Matchdag!

Utan kontext kan man vinkla verkligheten på olika sätt. Man kan till exempel slå fast att Manchester United bara har en seger mot Southampton på Old Trafford de senaste elva åren. Man kan också slå fast att Southampton bara har vunnit en gång på Old Trafford de senaste 27 åren.

Kontexten som saknas här är dels att klubbarna bara har mötts tre gånger på Old Trafford de senaste elva åren och dels att Southampton vann den senaste matchen. Således är de båda uttalandena sanna men också tämligen meningslösa. Att United har 18-4-1 de senaste 23 gångerna på Old Trafford är förstås imponerande men med tanke på att det är 1-1-1 sedan Southampton gick upp torde det inte finnas något psykologiskt övertag för United.

United mot Southampton på Old Trafford ska ändå vara en beställningsseger. Men det skulle United mot Norwich, West Ham, Newcastle, Middlesbrough och PSV också vara. Dagens Manchester United vinner inte på beställning. Norwich, West Ham, Newcastle – det är sju bortkastade poäng, vilket också är avståndet till toppen. Nu har förstås konkurrenterna också kastat bort poäng men det illustrerar hur viktigt det är att vinna även de enkla matcherna (och vi skulle kunna addera några bortamatcher till kategorin bortkastade poäng för United).

Men United vinner inte enkelt. Är vi riktigt snälla kan vi säga att man vann enkelt mot Sunderland (då ledningsmålet kom i den fjärde tilläggsminuten på första halvlek) och West Brom (då United ledde med ett mål när domaren slängde upp skylten med tilläggstid). (Vi skulle möjligen kunna räkna Everton borta som en enkel seger men det känns inte som att Everton borta någonsin kan klassas som en enkel seger även om det är en överlägsen seger.) Vinner man inte enkelt åker man till slut på onödiga poängtapp.

Idag är det nya fanzines. Red News vinklar på att stötta i motgång…

United We Stand är mindre positiva…

I november 2002 såg Southampton ut att få en osannolik poäng på Old Trafford. Sir Alex Ferguson slängde dock in Diego Forlan. Uruguayanen hade gjort sitt första spelmål för United veckan innan och trots att han bara fick elva minuter mot Southampton så var det långt mer än han behövde. ”Nu är allt han behöver lära sig att sätta på sig sin tröja igen,” som John Wardle skrev i Guardians matchrapport.


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS