Newcastle – United 3-3: Trots ledning slutade en intensiv match med delad poäng för United

Wayne Rooney och Jesse Lingard målade i en match där United hade möjligheten att ta med sig samtliga poäng. Istället kvitterade Newcastle på övertid och en underhållande match till trots, endast en poäng i slutändan.

Louis van Gaal valde att göra tre stycken ändringar i laget jämfört med helgens elva då Young, Schneiderlin, Lingard kom in istället för Borthwick-Jackson, Schweinsteiger och Mata.

David De Gea som startade i vanlig ordning, och gjorde detta för 200:e gången i Unitedtröjan kvällen till ära. Framför sig hade han Young, Smalling, Blind, Darmian; Schneiderlin, Fellaini; Lingard, Herrera, Martial och Rooney. Värt att notera var också att James Weir fick en första chans på bänken efter att ha imponerat i u21-laget.

Matchen

Efter en fin hyllning till Pavel Srnicek, Newcastles målvakt under 90-talet som nyligen gått bort, blåste Mike Dean igång matchen. Då gick det direkt att urskilja Martial till höger och Lingard till vänster, med Herrera som nummer 10. Anledningen till forändringar av positioner var troligen för att täcka upp för ytterbackar Darmian och Young. Synd, dock, att Uniteds i särklass mest potenta anfallsvapen tvingas utgå djupt nere på högerkanten.

Wayne Rooney gjorde avgörande mÃ¥let frÃ¥n straffpunkten senast i matchen mot Sheffield United. FrÃ¥n samma avstÃ¥nd, elva meter, klev kaptenen fram och satte 0-1 efter bara dryga tio minuters spel även denna afton. Mike Dean kunde inte annat än att blÃ¥sa för straff efter att bollen touchat Chancel Mbembas arm i straffomrÃ¥det. Bortafansen, som frÃ¥n minut ett dominerat stämningen pÃ¥ St. James’ Park, var inte sena med att inleda klassiska sÃ¥nger om bland annat Alan Shearer och hade en underhÃ¥llande afton uppe pÃ¥ läktarna. MÃ¥let var för övrigt Rooneys trettonde mot Newcastle, favoritmotstÃ¥ndet ihop med Aston Villa.

Trots sin position djupt ner till höger lyckades Martial med att snurra upp Paul Dummett ideligen under den första halvleken och länkade fint tillsammans med Ander Herrera. Detta mer än vad man kunde säga om Fellainis insats, på mittfältet (!), som dessutom blev varnad efter klantigt agerande i matchminut 25. Stunden efter blev Rooney frispelad och placerade bollen precis utanför bortre stolpen. Minuten senare fick De Gea visa varför han är (näst) bäst i Europa med en fotparad efter Wijnaldums skott. Första halvleken var, till skillnad från de senaste tio-femton matcherna med United, faktiskt ganska underhållande med högt tempo och ett par skapade chanser framåt.

0-2 (!!) av Lingard kom efter att Herrera frispelat Rooney som mot ett passivt försvar kunde servera Jesse till ett smart avslut och ett efterlängtat, effektivt, mål var ett faktum. Det höga tempot och frenesin fortsatte även efter målet och Newcastle van inte sena med att reducera genom Wijnaldum, assisterad av Fellaini som nickade ner påpassligt till nederländaren. Någon borde ha följt med W på hans löpning in i straffområdet. 1-2 i paus.

Det skulle handla om Wijnaldum även efter pausen då han fick ett riktigt bra läge att utjämna resultatet om det inte vore för De Gea som stod emot, med ännu en foträddning. Minuter senare sköt Lingard utanför efter ett underbart förarbete av Martial, en chans som engelsmannen borde ha satt. Däremellan hann Fellaini med att förlora nickduell mot Tioté, kortaste mannen på planeten, samt slå bort ett gäng passningar.

Själva spelkvaliteten var inget vidare då båda lagen turades om att göra misstag och se oroligt ut defensivt, men underhållningsvärdet höll ganska hög klass. Försvarsarbetet av Smalling höll inte samma klass när han rugbytacklade Mitrovic i straffområdet och samme man kvitterade till 2-2, i matchminut 67. Jesse Lingard byttes innan målet ut för Memphis.

I och med kvitteringsmålet tycktes United ha tappat all form av struktur och ledaregenskaper då Newcastle fullständigt dominerade och skapade chans efter chans. Till denna matchbild gör LVG bytet Herrera ut och Mata in. Viktigt att notera i relation till detta var att Fellaini fortfarande var kvar på planen.

I all bedrövelse och matchbilden till trots tog sig Memphis fram på vänsterkanten och bollen nådde till slut Rooney som på ett oerhört vackert sätt satte 2-3 i 80:e minuten. Undertecknad har svårt att minnas när kaptenen senast gjorde ett liknande avslut. Dessvärre avlossade även Paul Dummett en riktig kanon på stopptid till 3-3 som blev slutresultatet i en match där det aldrig riktigt kändes lugnt när United tog ledningen.