Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Stoke City

Embed from Getty Images

Louis Van Gaal och hans mannar greppade lillfingret senast och förbättrade sitt förtroendekapital marginellt. 3-1 borta mot Derby där anfallet såg något vassare ut än tidigare och där fansen bar fram spelarna till ett vidareavancemang i FA-cupen. Nu väntar Stoke City på Old Trafford, arenan United inte alls fått sitt anfallsspel att fungera på. Frågan som ställs: Blir det en efterlängtad offensiv islossning vi får bevittna imorgon?

Manchester United

United imponerade som sagt i perioder under fredagens match borta mot Derby. Majoriteten av de nittio minuterna var dock en bekant syn där spelet höll en låg standard och där spelarna förlitade sig på att Anthony Martial skulle dribbla sig igenom och skapa farligheter. Det blev ändå en komfortabel 3-1-seger efter tre mycket fina mål. Nu gäller det att bygga vidare på denna seger och ta med sig bitar till matcher mot Premier League-motstånd, för det var trots allt ett formsvagt Championship-lag som slogs tillbaks.

Senaste matchen mot Stoke City är en tillställning man ogärna repriserar i sitt huvud. Det var den matchen Memphis Depay officiellt spelade sig ur Louis Van Gaals planer på utökad speltid. Ja, just det – den matchen med den svaga hemåtnicken. Matchen överlag var en horribel sådan från Uniteds sida och det fanns inga positiva tendenser att ta med sig från Britannia Stadium till denna match. Förutom en enorm revanschlusta då!

En möjlig startelva är svår att förutspå. Hur många spelare är ”in the red zone”? Var trots allt inte många dagar sedan Derby-matchen och Van Gaal har matchat ett gäng spelare hårt med mycket speltid över en längre tid. En sak kan vi komma överens om och det är att det är lika troligt att United startar med Ryan Giggs som att David De Gea skulle vilas. Med andra ord vaktar spanjoren buren. Backlinjen formeras förmodligen på samma sätt som i fredagens match, där U21-ytterbackarna imponerade. Skulle Phil Jones vara spelklar skulle han kunna matchas in istället för Daley Blind.

På mittfältet har jag en känsla av att Marouane Fellaini, äntligen, vilas. Michael Carrick är i behov av speltid och känslan är att han startar, men det skulle eventuellt kunna bli på Morgan Schneiderlins bekostnad. Offensivt är det dags att matcha de fyra starkaste korten i nuläget – Mata, Herrera, Martial och Rooney. Lingard har matchats en hel del och har inte imponerat nämnvärt under den perioden. Adnan Januzaj startar för U21 ikväll och lär på sin höjd nöta bänk imorgon. Memphis? Nej.

Möjlig startelva:
De Gea
Varela Smalling Blind Borthwick-Jackson
Schneiderlin Carrick
Mata Herrera Martial
Rooney

Stoke City

Stoke har haft ett tufft spelschema den senaste tiden, med deltagande i både ligacupen och FA-cupen utöver Premier League. Mark Hughes har roterat och bytt runt i elvan de senaste veckorna och det återstår att se vad den forne United-anfallaren trollar fram till återkomsten på Old Trafford imorgon. Något nämnvärt är att Stokes hysteriska form har dalat en aning den senaste tiden. Skador har varit en faktor, där kaptenen tillika United-produkten Ryan Shawcross frånvaro är ett tungt avbräck för Stoke. Marko Arnautovic har också skadebekymmer och är tveksam inför morgondagen, vilket vi tackar för med tanke på hans briljans i senaste mötet. Under helgen blev det dessutom respass ur FA-cupen efter en tung 0-1-förlust mot Crystal Palace på Selhurst Park.

Stoke har ett gediget lag och kan egentligen störa vilket lag som helst. I mål har de en av Premier Leagues bästa målvakter i form av Jack Butland. Försvarslinjen är aningen försvagad i och med Shawcross ryggskada, men den brukar vara solid, rejäl och svårpasserad. Offensivt finns ett par ess som vid rätt uppvaknande kan vara alldeles briljanta. Xherdan Shaqiri har bevisat i flertalet matcher vilken enorm potential han besitter och han kommer med all förmodan ställas mot Borthwick-Jackson i morgondagens match, vilket blir ett slags examensprov för 18-åringen. Vid sin sida har schweizaren både Bojan Krkic och möjligtvis Marko Arnautovic.

Möjlig startelva:
Butland
Johnson Wollscheid Muniesa Pieters
Van Ginkel Whelan
Shaqiri Bojan Afellay
Arnautovic

Historik

Föregående match lagen emellan är färdigdiskuterad. Bortsett från den har mötena varit täta och tuffa. Stoke har helt enkelt inte varit någon enkel nöt för United att knäcka. På hemmaplan har dock United radat upp en fin svit mot de röd-vit-randiga ”The Potters”. De täta matcherna kryddas av klubbarnas relationer till varandra, där Stoke snappat upp ett antal United-föredettingar under klubbens Premier League-era. Mark Hughes historia i Manchester United-tröjan har ni koll på, likaså Ryan Shawcross som tidigare nämnts. I dagens trupp finns även spelare som Phil Bardsley (som knockade Wayne Rooney med en vänsterkrok för knappt ett år sen), Marc Wilson och Mame Biram Diouf.

Geografiskt sett är det inte långt mellan städerna Stoke-on-Trent och Manchester, vilket möjligtvis eldar på matchens betydelse lite extra.

Match

Manchester United
Stoke City

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 24
Tid: Tisdagen den 2 februari 2016, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Roger East
• assisterande: Cann, McDonough
• fjärde: Madley
Teve: Viasat Xtra PL T5, Viaplay

Manchester United

Skador: Darmian (skadad, inget datum)
Rojo (axel, mars)
Shaw (benbrott, våren 2016)
Valencia (fot, våren 2016)
Young (ljumske, inget datum)
Tveksamma: Jones (fot)
Powell (lår)
Schweinsteiger (knä)
Avstängda:
Position: 5:e | 10-7-6 | 28-21 | 37
Hemma:6:e | 5-4-2 | 12-5 | 19
Bästa målskytt: Rooney (6)
Disciplin: 38 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V2/1SwanseaHPL2-1
V9/1Sheffield UHFA1-0
O12/1NewcastleBPL3-3
V17/1LiverpoolBPL1-0
F23/1SouthamptonHPL0-1
V29/1DerbyBFA3-1

Stoke City

Skador: Adam (lår, mars)
Cameron (fot, mitten februari)
Shawcross (rygg, mitten februari)
Wilson (knä, april)
Tveksamma: Arnautovic (rygg)
Avstängda:
Position: 9:e | 9-6-8 | 24-25 | 31
Borta:10:e | 4-4-4 | 11-15 | 16
Bästa målskytt: Arnautovic (7)
Disciplin: 30 GK, 4 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V9/1DoncasterBFA2-1
V13/1NorwichHPL3-1
O17/1ArsenalHPL0-0
F23/1LeicesterBPL0-3
V26/1LiverpoolBLC1-0[1]
F30/1Crystal PalaceBFA1-4
[1] Liverpool vann 6-5 på straffar.

United mot Stoke

Totalt: 10342-33-28156-123
Premier League: 1511-2-232-13
Hemma: 5027-16-794-42
SENASTE MÖTENA
F2014-02-01BPL1-2
V2014-12-02HPL2-1
O2015-01-01BPL1-1
F2015-12-26BPL0-2
SENASTE HEMMAMATCHER
V2012-01-31HPL2-0
V2012-10-20HPL4-2
V2013-10-26HPL3-2
V2014-12-02HPL2-1

Domare: Roger East

M
PL 2015/16:1338006
PL 2014/15:1648112
PL totalt:391142410
Snitt (2014-16):2,970,030,030,28
Alla domare 2014/15:3,480,090,090,22
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).