Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Good – but not good enough

Embed from Getty Images
Tvångströjorna av!
Spelglädje på!
De första 30 minuterna var kanske säsongens bästa på Old Trafford. Totalt sett gjorde United tillräckligt för att vinna: Det var skott i ribba, stolpe, två givna straffar som inte blev straffar, ett missat jätteläge av Herrera och ytterligare ett av Rooney … Och samtidigt hade Chelsea – som visade varför de ligger där de ligger – också finfina lägen att avgöra.
Manchester United ”stoltserar” nu med 0 vinster på de 8 senaste matcherna.
Det duger så klart inte.
Inte på långa vägar.
Jag är fortfarande övertygad om att vi har fel manager. Och om det här var hans farväl så var slutresultatet ytterst passande.
 The Manchester United Way:

 • Första halvlek! Äntligen såg det ut som att rätt spelare tagit på sig rätt tröjor. Den 45:an var den klart mest sevärda United spelat på mycket länge, kanske på hela säsongen. Det var ett betydligt rakare spel, mer bollar i djupled, inte instinktivt hemåt på första tillslaget, högt spelande ytterbackar. Allt det där som hör hemma på Old Trafford! Äntligen fick man njuta av hög puls av rätt anledning.

Spelare som stack ut positivt (och nu snackar vi främst första halvlek):

 • Mittfältet. Vem hade kunnat tro att ett mittfält med Morgan Schneiderlin skulle se bättre ut än ett med Marouane Fellaini? Schwein-Schnein-kombon är Uniteds klart bästa och de ägde första 45. Bastian är så självklar i så mycket, även om han kan vara lite frustrerande i sina hemåtpassningar. Men är man Van Gaals grabb så är man. På gott och ont.
 • Anthony Martial. Bäst i United i offensiven, som vanligt. Utstrålar sjukt mycket klass. Vi får verkligen hoppas att hans skada i slutet inte är någonting som håller honom borta från nästa helgs match.
 • Till och med Wayne Rooney vaknade till och var bättre än på länge under den första akten. Fina framspelningar, bra förstatouch (!) och till och med ett skott på mål! Bleknade betydligt efter paus, men var ändå planens bäste enligt BT Sports.
 • David De Geas räddning på John Terrys nick var kvällens bästa individuella insats. Enastående. Och när Pedro var igenom sög magneten i hans högernäve in i avslutet. Polaren på vänsterhanden plockade sedan returen från Azpilicueta.
 • Ashley Youngs glidtacklingar satt som de skulle! Young var för övrigt en av de mer inspirerade spelarna totalt sett.

Inte oväntat:

 • Den andra halvleken, tyvärr. Efter att Martial serverat Herrera framför Courtois i inledningen, tröttnade United betydligt och fokuserade på filosofin i stället. Tyvärr. Det blev bara en chans till, där CBJ mycket tjusigt gav kaptenen ett jätteläge (där han borde ha nickat), eftersom Atkinson dissade Matas motiverade rop på straffspark. Ett enda avslut på mål efter paus, som vanligt.

Sämst:

 • Martin Atkinson. Okej, han såg igenom många lätta vurpor från många spelare, men han missade två klockrena straffar. Azpilicuetas fällning av Mata skulle vi eventuellt kunna ursäkta honom då den var svårupptäckt (assisterande domaren dock?), men Willians hands var så klockren att den syntes hela vägen till mellersta Sverige i realtid. Och borde Rooney ha fått rött? Kanske. Kanske inte.
 • Att United inte vann ens mot det här ytterst medelmåttiga Chelsea, som har en enda bortavinst på hela säsongen (mot WBA). Det är alldeles för dåligt.
 • Nemanja Matics avslut på det största friläget på Old Trafford sedan Fernando Torres dagar var fruktansvärt. Hamnade masken snett eller gav han fan i det eftersom det var just De Gea som kom utrusande?
 • Uniteds målfacit är just nu det sämsta sedan vi ramlade ur högstaserien 1973-74. 10 mål på 9 matcher, varav 2 straffar och 1 självmål, är makalöst medelmåttigt. Här kan man inte klistra in stolpskott och uteblivna straffar för att snygga till siffrorna heller.

Louis van Gaal:

 • Det sas inför helgerna att han hade ”två matcher på sig att rädda sitt jobb”. United tog en poäng på två matcher, gjorde noll mål, men ändå verkar han bli kvar. Det är faktiskt imponerande.
 • Jag vet egentligen vad den här matchen skulle ha gjort för skillnad för hans eventuella framtid i klubben. För så som United spelade under första 45 har man knappt gjort på hela hans tid som manager, vilket gör att vi utan att vara filosofer själva förstår att det inte är hans filosofi att spela på det sättet. I andra halvlek fick vi i stället se vad han förespråkar. Och det är inte samma sak.
 • Han klargjorde efteråt att han minsann inte tänker avgå utan att det handlar om att ”fullfölja mitt kontrakt”.
 • Han bänkade fyra av de sämsta spelarna från Stoke: Jones, Carrick, Memphis och Fellaini. Ett bra drag, men tyvärr gjorde ju också den rockaden att det var dessa killar han hade att tillgå på bänken.

Sist:

 • Finns det nåt annat lag i Premier League som haft två mittbackar som hörnläggare under säsongen? Hursomhelst har United haft 35 hörnor på de fyra senaste matcherna utan att göra mål.
 • Märkligt från första halvlek: När producenten fokuserade på Martin Atkinsons begynnande comb-over aningen för länge.
 • Chelsea var inte bra. Verkligen inte. Det kändes som ett av de mer slarviga och oskickliga lag jag sett på Old Trafford på mycket länge. Och ändå kunde dom mycket väl ha stulit en trepoängare.
 • Det här var 8:e gången på de 15 matcher United spelat på Old Trafford i höst/vinter där lagen gick till pausvila vid ställningen 0-0. Fascinerande.
 • På’t igen på lördag bara när Swansea kommer till Old Trafford. Lär också bli fascinerande. Så länge Fellaini är utanför startelvan finns det i alla fall hopp.