Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Arsenal – Manchester United

Embed from Getty Images

Ligaledande Manchester United åker på söndag till London för att ta sig an tabellfyran Arsenal i Premier League. Det är den sista matchen före landslagsuppehållet, vilket gör att en seger skulle smaka extra gott.

Manchester United

Manchester United har fyra raka segrar, med elva gjorda mål och bara tre insläppta. Sedan Anthony Martial anslöt och David de Gea gjorde comeback har man fem segrar på sex försök. Om det såg mörkt ut efter förlusten i Swansea den 30 augusti så är det nu en annan sinnesstämning runt Manchester United. Men vi vet ju att det kan vända snabbt.

United har, som vanligt den här säsongen, ett rätt gynnsamt skadeläge. Shaw är tyvärr borta resten av säsongen och hans skada kommer att ställa till problem tills han är tillbaka. Vänsterbackssituationen försvåras ytterligare av att Rojo är otillgänglig. Personligen tror jag dock att Louis van Gaal till slut ändå kommer att landa på en lösning i backlinjen som inte inkluderar Rojo. Jag ser personligen, på lite längre sikt, två huvudalternativ på vänsterbacken: Darmian och Blind. Spelar man Blind där innebär det att Jones går in bredvid Smalling. Förmodligen är det fortfarande för tidigt för Jones mot Arsenal, vilket då skulle ge Valencia som högerback. Sen finns ju alltid Young som en joker, tydligen både till vänster och höger.

Michael Carrick har anmälts tillgänglig efter kort skadefrånvaro, vilket betyder att Schneiderlin och Schweinsteiger får konkurrens om platserna. Van Gaal har bara startat med Carrick och Schweinsteiger vid ett tillfälle, men det var å andra sidan mot Liverpool i säsongens hittills viktigaste match. Kör Van Gaal  den duon även borta mot Arsenal är det en tydlig indikation på att det är hans förstaval. Jag tror – och hoppas – att det blir så. Det absolut viktigaste är att Schweinsteiger startar, sällan har en spelare varit så lämpad för en viss fotbollsklubb. (Synd bara att han anslöt tio år för sent, men vi får njuta av de år vi får.)

Herrera är möjligen tillgänglig igen, men han är näppeligen aktuell. Personligen hade jag startat Herrera och bänkat Rooney men kaptenen är given. I övrigt är det inga konstigheter offensivt, Martial och Mata har med sina prestationer skrivit in i sina namn i laguppställningen och Van Gaal verkar lita på Memphis. Man skulle kunna tänka sig Young istället för Memphis, men Van Gaal verkar inte tänka i de banorna.

Van Gaal har klagat på att truppen är trött, vilket är ett märkligt uttalande. Det är ju han själv som vill jobba med en liten trupp och det är han själv som väljer att starta samma spelare nästan i varenda match.

Möjlig startelva (4-2-3-1): De Gea; Valencia (Young), Smalling, Blind, Darmian (Young); Carrick, Schweinsteiger; Mata, Rooney, Memphis (Young); Martial

Arsenal

Om det är harmoniskt och trevligt i Manchester United så är Arsenal i en mer pressad situation. De har tre förluster på  de fem senaste och är halvt utslagna i Champions League redan efter två omgångar (kom ihåg att de hittills bara har spelat mot gruppens två sämsta lag).

Wenger var märkbart pressad på dagens presskonferens och ser inte ut att ha situationen under kontroll. Han försökte framställa segern i Leicester förra veckan som en seger mot världens bästa klubb och han låtsas att matchen mot Olympiacos inte existerade.

Det är inte bara resultatmässigt – innan vi målar det som en total kris ska vi komma ihåg att de bara är tre poäng från serieledaren i ligan – det är jobbigt för Arsenal. Man har ett halvdussin lirare på skadelistan som hade varit aktuella för spel om de inte hade varit på skadelistan. Nu vill jag minnas att Wenger en gång i tiden var en rackare på ljuga om spelarnas status, men känslan jag fick var att det verkligen är uteslutet att Arteta, Flamini och Koscielny spelar på söndag. Rosicky, Welbeck och Wilshere är definitivt otillgängliga.

Petr Cech har vaktat målet i alla Premier League-matcher och det vore onekligen mycket märkligt om han inte är tillbaka i Arsenals mål på söndag. Backlinjen ser given ut på förhand, med Bellerin till höger, Mertesacker och Gabriel i mitten samt Monreal till vänster. Alternativ finns i Chambers, Gibbs och Debuchy. På det defensiva mittfältet lirar Cazorla med Coquelin.

Offensivt är den vanligaste uppställningen på slutet Ramsey, Ozil och Sanchez bakom Walcott. Det finns en del alternativ, framför allt Oxlade-Chamberlain. Giroud har mest suttit i frysboxen på slutet men han gjorde mål mot Leicester (även om matchen då redan var död). Unge Campbell har fått en del speltid på slutet, men det säger nog mer om bristen på alternativ än något annat.

Möjlig startelva (4-2-3-1): Cech; Bellerin, Mertesacker, Gabriel, Monreal; Cazorla, Coquelin; Ramsey, Ozil, Sanchez; Walcott

Historik

Sir Alex Ferguson hade länge svårt mot Manchester United. Sedan ställdes de två tränarikonerna mot varandra i Champions League-semifinalen 2009. United vann lekande lätt och Arsenal har aldrig återhämtat sig efter det. Sedan 2009 har klubbarna mötts sjutton gånger och Arsenal har bara mäktat med två segrar. På samma tid har Arsenal bara en enda seger på tretton försök i ligan. United har tolv segrar under perioden, varav nio i ligan. Bilden ovan, där Wilshere försöker bråka med Fellaini, är signifikativ för hur det har sett ut mellan lagen.

Två av fem icke-segrar sedan 2009 har dock kommit under Van Gaal, så måhända är pendeln på väg att svänga. Ferguson och Moyes lät sina lag sitta tillbaks och vänta på Arsenals oundvikliga misstag. Det är en främmande taktik för Van Gaal att medvetet låta motståndaren äga bollen.

Min känsla är ändå att United bör och ska vinna på söndag. Det går emot för Arsenal och Arsene Wengers lag brukar inte vara mästare på att resa sig ur svåra lägen. Det skulle vara väldigt trevligt att gå på landslagsuppehåll i serieledning.

Matchinformation

Arsenal
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 8
Tid: Söndagen den 4 oktober 2015, 17.00
Plats: Arsenal Stadium, London
Domare: Anthony Taylor (assisterande: Brooks, Betts; fjärde: East)
Teve: Viasat Fotboll/Viaplay

Manchester United

Skador: Shaw (benbrott, våren 2016)
Tveksamma: Herrera (skadad), Rojo (hamstring)
Avstängda:
Position: 1:a | 5-1-1 | 12-5 | 16
Borta:7:e | 2-0-1 | 5-4 | 6
Bästa målskytt: Martial, Mata (3)
Disciplin: 9 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V12/9LiverpoolHPL3-1
F15/9PSVBCL1-2
V20/9SouthamptonBPL3-2
V23/9IpswichHLC3-0
V26/9SunderlandHPL3-0
V30/9WolfsburgHCL2-1

Arsenal

Skador: Arteta (lår, mitten oktober), Flamini (hamstring, mitten oktober), Koscielny (hamstring, slutet oktober), Rosicky (knä, januari), Welbeck (knä, januari), Wilshere (vad, inget datum)
Tveksamma:
Avstängda:
Position: 4:e | 4-1-2 | 10-7 | 13
Hemma:14:e | 1-1-1 | 2-2 | 4
Bästa målskytt: Giroud, Sanchez (3)
Disciplin: 8 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V12/9StokeHPL2-0
F16/9Dinamo ZagrebBCL1-2
F19/9ChelseaBPL0-2
V23/9TottenhamBLC2-1
V26/9LeicesterBPL5-2
F29/9OlympiacosHCL2-3

United mot Arsenal

Totalt: 22193-49-79338-310
Premier League: 4621-14-1166-43
Borta: 10428-19-57132-205
FYRA SENASTE MÖTENA
O2014-02-12BPL0-0
V2014-11-22BPL2-1
F2015-03-09HFA1-2
O2015-05-17HPL1-1
SENASTE BORTAMATCHER
V2012-01-22BPL2-1
O2013-04-28BPL1-1
O2014-02-12BPL0-0
V2014-11-22BPL2-1

Domare: Anthony Taylor

M
PL 2015/16:68000
PL 2014/15:29113327
PL totalt:11238091224
Snitt (2014-16):3,460,090,060,20
Alla domare 2014/15:3,480,090,090,22
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).