FA-cupen: Derby County i fjärde omgången

På måndagskvällen lottades den fjärde omgången i FA-cupen. Hela världen undrade vilka som skulle få äran att möta Manchester United och svaret blev Derby County. Matchen spelas i Derby.

I dagens lottning var 43 lag med men innan den fjärde omgången sparkar igång ska elva av dessa rensas bort. Det återstår således 32 lag när den fjärde omgången spelas, vilket betyder att den motsvarar sextondelsfinal.

Matcherna ska spelas mellan fredagen den 29 januari och måndagen den 1 februari. Då United möter Stoke i ligan tisdagen den 2 februari förefaller det vara högst sannolikt att United spelar på fredagen eller lördagen. Speldatum brukar fastställas några dagar efter lottningen.

Manchester United gick som bekant till fjärde omgången via 1-0 mot Sheffield United.

Derby är för närvarande tvåa i Championship, bara Middlesbrough – som ju vann mot United i ligacupen – är före i tabellen. Man tog sig till fjärde omgången via en 2-1-seger borta mot League Two-laget Hartlepool. Derby låg under men vände med två mål sista halvtimmen.

Derby brukar inte göra speciellt bra ifrån sig i cupen. Senast de tog sig till kvartsfinal var 1999. De har vunnit cupen en gång, 1946.

Lagen har ställts mot varandra åtta gånger i FA-cupen, United har gått vidare sex gånger och Derby två. Senaste mötet, som var senaste mötet i alla turneringar, var i femte omgången 2009, då United vann med 4-1 i Derby. Det året möttes lagen också i semifinal i ligacupen, då United tog sig till final. United har också vunnit två FA-cupsemifinaler mot Derby.

Senaste gången Derby vann mot i FA-cupen United var 1897 [sic!]. Då var det andra året i rad som Derby besegrade United (då som Newton Heath) i cupen.

Lottningen i sin helhet

 • West Bromwich Albion eller Bristol City – Peterborough United
 • Eastleigh eller Bolton Wanderers – Leeds United
 • Arsenal – Burnley
 • Derby County – Manchester United
 • Huddersfield Town eller Reading – Walsall
 • Exeter  City eller Liverpool – West Ham United
 • Wycombe Wanderers eller Aston Villa – Manchester city
 • Shrewsbury Town – Sheffield Wednesday
 • Nottingham Forest – Watford
 • Carlisle United eller Yeovil – Everton
 • Crystal Palace – Stoke City
 • Oxford United – Newport County eller Blackburn Rovers
 • Ipswich Town eller Portsmouth – Bournemouth
 • Colchester United – Tottenham Hotspur eller Leicester City
 • Bury eller Bradford City – Hull City
 • Northampton Town eller MK Dons – Chelsea

Uppdatering: Förlusten mot Derby 1897 var den senaste förlusten i FA-cupen, inte den senaste förlusten mot Derby. Den senaste förlusten mot Derby var 2009, då Derby vann det första mötet i ligacupsemifinalen.


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS