United – city 0-0: Försiktigt spel i mållöst derby.

Embed from Getty Images

United var det spelförande laget i ett svalt derby där båda lagen hade svårt att skapa målchanser. Hemmalaget hade, trots ett kompetent passningsspel, mycket svårt att bryta igenom ett city vars fokus nästan helt och hållet låg på att få med sig en pinne.

United kom till spel med en elva som var näst intill identisk med den som kryssade borta i Moskva i onsdags. Den enda skillnaden var att Mata, som vänta,t tog plats istället för Lingard på positionen som högerytter. Hemmalaget tog tidigt kommandot i matchen och släppte det egentligen aldrig. Valencia kom framåt fint på sin högersida vid ett par tillfällen under matchens inledande tio minuter. Hans inlägg höll dock inte högre kvalitet än normalt.

Embed from Getty Images

Desto farligare var det då när Martial fick bollen ute till vänster. Fransmannen lyckades nästan alltid med att passera sin bevakning genom sin fina teknik och speed. Vore det inte för att city spelade med understöd mot honom under hela matchen så hade han med säkerhet kunnat skapa flertalet chanser för sitt lag. Så blev dock inte fallet, och alternativen i straffområdet var därtill alldeles för få.

Gästerna var mer eller mindre helt inriktade på att ligga rätt och på att iscensätta en och annan kontring. En kombination mellan återhållsam påfyllnad vid de tämligen få kontringslägen som skapades samt Jones och Smallings formidabla försvarsspel gjorde att city knappt skapade en enda målchans under hela matchen. Defensiven gick då betydligt bättre och man lät United rulla boll utan att släppa till någonting gratis.

Embed from Getty Images

Den riktiga derbykänslan med böljande, tufft och uppoffrande spel infann sig egentligen aldrig. Ett undantag var vår nyligen 30 år fyllda kapten. Rooney kämpade och slet och var bra när han hade bollen men han hamnade i mitt tycke alldeles för långt ner i banan för att vara toppforward.

Uniteds dominans av bollinnehavet blev än starkare under den andra halvleken. Siffror som 78-22 och 72-28 syntes i grafiken mellan minut 45 och 60. Man hade dock fortsatt förtvivlat svårt att förvalta övertaget och skapa målchanser. Herrera kanske skulle ha haft straff efter ovårdat försvarsspel av gästerna, men domaren vinkade bara för hörna. Smalling nådde högst på denna och Rojo var halvnära att stöta in bollen från nära håll, men den slank förbi och fortsatte förbi utanför stolpen.

Pelligrini verkade vara allt annat än nöjd med Sterlings prestation – eller brist på sådan – och plockade honom av banan redan efter 55 minuter. Navas kom in i hans ställe men bytet fick ingen effekt över huvud taget. Någon som syntes mer och mer var emellertid Jones som växte fram till en riktig försvarsgigant i den andra halvleken. Han spelade med en pondus som vi inte har fått se på år och dagar och överglänste möjligen till och med Smalling, som också stod för en finfin insats.

Embed from Getty Images

Lingard och Fellaini byttes in istället för Mata och Schweinteiger. Den förra tillförde en del med sin speed och genom att löpa rätt, medan avsaknaden av Schweinsteiger i mina ögon påverkade passningsspelet negativt. Fellaini höll dock boll på ett förtjänstfullt sätt och stod även för en och annan framspelning. Darmian kom in som högerback istället för Valencia med ett tiotal minuter kvar och spelare som Carrick och Memphis användes därmed inte alls under matchen.

Under matchens sista tio minuter så lyckades United i alla fall skapa två målchanser värda namnet. Den första var också den bästa och kom till efter att Martial hade slagit en magisk boll mot en framstörtande Lingard. Denne visade prov på en fantastisk teknik när han skarvade bollen med högerfoten. Ribban var det enda som räddade city från ett sent underläge.

Embed from Getty Images

Nästa gång var det en alert Joe Hart som skulle freda målet för gästerna. Fellaini skarvade ett långt frisparksinlägg in framför mål och väl där fanns Smalling på plats. Han drog till direkt och fick till ett lågt avslut mot den främre stolpen, men Hart enhandsräddade nere vid stolproten. United skapade lite tryck, men några fler målchanser blev det inte och matchen slutade mållöst, precis enligt plan för Manchester city som nu får behålla sin serieledning.

Trots att United förde matchen och utan tvekan var det lag som var närmast tre poäng så kändes det som att båda lagen ansåg sig ha mer att förlora än att vinna, varför spelet präglades av försiktighet. Vi får dock ta med oss ett närmast felfritt försvarsspel och fina prestationer på ynglingar som Lingard och i synnerhet Martial.

Resultat

Manchester United 0
Manchester city 0

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 10
Tid: Söndagen den 25 oktober 2015, 15.05
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 75 329
Domare: Mark Clattenburg (assisterande: Collin, West; fjärde: Pawson)

Matchhändelser

15 Fernandinho
39 Juan Mata
45 Vincent Kompany
89 Morgan Schneiderlin

Manchester United

De Gea
Valencia, Jones, Smalling, Rojo
Schneiderlin, Schweinsteiger
Mata, Herrera, Martial
Rooney

Lingard för Mata (67)
Fellaini för Schweinsteiger (75)
Darmian för Valencia (81)

Avbytare: Romero, Memphis, Carrick, Blind

Manchester city

Hart
Sagna, Kompany, Otamendi, Kolarov
Fernando, Fernandinho
De Bruyne, Toure, Sterling
Bony

Navas för Sterling (55)
Demichelis för Toure (77)
Iheanacho för Bony (83)

Avbytare: Caballero, Zabaleta, Mangala, Roberts

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS