Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Everton – United 0-3: Rooney skrämde bort Goodisonspöket

Embed from Getty Images

Everton mot Manchester United verkade på förhand bli en intensiv och jämn tillställning. Nog var den intensiv men riktigt jämn blev den aldrig. Rooneys första Goodison-mål på åtta år innebar en 0-3 seger.

Ska jag vara helt ärlig var jag smått orolig inför matchen. Som jag skrev innan matchen fanns det en hel del frågetecken för Uniteds del och en hel del positivt för Evertons. De tre senaste mötena på Evertons hemmaarena hade slutat med Evertonvinst och Man United hade inte ens lyckats göra mål.
Everton hade dessutom fått tillbaka en del viktiga spelare och stoltserade innan matchen med sju raka matcher utan förlust.

Tack och lov spelas fotboll inte på en statistikdator

United kom ut som rovdjur till matchen och Everton fick trots hemmastödet agera betesdjur. Den inledande matchbilden såg ut som Uniteds senaste match mot Arsenal. Skillnaden var att United, den här gången var laget med fart och finess. Kanske var landslagsuppehållet trots allt positivt för de ”röda djävlarnas del”, de såg både fräscha och spelsugna ut.

Med ett stabilt och fokuserat passningsspel kom United i våg på våg mot Everton mål. Mata löpte in i banan och Darmian fyllde på längs högerkanten. Ett mål låg i luften och Everton kom inte alls till sin rätt.

Schneiderlins första mål

Målet kom också. United lyft in Rooney höll undan Naismith, Smalling bröstade ner till Schneiderlin, som välplacerat satte bollen i mål. Hans första mål i sin nya klubb.

Endast fyra minuter senare, efter slarv i Evertonförsvaret fick nygamle vänsterbacken Marcos Rojo fri gata på vänsterkanten. Lyfte in bollen precist till Ander Herrera, som kom i en andravåg och nickade iskallt in bollen bakom Tim Howard. 0-2 redan efter 22 minuter.

Både Rojo och Herrera var tillbaka i startelvan efter en tids frånvaro och tog för sig. Speciellt Ander Herrera var pigg och initiativfull.

Everton som inte på något sätt inledde dåligt men vaer anfall gång på gång avbröts mot ett aggressivt och ödmjukt United-försvar. Formstarke Romelu Lukaku försökte och försökte men togs väl hand av försvaret och framförallt kraftfulle Chris Smalling.

Embed from Getty Images

Första vinsten på fyra år

Resultatet stod sig halvleken ut och att Everton skulle sätta hård press i inledningen av andra halvlek var nog de flesta överens om. Efter hög och intensiv press fick de också ett riktigt bra läge när Lennon kom runt på kanten och spelade in till Kone men De Gea som bara blir större och större i Evertonspelarnas ögon, gjorde en otroligt snabb benparad.

Utöver det läget och förutom ett par fasta situationer från Ross Barkley hade inte Everton mycket. När Wayne Rooney sedan, efter fint förarbete från en av matchens förgrundsfigurer Ander Herrera, kunde springa in 0-3 dog också Evertonpressen.

Efter det blev tillställningen en transportsträcka för en klar Unitedvinst, den första på fyra år på Goodison Park, ett styrkebevis.

Embed from Getty Images

Van Gaal tillbaka på tronen

Unitedtränaren Van Gaal ifrågasattes efter förlustmatchen mot Arsenal men mot Everton var det han som i överlägsen stil tog hem tränarkampen.
Han valde bort Daley Blind i mittförsvaret till förmån för Phil Jones. Ett helt rätt drag visade det sig då Jones tillsammans med Smalling tog väl hand om en tung Lukaku. En Lukaku som Daley förmodligen hade haft problem med.

Han valde också Ander Herrera före en formsvag Memphis Depay, vilket i efterhand visade sig vara ett klokt beslut då Herrera var en av matchens giganter. Depay möjligtvis också lite knäckt mentalt efter Hollands misslyckade EM-kval.

Han valde också att byta ut Mata i halvlek, trots att han visserligen varit kreativ framåt men flera gånger avslöjats defensivt. Inbytte Jesse Lingaard var dessutom pigg både offensivt och defensivt.

Rooney tillbaka i målprotokollet

Wayne Rooney var nöjd efter matchen men måltorka anser han bara är något som skrivs i media.

Han tyckte också att det var skönt att han numera respekteras på Goodison men att han måste göra sitt jobb för ManUnited.

Det är en tråkig dag för Everton och jag vill visa min respekt till hans familj,säger han efter matchen, angående det tragiska dödsfallet för Evertons legendariske tränare Howard Kendall.

Resultat

Everton 0
Manchester United 3

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 9
Tid: Lördagen den 17 oktober 2015, 16.00
Plats: Goodison Park, Liverpool
Publik: 39 553
Domare: Jon Moss (assisterande: Halliday, Cann; fjärde: Madley)

Matchhändelser

18Morgan Schneiderlin
Assist: Smalling
0-1
22Ander Herrera
Assist: Rojo
0-2
22Seamus Coleman
50Bastian Schweinsteiger
52Marcos Rojo
62Wayne Rooney
Assist: Herrera
0-3
70Romelu Lukaku

Manchester United

De Gea
Darmian, Jones, Smalling, Rojo
Schneiderlin, Schweinsteiger
Mata, Herrera, Martial
Rooney

Lingard för Mata (46)
Carrick för Schweinsteiger (74)
Fellaini för Herrera (81)

Avbytare: Johnstone, Memphis, Blind, Pereira

Everton

Howard
Coleman, Stones, Jagielka, Galloway
McCarthy, Barry
Lennon, Barkley, Naismith
Lukaku

Kone för Naismith (46)
Deulofeu för Lennon (73)

Avbytare: Joel, Mirallas, Osman, Mori, Browning