Motståndarkollen: United närmare Champions League

Det nya året har börjat förhållandevis bra för Manchester United, då Leicester, Tottenham och Crystal Palace tappade poäng i kampen om Champions League-platserna. För United innebär segern mot Swansea att man nu är femma i tabellen.

Längst upp har Arsenal skaffat sig lite andrum och i botten börjar Sunderland känna doften av Premier League igen.

Tottenham imponerar utan att vinna

Omgångens kanske mest intressanta match var den mellan Everton och Tottenham. Det blev en välspelad tillställning där båda lagen var missnöjda med en poäng.

Everton valde en mer defensiv taktik än annars brukligt. Det såg ut att ge utdelning då man kontrade in 1-0. Baines vann bollen och la den till Tom Cleverley som matade en utmärkt crossboll in i straffområdet, där Lukaku förstås var starkast. Lukaku nickade bakåt och förre Tottenhamspelaren Lennon dök upp med en distinkt avslutning.

Annars var det mycket Tottenham som anförda av Dele Alli kunde ha dödat matchen redan i första halvlek. Marginalerna var dock inte på Londonlagets sida, det var stolpe ut (Kane) och ribba ut (Davies). Tottenham fick dock utdelning precis före halvtid, då Alderweireld hittade Alli med en långboll. Alli tog emot fantastiskt, vände upp och avslutade perfekt.

Embed from Getty Images

I andra halvlek återgick Everton till en mer offensiv taktik och lagen bytte chanser i parti och minut. Det var uppenbart att båda lagen var missnöjda med oavgjort men det blev inget mer mål.

Tottenham imponerar trots poängtappet. Men de glömmer, liksom Everton, bort att vinna matcherna. De två lagen har nio oavgjorda var, flest i ligan. För Tottenham innebär det att det förmodligen blir en kamp om en Champions League-plats snarare än titelstrid.

Chelsea vaknade till liv

De regerande mästarna Chelsea har gjort en patetiskt dålig säsong. Idag körde man dock över Crystal Palace på bortaplan och stod för säsongens förmodat bästa insats.

Anförda av Costa och Oscar gick Chelsea fram till en imponerande 3-0-seger. Livet är tydligen roligare utan Jose Mourinho. Chelseas spelare har anklagats för att ha svikit under säsongen och sett till dagens insats är det sant. Återstår att se om det håller i sig, för avståndet till Champions League är väldigt långt.

För Crystal Palace var det en missad chans att hänga på i kampen om Champions League-platserna. Förlusten innebar att man rasade två placeringar i tabellen.

Jonny Evans hjälte för West Brom

Att ta in Jonny Evans var ett mästardrag. Evans har varit absolut enastående,” var omdömet om Jonny Evans i Observers halvtidsrapport. Som för att visa att det stämmer passade Evans på att bli matchvinnare när West Brom igår vann med 2-1 mot Stoke.

Walters hade kvitterat då det återstod tio minuter men West Brom var inte nöjda med en pinne. Någon minut efter 1-1 fick Stoke en tveksam utvisning på Cameron och West Brom låg på för ett segermål. I den tredje tilläggsminuten tvingade Darren Fletcher fram en hörna och efter lite flipper dök bollen upp framför Evans som tyckte in den.

Embed from Getty Images

Kul för Evans, det gillar vi!

Kommande motståndare

Nästa vecka är det FA-cup och United ställs som bekant mot Sheffield United. De hade igår chansen att kliva upp på en playoffplats i League One då de mötte Peterborough på hemmaplan. Det blev dock en tung förlust och nu är det fyra poäng upp till strecket.

Sheffield United såg ut att ha fixat en poäng då man kvitterade via ett självmål i den 84:e matchminuten. Mindre än en minut efter kvitteringen slog dock inhopparen Martin Samuselsen till med ett solomål och Peterborough vann.

I nästa ligamatch väntar Newcastle på bortaplan. En svårbedömd uppgift. Newcastle har förvisso tre raka 1-0-förluster men igår pressade man länge Arsenal och man hade bud på ett segermål. I slutändan var Arsenal dock starkare och kunde vinna efter mål av Koscielny.

Några korta

 • West Ham vann med 2-0 mot Liverpool och i det täta mittenskicket är det ett par placeringars skillnad på en sån seger. West Ham är nu sexa medan Liverpool föll till åttonde plats.
 • Manchester city vände till seger borta mot Watford och har Arsenal inom synhåll.
 • Leicesters flyt har dock tagit paus. 0-0 hemma mot Bournemouth är såklart en besvikelse, allra helst som spelade sista halvtimmen med en man mer. Mahrez missade dessutom en straff. Leicester gjorde mål i de 17 första matcherna men har nu tre mållösa matcher i rad.
 • Att Aston Villa är sämst visade sig då hopplösa Sunderland kunde vinna efter fem raka förluster. Fyra poäng upp till strecket för Sunderland, 18 matcher till Championship för Villa.
 • Sadio Mane bänkades för Southampton då han kom för sent till samlingen. ”Oacceptabelt” tyckte managern Ronald Koeman, som knappast blev gladare då Norwich vann med 1-0.
 • Motståndarkollen tar paus nästa vecka (om det inte händer något exceptionellt) men återkommer efter ligamatcherna onsdagen den 13 januari.

Omgångens resultat

 • West Ham – Liverpool 2-0
 • West Brom – Stoke 2-1
 • Arsenal – Newcastle 1-0
 • Leicester – Bournemouth 0-0
 • Manchester United – Swansea 2-1
 • Norwich – Southampton 1-0
 • Sunderland – Aston Villa 3-1
 • Watford – Manchester city 1-2
 • Crystal Palace – Chelsea 0-3
 • Everton – Tottenham 1-1

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS