Inför: Manchester United – Manchester city

Embed from Getty Images

Imorgon smäller det till ordentligt på Old Trafford när tabelltrean Manchester United tar emot tillfälligt serieledande city. Ovissheten inför det 170:onde Manchesterderbyt är kanske ännu större än normalt då United darrade betänkligt den senaste gången man ställdes mot ett topplag medan city är skadedrabbat.

Manchester United

Sedan 3-0-debaclet mot Arsenal för tre veckor sedan, som vi inte ska orda mer om, så har United hunnit få viss återupprättelse efter den fina 3-0-vinsten borta mot Everton och i tisdags bärgades en viktig pinne borta i Moskva efter att Martial spelat huvudrollen på både gott och ont. Efter att ha orsakat en straff – en oförklarlig hands i eget straffområde – så revanscherade sig den unge fransmannen genom sitt kvitteringsmål, vilket nickades in på ett mycket vackert sätt. Det tyder onekligen på mental styrka hos Martial, vilket tyder på att han borde ha vad som krävs för att leverera i sitt första Manchesterderby.

Martial högst upp på topp alltså, men sen då? United får, förutom Shaw då förstås, även klara sig utan Ashley Young och Paddy McNair. Young rapporteras vara kvitt den skada han ådrog sig mot Arsenal, men är inte i tillräckligt gott skick ännu. Samtidigt så är James Wilsons status osäker på grund av sjukdom. Av dessa så är det väl egentligen bara Young som hade aspirerat på en startplats. Nu kommer Mata och Memphis med största sannolikhet lägga beslag på de båda ytterplatserna medan Rooney troligen spelas centralt i banan. Rooney såg, som så många gånger under den här säsongen, inte direkt sylvass ut mot CSKA men att van Gaal inte skulle starta sin kapten i ett derby vore föga troligt, varför Fellaini och Herrera troligen får finna sig i att starta på bänken.

En av Schneiderlin, Schweinsteiger och Carrick kommer att få göra de ovan nämnda spelarna följe. Schweinsteiger spelade bara 45 minuter i veckan medan Carrick vilades helt, vilket kan tyda på att de får förtroendet imorgon. Personligen så skulle jag helst se Schneiderlin på planen tillsammans med någon av de andra.I backlinjen så tar Darmian (även om Valencia var bra sist) och Smalling ut sig själva. Rojo var blekare än Jones i veckan och jag tror att Blind går in i den förstnämndes ställe. Som sista utpost står givetvis David De Gea.

Möjlig startelva:
De Gea
Darmian, Smalling, Jones, Blind
Schweinsteiger, Carrick
Mata, Rooney, Memphis
Martial

Manchester city

Manchester city tog tidigt hand om serieledningen i årets upplaga av Premier League. Inledningsvis så såg man oroväckande starka ut och man radade upp segrar ändå tills West Ham lyckades vinna på Ethiad med 1-2.

I sin andra förlust så blev city rejält avklädda mot Spurs då man för knappt en månad sedan förlorade på bortaplan med hela 4-1. Detta efter att ha haft ledningen med 0-1 under nästan hela den första halvleken. Tottenhams kvittering kom strax före paus och sedan kunde man alltså stänka in tre mål på en halvlek mot city.

I de två senaste Premier League-omgångarna så har city dock vunnit övertygande och således återvunnit serieledningen. Newcastle höll emot i en halvlek, men kunde sedan inte värja sig mot framförallt Sergio Agüero som gjorde hela fem av citys sex mål. Matchen följdes upp med en säker 5-1-seger mot Bournemouth. I CL så har man också tagit två segrar i oktober månad genom 1-2 mot Borussia Mönchengladbach och 2-1 i veckan mot Sevilla och man är grupptvåa en pinne efter Juventus.

Gästernas största orosmoln inför derbyt är tvivelsutan skadeläget i truppen. Namn som Aguero, Clichy, Nasri, Delph och Silva saknas vilket torde ge Pelligrini en rätt så rejäl huvudvärk. Rooney uttalade sig om att Uniteds nyckel till seger i derbyt blir att få stopp på två av citys sommarnyförvärv i Raheem Sterling och Kevin De Bruyne. Undertecknad är inte sen att hålla med.

Möjlig startelva:
Hart
Zabaleta, Sagna, Magnela, Otamendi
Ferdinandinho, De Bruyne
Sterling, Touré, Navas
Bony

Historik

United har vunnit lite drygt 40% av de hittills 169 spelade Manchesterderbyna medan knappt 30% har slutat oavgjort och lika stor del med city-vinst. Värt att notera är att blott 36 av dessa matcher är PL-matcher och av dem så har United vunnit fler än hälften. På senare år så har United haft svårt för city, men efter tre raka förluster så vann United det senaste mötet i april med 4-2.

United fick en tung start efter att Aguero givit city ledningen redan efter åtta minuter. Mål av Young och Fellaini vände dock på steken under den första halvleken och i den andra kunde Mata och Smalling avgöra matchen innan Aguero gjorde ett tröstmål mot slutet. Young var fantastisk i den här matchen och låg bakom det mesta i anfallsväg för United, vilket gör att det är lite extra tråkigt att han missar morgondagens match och chansen att få återupprepa sin prestation.

Matchinformation

Manchester United
Manchester city
Turnering: Premier League, omgång 10
Tid: Söndagen den 25 oktober 2015, 15.05
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Mark Clattenburg (assisterande: Collin, West; fjärde: Pawson)
Teve: Viasat Fotboll/Viaplay

Manchester United

Skador: McNair (leverskada, slutet oktober), Shaw (benbrott, våren 2016), Young (matchform, inget datum)
Tveksamma: Wilson (sjuk)
Avstängda:
Position: 3:e | 6-1-2 | 15-8 | 19
Hemma: 2:a | 3-1-0 | 7-1 | 10
Bästa målskytt: Martial, Mata (3)
Disciplin: 14 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V 23/9 Ipswich H LC 3-0
V 26/9 Sunderland H PL 3-0
V 30/9 Wolfsburg H CL 2-1
F 4/10 Arsenal B PL 0-3
V 17/10 Everton B PL 3-0
O 21/10 CSKA Moskva B CL 1-1

Manchester city

Skador: Aguero (hamstring, mitten november), Clichy (fot, inget datum), Delph (hamstring, inget datum), Nasri (hamstring, inget datum), Silva (fot, inget datum)
Tveksamma:
Avstängda:
Position: 1:a | 7-0-2 | 24-8 | 21
Borta: 3:e | 3-0-1 | 7-4 | 9
Bästa målskytt: Aguero (6)
Disciplin: 19 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V 22/9 Sunderland B LC 4-1
F 26/9 Tottenham B PL 1-4
V 30/9 B Mönchengladbach B CL 2-1
V 3/10 Newcastle H PL 6-1
V 17/10 Bournemouth H PL 5-1
V 21/10 Sevilla H CL 2-1

United mot city

Totalt: 169 70-50-49 249-234
Premier League: 36 19-6-11 57-49
Hemma: 84 40-26-18 142-106
FYRA SENASTE MÖTENA
F 2013-09-22 B PL 1-4
F 2014-03-25 H PL 0-3
F 2014-11-02 B PL 0-1
V 2015-04-12 H PL 4-2
SENASTE HEMMAMATCHER
F 2011-10-23 H PL 1-6
F 2013-04-08 H PL 1-2
F 2014-03-25 H PL 0-3
V 2015-04-12 H PL 4-2

Domare: Mark Clattenburg

M
PL 2015/16: 7 27 1 1 3
PL 2014/15: 27 94 2 1 9
PL totalt: 247 801 22 19 66
Snitt (2014-16): 3,56 0,09 0,06 0,35
Alla domare 2014/15: 3,48 0,09 0,09 0,22
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS