Lottat: United mot Shrewsbury i FA-cupens åttondelsfinal

FA-cupens fjärde omgång har spelats i helgen och Manchester United tog sig som bekant vidare till omgång 5, vilket motsvarar åttondelsfinal. Åttondelsfinalerna har precis lottats och för Manchester United blev det en bortamatch mot Shrewsbury Town.

Det var 18 lag med i söndagens lottning, då Peterborough och West Brom samt West Ham och Liverpool inte kunde bestämma sig för vilka som skulle få vara med. I båda fallen är det omspel den 9 februari med de först nämnda lagen på hemmaplan.

Åttondelsfinalerna ska spelas helgen 19-22 februari. Då United spelar Europa League den 18 februari och den 25 februari är det troliga att det blir söndagsmatch för United men även måndagen kan bli aktuell.

Manchester United har som bekant tagit sig till åttondelsfinal via segrar mot Sheffield United (hemma) och Derby (borta).

Om Shrewsbury Town

Shrewsbury Town var det lägst rankade laget i dagens lottning. Shrewsbury är också det enda laget som är kvar i cupen som United aldrig tidigare har spelat mot. Det blir tyvärr inte många Unitedsupportrar som får se matchen på plats då New Meadow inte ens rymmer 10 000 åskådare.

De är som sagt det lägst rankade laget som är kvar i cupen. För närvarande är de, som nykomlingar, en poäng över nedflyttningsstrecket i League One. Deras främsta merit är att de har vunnit walesiska cupen sex gånger, vilket är rekord för ett engelskt lag. I de engelska turneringarna har de varit i semifinal i ligacupen (1961) och i kvartsfinal i FA-cupen (1979 och 1982). Så sent som 2003/04 spelade de i Conference, annars har de mestadels hållit till i League One eller League Two i modern tid. Säsongen 1984/85 slutade de åtta i Division 2 (motsvarande Championship idag), vilket är deras bästa ligaplacering någonsin.

Shrewsbury ligger i Shropshire i West Midlands, ungefär tio mil från Manchester.

Den främsta Unitedkopplingen är att Jim Holton lämnade Shrewsbury för United 1972.

https://twitter.com/larsmolsen/status/693863940921626624

Shrewsbury gick in i cupen redan i omgång 1 och vägen fram till åttondelsfinalen har varit fylld av knappa segrar. De inledde med 1-0 borta mot Gainsborough Trinity. I omgång 2 krävdes det omspel mot Grimsby Town efter 0-0 borta. Även omspelet såg ut att sluta oavgjort men Ogogo sköt segermålet på tilläggstid. Man skrällde sedan rejält genom att bortabesegra Cardiff i omgång 3, återigen genom en 1-0-seger.

Igår stod man för en ny skräll då man för andra omgången i rad besegrade ett lag från Championship, den här gången Sheffield Wednesday. I deras femte cupmatch för säsongen släppte de till slut in det första målet då McGugan gav Wednesday ledningen. Akpa Akpro kvitterade men McGugan såg ut att skjuta segern till Wednesday då han gjorde 2-1 efter 76 minuter. Shrewsbury hade de mer liv och Whalley kvitterade efter 87 minuter. Tio (!) minuter senare blev så Grimmer cuphjälte!

En snabb titt på Shrewsburys trupp visar att förre Unitedspelaren Larnell Cole spelar för klubben. Han är ordinarie och har den här säsongen bidragit med två mål och fyra assists i ligaspelet.

Övriga matcher

De flesta storlagen har tagit sig till omgång 5.

Den på pappret mest intressanta matchen (förutom Uniteds förstås) är Chelsea mot Manchester city. Vi noterar också ett Londonderby mellan Tottenham och Crystal Palace och så möts förstås Arsenal och Hull.

Lottningen i sin helhet

  • Chelsea – Manchester city
  • Reading – West Bromwich Albion eller Peterborough United
  • Watford – Leeds United
  • Shrewsbury Town – Manchester United
  • Blackburn Rovers – Liverpool eller West Ham United
  • Tottenham Hotspur – Crystal Palace
  • Arsenal – Hull City
  • Bournemouth – Everton

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS