Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Chelsea – United 1-1: Två tappade poäng på stopptid

Embed from Getty Images

United startade mycket lovande och hade länge tre poäng i sin hand i matchen mot Chelsea på Stamford Bridge. Efter Lingards fina ledningsmål så koncentrerade man sig dock på att bevaka ledningen, vilket till slut straffade sig sedan Costa kvitterat på stopptid.

United kom till start med en startuppställning som var identisk med den som tvålade dit Stoke för en vecka sedan. Detta betydde alltså att Darmian, Smalling, Blind och Borthwick-Jackson kamperade ihop framför De Gea mellan stolparna. Carrick och Fellaini tog hand om det defensiva mittfältet, medan Lingard, Mata och Martial huserade på de offensiva platserna med Rooney strax framför sig.

Uniteds spel var inledningsvis i klass med det som presterades mot Stoke. Man var klart starkare än Chelsea och hade total kontroll över bollinnehavet med hjälp av ett fint passningsspel och löpningar utan boll. Darmian, vanligen framspelad av Fellaini, röner stora framgångar på sin högerkant. Hans framfarter leder dock inte till några direkta målchanser, men väl till flertalet hörnor.

Carrick och Mata styr anfallsspelet på ett förtjänstfullt sätt. Martial inleder också övertygande. Han får visa sin fina bollbehandling och skapar ett par bra lägen under matchens första 20 minuter. Det sista av dessa sticker ut som en av matchens bästa lägen. Fransmannen fick bollen ute till vänster och dribblade sig inåt i banan innan han drog på ett skott mot Courtois bortre kryss. Den belgiske burväktaren kunde dock enhandsrädda till hörna.

Embed from Getty Images

Chelsea tillåts knappt låna bollen och får inte till sitt första riktiga anfall förrän efter 15 spelade minuter. United fortsätter att ha greppet om matchen i ytterligare 15 minuter och vid de få tillfällen som Chelsea går framåt så tar man tillbaka bollen utan större svårigheter. Darmian visar prov på fint försvarsspel vid flera gånger.

Med knappt 30 minuter spelade så skapar Chelsea två farligheter på korttid vid hörnsparkar. De Gea får visa sitt kunnande genom att slänga sig efter Matic nick, vilken han lyckas limma. Strax efter dessa situationer sker ett trendbrott. Chelsea släpps fram alltmer och United kontrollerar inte händelserna på samma sätt som tidigare.

Under den sista kvarten tar Chelsea över mer och mer. Costa springer ifrån Blind och avslutet rullar knappt utanför De Geas högra stolpe. Kort senare så uppträder Unitedförsvaret virrigt, vilket Oscar sånär utnyttjar. Hans avslut går dock en bit utanför stolpen. Willian träder fram som ett allt större orosmoment och strax före halvtid skapar han ett läge för Terry genom ett inlägg som touchar en Unitedspelare. Avslutet från Terry tar på Blinds armbåge och kanske skulle det ha varit straff. Domaren kompenserar dock genom att blåsa av den första halvleken mitt i en farlig Unitedkontring.

Embed from Getty Images

Efter dess att den andra halvleken har satts igång så tar United över igen. Efter knappt fem minuter slår Mata en boll på Rooney som förvånansvärt enkelt tagit sig till en obevakad yta i höjd med straffpunkten. Wazza försöker rikta nicken i en båge över Courtois, men misslyckas med konststycket och belgaren kunde plocka istället plocka ned en alldeles för höga bollen. Matas inlägg är dock riktigt bra.

Rooney får på ett bra skott utifrån efter att ha vänt upp. Skottet studsar mot första stolpen och Courtois tvingas stöta till hörna. Strax efteråt tar Lingard ett skott i utkanten av straffområdet och Courtois får göra ännu en enhandsräddning. På returen skjuter Rooney ur dålig vinkel och United får ännu en hörna.

Efter tio minuters spel råkar Zouma ut för vad som såg ut att vara en hemsk knäskada. Han blir liggande under en längre stund och tempot i matchen mattas något. Ett Unitedanfall kort efter att spelet kommit igång igen är emellertid ett undantag. Carrick sätter igång en omställning genom en passning till Martial, vilken direkt släpper bollen vidare till Mata. Denne håller inte heller i bollen längre än nödvändigt utan spelar bollen ut till vänster igen där Borthwick-Jackson befinner sig. Vänsterbacken slog i sin tur ett snabbt inlägg till Rooney, som skarvade bollen vidare till Lingard. Lingard stod felvänd, mitt i straffområdet med bevakning i ryggen. Inte ett optimalt läge för en ytter. Jesse agerar dock som en fullfjädrad forward när han vräker sig runt och skickar bollen upp i krysset, samtidigt som han tappar fotfästet. Ett fint avslut på ett mönsteranfall och United har tagit ledningen.

Embed from Getty Images

Tendensen efter målet blir att United sjunker tillbaka i banan medan Chelsea tar över spelet mer och mer. Chanserna låter inte heller vänta på sig särskilt länge. Bra spel från Willian leder till ett volleyläge för Ivanovic. Serben avslutar från nära håll och nu är det De Geas tur att briljera med en enhandsparad. I anfallet där efter gör spanjoren ännu en finfin räddning vid första stolpen på landsmannen Fabregas avslut ur halvdålig vinkel.

United presterar inte något som är farligare än Rooneys bicicletaförsök som inte vållar Courtois några större problem. Schneiderlin och Depay byts in och den senare ser i det närmaste helt ointresserad ut. Chelsea trycker på och United hamnar mer och mer i knät på De Gea. Fjärdedomaren annonserar 6 minuters tilläggstid – till följd av Zoumas skada – och klockan hinner inte visa 91 minuter innan Costa har kvitterat. Blind väljer att attackera bollhållaren, vilket gör att Costa blir utan bevakning. Detta i kombination med att Borthwick-Jackson inte lyfter gör att Chelseas främste målskytt hamnar fri med De Gea, utan att vara offside. De Gea går ut, men störs av en Borthwick-Jackson som försöker kompensera för sitt misstag genom en desperat tackling. Costa kan enkelt runda De Gea och sätter kvitteringen i ett tomt mål.

Embed from Getty Images

Efter kvitteringen så har lagen varsitt bra läge att ta hem samtliga tre poäng. Ännu en fin Carrickboll leder till att Rooney får chansen att göra bort Ivanovic. Sedan han gjort det och brutit in i straffområdet så försöker han lyfta bollen över Courtois. Det är ett bra försök, men bollen dimper ned strax över ribban. Costa svarar med ett hårt, lågt avslut som De Gea reflexräddar efter marken. Matchen blåses av och de båda lagen får nöja sig med en poäng vardera. Matchens lirare är utan tvekan de båda burväktarna som står för många högklassiga räddningar. Med det sagt så anser jag att United hade de tre poängen i sina händer. Som så ofta så straffar sig valet att fokusera på att försvara en bräcklig uddamålsledning istället för att utöka densamma. Sena poängförluster svider alltid och ikväll sved det lite extra s då man som bekant hade chansen att hämta in rejält på fjärdeplacerade city i och med deras klara förlust igår mot Leicester.

Matchfakta

Chelsea 1
Manchester United 1

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 25
Tid: Söndagen den 7 februari 2016, 17.00
Plats: Stamford Bridge, London
Publik: 41 434
Domare: Michael Oliver
• assisterande: Burt, Beswick
• fjärde: Pawson

Matchhändelser

61Jesse Lingard
Assist: Rooney
0-1
63Daley Blind
79Jesse Lingard
83Chris Smalling
90+1Diego Costa1-1

Manchester United

De Gea
Darmian, Smalling, Blind, Borthwick-Jackson
Fellaini, Carrick
Lingard, Mata, Martial
Rooney

Schneiderlin för Fellaini (79)
Memphis för Lingard (87)
Herrera för Mata (90+4)

Avbytare: Romero, Varela, McNair, Pereira
Manager: Louis van Gaal

Chelsea

Courtois
Ivanovic, Zouma, Terry, Azpilicueta
Mikel, Matic
Willian, Fabregas, Oscar
Costa

Hazard för Oscar (55)
Cahill för Zouma (59)
Pedro för Matic (67)

Avbytare: Begovic, Rahman, Traore, Loftus-Cheek
Manager: Guus Hiddink