honom. Vi har sett mängder av spelare sjunka genom jorden i likartade lägen. Martial lyfte i stället upp ovanför den. Bara de allra största gör det.

Direkt efter Bentekes mål fick han bollen i utkanten av straffområdet. I stället för att ta sig ner mot hörnflaggan eller lugnt lämna över ansvaret klev han bara rakt in. Han tog sig snabbt förbi två spelare och lurade erkände försvararen Martin Skrtel. I avslutningsläget visade han lugn och placerade in bollen i bortre hörnet. Rooney spelade inte, det gjorde Martial och var skillnaden på tre och möjligtvis en poäng.

Embed from Getty Images

Blind var bäst på plan men detta var Martials kväll. Sannolikt är han inte redo att spela en stor roll ännu men oj vilken potential killen besitter.

– Anthony har en kvalitet som inte alla andra har. Han är väldigt snabb. Han kommer vara en stor nytta tack vara sin snabbhet som vi kommer dra fördel av, säger Ander Herrera efter matchen.

I årets hittills viktigaste match visade United karaktär. Det blir svårt att utmana om ligasegern men det har valt en väg som är måhända snårig men definitivt den rätta.

Resultat

Manchester United 3
Liverpool 1

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 5
Tid: Lördagen den 12 september 2015, 18.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 75 347
Domare: Michael Oliver (assisterande: Burt, Beswick; fjärde: Mason)

Matchhändelser

48 Nathaniel Clyne
49 Daley Blind
Assist: Mata
1-0
70 Ander Herrera (straff) 2-0
73 Matteo Darmian
75 James Milner
84 Christian Benteke 2-1
86 Anthony Martial
Assist: Young
3-1

Manchester United

De Gea
Darmian, Smalling, Blind, Shaw
Carrick, Schweinsteiger
Mata, Herrera, Memphis
Fellain
Young för Memphis (46)
Martial för Mata (65)
Schneiderlin för Carrick (72)
Avbytare: Romero, Rojo, Valencia, McNair

Liverpool

Mignolet
Clyne, Skrtel, Lovren, Gomez
Milner, Lucas, Can
Firmino, Benteke, Ings
Ibe för Firmino (65)
Origi för Ings (74)
Moreno för Lucas (88)
Avbytare: Bogdan, Toure, Sakho, Rossiter

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS